Näringsliv och Arbete

Hem / Näringsliv och Arbete / Landsbygd & Skärgård

Landsbygd & Skärgård

Hälften av Söderköpings invånare bor på landsbygden. För kommunen är det viktigt att det finns goda förutsättningar att både bo och verka i skärgården och på landsorten i övrigt. Vi samarbetar med och stödjer flera föreningar och olika organ som arbetar med landsbygdsutveckling. Hembygdsföreningar och byalag i S:t Anna och Östra Ryd, som samlar invånare, föreningar och företag kring olika insatser, är här mycket viktiga. Kommunens satsning på bredbandsutbyggnad är prioriterad.

Skärgårdsrådet

Skärgårdsrådet arbetar för en levande och hållbar skärgård med förutsättningar för skärgårdsbor att bo och verka i sin bygd. Målet är en skärgård med en yrkesverksam och åretruntboende befolkning..

Leader Kustlandet

Kustlandet är en ideell förening som bedriver landsbygdsutveckling utmed södra Sveriges ostkust. Kustlandet driver bland annat ett Leaderområde som utgör en del av Landsbygdsprogrammet samt ett Fiskeområde som ingår i det operativa programmet för fiskenäringen i Sverige.

Landsbygdsmentorerna

Landsbygdsmentorerna är en ekonomisk förening som arbetar för att hjälpa och utveckla landsortsbutikerna, och för att bevara servicen på landsbygden. Landsbygdsmentorerna har ett samarbetsavtal med "Hela Sverige Skall leva" och samordnar kontakter med andra landsbygdsintressenter.

Jordbruksverket

Jordbruksverket ansvarar för landsbygdsutveckling. På deras hemsidan finns aktuell information om olika stödmöjligheter, om miljö och klimat, tillsyn, handel m m

Länsstyrelsen och Region Östergötland

Länsstyrelsen arbetar bl a för att lantbruket ska bli konkurrenskraftigt, att ekologiska odling ökar och att värdefulla natur- och kulturlandskap bevaras. Man verkar också för att det på landsorten ska finnas alternativa sysselsättningar, god service och attraktiva boendemiljöer.

Region Östergötland medverkar bl a till att initiera och stödja projekt som förbättrar förutsättningar för arbete, boende och företagande på landsbygden.

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.