Vi ansvarar för att ha röstmottagare som ska tjänstgöra vid de valuppdrag som kommunens valnämnd har ansvar för.
Kommun och Politik
Röstmottagare vid valet 2024
Bild: Europaparlamentet i Bryssel, Belgien.
Valnämnden i Söderköping söker röstmottagare till valet till Europaparlamentet den 9 juni 2024.
Nu pågår förberedelserna inför valet till Europaparlamentet den 9 juni 2024. En viktig del i vårt arbete inför valet är att ordna bemanning till vallokalerna och rekrytering av röstmottagare till förtidsröstning samt till valdagen. Vi har nio vallokaler som ska bemannas av åtta personer och två reserver.
Vi söker nu dig som är intresserad att arbeta som röstmottagare vid valet den 9 juni eller under förtidsröstningen. Som röstmottagare ska du ta emot röster i någon av kommunens vallokaler och du ska delta i sammanräkningen av röster i den aktuella vallokalen. Som röstmottagare kommer du att få arvode som fastställs av valnämnden.
Är du intresserad?
Du gör din anmälan i vår e-tjänst. Information om hur du anmäler ditt intresse hittar du här nedan.
Har du frågor?
Har du frågor och vill veta mer om att vara röstmottagare? Då kan du kontakta kommunsekreterare Per Johansson, på e-post: per.johansson@soderkoping.se eller telefon 0121-181 02.
-
Varför behöver ni röstmottagare?
-
Hur många personer behövs till varje vallokal?
Våra nio vallokaler ska bemannas med ordförande och vice ordförande. De ska bland annat leda och fördela arbetet i lokalen under valdagen samt svara för ordning.
Det ska också finnas sex röstmottagare per lokal och ytterligare två reserver, som ska kunna kallas in vid ordinarie röstmottagares frånvaro.
Utöver arbetet på valdagen behöver vi även röstmottagare till förtidsröstningen.
-
Vad gör en röstmottagare?
En röstmottagare behöver vara noggrann och ha ett hjälpsamt och vänligt sätt. Du ska medverka till att valet genomförs korrekt, tryggt och säkert.
Att arbeta som röstmottagare innebär att du:
- får genomgå en obligatorisk utbildning.
- ska ta emot röster i någon av kommunens vallokaler under förtidsröstninge eller valdagen.
- efter att vallokalen har stängt delta i sammanräkningen av röster i den aktuella vallokalen.
Som röstmottagare kommer du att få arvode som fastställs av valnämnden.
-
Jobba på förtidsröstning eller på valdagen?
Som röstmottagare kan du välja att jobba under förtidsröstningen, på valdagen eller på båda två.
Förtidsröstningen startar 22 maj och pågår under dagtid alla dagar fram till och med 9 juni. I Söderköping är det på Stinsen man kan förtidsrösta. Du jobbar efter ett schema under dessa dagar.
På valdagen jobbar du den 9 juni, ibland kan förberedelser ingå dagen före. Vallokalen har öppet kl. 8-21, och du ska också hjälpa till att räkna rösterna efter stängning.
-
Så här anmäler du dig som röstmottagare
Om du vill anmäla ditt intresse skickar du in det via vår e-tjänst. För att logga in på e-tjänsten behöver du e-legitimation.
Anmälan görs på Mina sidor - Röstmottagare - intresseanmälan
Vi behöver följande uppgifter:
- Namn
- Personnummer
- E-postadress
- Telefon- eller mobiltelefonnummer
- Bostads- och postadress
- När du vill jobba - förtidsröstning, på valdagen eller båda.
Om du inte har e-legitimation kan du skicka uppgifterna ovan och din intresseanmälan via e-post till valnamnden@soderkoping.se. Du kan också skicka brev till Söderköpings kommun, Valnämnden, 614 80 Söderköping.
Genom att lämna ovanstående uppgifter, samtycker du till att vi registrerar de personuppgifter du lämnar. Uppgifterna kommer att finnas kvar hos valnämnden för framtida förfrågningar. Namn och adressuppgifter kan komma att framgå av valnämndens offentliga protokoll. Ditt personnummer behövs för att kunna göra utbetalningar av ersättning för utförda uppdrag.