Klicka här för större kartbild
Plats
Storån – centrala Söderköping
Bakgrund
Storån utnyttjas som lek- och uppväxtmiljö av ett flertal kustlevande fiskar. Särskilt bör nämnas att ån har god potential som reproduktionsområde för havsöring, men även andra fiskarter som flodnejonöga och ål utnyttjar ån för lek respektive uppväxt. Miljön i ån är dock påverkad genom bland annat ett antal dammar som förhindrar fisken att nå viktiga lek- och uppväxtområden.
Söderköpings kommun tillsammans med Länsstyrelsen har därför för avsikt att förbättra livsbetingelserna för fisk i ån, med fokus på att skapa fria vandringsvägar för i första hand havsöring, men också för fisk i allmänhet.
Det här gör vi
Söderköpings kommun har beviljats tillstånd av Mark- och miljödomstolen enligt miljöbalken att vid dammläggning i Storån, fastighet 3:64, till:
Som en första insats ska nu det första vandringshindret, Nybrofallet i Storån, beläget inne i Söderköpings stadskärna åtgärdas. Hindret bedöms utgöra definitivt hinder för mera simsvaga fiskarter som mört, medan öring anses kunna passera under åtminstone vissa tider på. Åtgärdas detta hinder tillgängliggörs ca 6700 m2 strömbiotoper i åns huvudfåra som tillika bedömts vara lämpliga lek- och uppväxtområden. Biotopåtgärder planeras inom delar av dessa områden för att ytterligare förbättra livsbetingelserna för främst öring.
Detta innebär att vi på vissa utvalda ställen, mellan Nybrofallet och klosterkvarnen, kommer att tillskapa lek- och uppväxtplatser för fisken.
I samband med att delar av Storån torrläggs, på grund av arbetena, kommer även stenmurarna på dessa sträckor att ses över.
När
Arbetet beräknas påbörjas v.38 2024 och pågå oktober ut om inget oförutsett händer.
Det här gäller under arbetet
Under arbetet med Nybrofallet behöver halva Ågatan stängas av från Nybrogatan fram till Geria vårdcentral.
När sedan arbetet med biotopåtgärder utförs så behöver vi tillfälligt stänga av gång- och cykelbanan för att kunna jobba i Storån från kanten.
Störningar kan upplevas under arbetet i form av ljud och vibrationer från maskiner.
Kontaktperson
Projektledare för arbetet med Storån är:
Victor Sani, Söderköpings Kommun
E-post: victor.sani@soderkoping.se