Funktionsnedsättning

Hem / Stöd och Omsorg / Funktionsnedsättning / Stöd utanför hemmet

Stöd utanför hemmet

 • Kontaktperson är till för dig som har en funktionsnedsättning enligt lagen om stöd och service och behöver ett stöd för att bryta isolering och delta i samhällets aktiviteter.

  Tillsammans med kontaktpersonen kan du exempelvis ta en fika, gå på bio, teater, eller besöka en fotbollsmatch.

  Vill du bli kontaktperson?

  Vi söker dig som tycker om att umgås med människor och som har ett socialt engagemang och tid över till någon med funktionsnedsättning och som önskar en vän. Vanligen träffas man 10 timmar i månaden och gör någon fritidsaktivitet tillsammans. En ekonomisk ersättning i form av arvode och omkostnad utgår.

  Anmäl intresse för att bli kontaktperson

  Genom att du klickar på den här länken Intresseanmälan kontaktperson kan du fylla i blanketten digitalt eller förhand. Om du fyller i blanketten digitalt behöver du skriva ut den för att avsluta med din underskrift. 

  Blanketten skickas till: 

  Söderköpings kommun
  Socialförvaltningen
  614 80 Söderköping

 • Genom korttidsvistelse kan du som har en funktionsnedsättning få möjlighet att vistas i nya miljöer och lära känna nya människor. Det är samtidigt en möjlighet till avlösning för föräldrar eller anhöriga.

  Korttidsvistelse på Älgstigen

  På Älgstigen finns kommunens korttidsboende, dit både barn, ungdomar och vuxna personer med en funktionsnedsättning är välkomna.
  Älgstigen erbjuder ett boende i hemtrevlig miljö. Här försöker vi anpassa vår verksamhet efter dina behov och önskemål. Du ges möjlighet att göra saker både enskilt och grupp.

  Personalen är utbildade undersköterskor, stödpedagoger och fritidsledare. Alla har erfarenhet av att arbeta med ungdomar och personer med olika funktionsnedsättningar.

 • Den kommunala barnomsorgen erbjuder tillsyn för barn upp till 12 år.
  Ungdomar med funktionsnedsättning kan behöva någonstans att vara även när de är äldre, då kan man få korttidstillsyn så länge man går i skolan.

  Tillsynen skall erbjudas vid behov före och efter skoldagen och under lov samt studiedagar.

  Älgstigens korttidstillsyn

  På Älgstigen finns kommunens korttidstillsyn/fritidsverksamhet för dig som har en funktionsnedsättning. Till Älgstigen kommer ungdomar för att umgås och prova på olika aktiviteter efter egna önskemål. Exempel på aktiviteter kan vara att pyssla, baka, cykla, spela spel, åka och bada, spela dator och tv-spel samt mycket mera.

 • Vad gör en stöd familj

  En stödfamilj kan ta emot ett barn eller en ungdom, med en funktionsnedsättning, i sitt hem. Denna insats syftar på att vara en familjär och hemlikmiljö där barnet får miljöombyte, möjlighet att vistas i nya sociala situationer och bygga relationer med andra.

  Genom stödfamiljen får barnets familj avlösning och tid för relationen till varandra och syskon.

 • Mer information om lägerverksamhet kommer inom kort.