Nyheter

Hem / Nyheter / Våga säga nej inför Valborg - information till dig som förälder

Våga säga nej inför Valborg - information till dig som förälder

Publicerad den 25 april 2023

 

Inför Valborg vill vi uppmuntra dig som förälder att våga säga nej till att köpa ut alkohol! Säg nej för att du bryr dig om. Och hjälp din tonåring att våga säga nej.

Du kanske är en av dem som kommer få frågan om du kan köpa ut alkohol till din tonåring, och det kan vara svårt att stå emot. Du kanske tänker att du vill lita på ditt barn eller förhindra att tonåringen vänder sig till någon annan för att få tag på alkohol. Men alkohol blir inte mindre skadlig för att den langas med omtanke.

Ibland kan man tro att tonåringar inte vill att man pratar med dem alls. Men forskning visar att hela 9 av 10 tonåringar tycker att det är bra om föräldrar sätter tydliga gränser kring alkohol. Lika många tycker att det är bra om föräldrar hjälper med argument att säga nej till alkohol till sina vänner.

Ditt "nej" kan göra stor skillnad. Visste du att varannan tonåring skulle avstå från alkohol om de inte får hjälp av någon de känner? Läs mer i våra länktips här nedan.

Hjälp ditt barn att säga nej till alkohol

Råd från bland annat Tonårsparlören är att resonera och ge din tonåring argument för att säga nej till alkohol. Prata om risker med att dricka alkohol som ung och påminn om att det är starkt att säga nej.

Länklista

Varför är ditt nej viktigt - fullkoll.nu

Säg nej till att köpa ut - Systembolaget

Hur pratar man om alkohol med sin tonåring - Tonårsparlören

Inför Valborg: Så kan du prata med barn om alkhol - BRIS

Vem kan man lita på - undersökning av CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning

Information in other languages

Are you concerned about your teenager drinking alcohol - Länsstyrelsen

hal 'ant qaliq bishan taeati abnik almurahiq lilkuhuli - Länsstyrelsen