Telefontid: Måndag, onsdag, torsdag, fredag 9.00-11.00. Tisdag 13.00-15.00.
Övrig kontorstid hänvisas till växeln.
Dag före röd dag samt dag före midsommar-, jul- och nyårsafton 08:00-14:00
Andra personer som använder samma dator kan se att du har besökt den här sidan. Lär dig hur du döljer dina spår. Använd knappen nedan om du behöver lämna den här sidan omedelbart. Du kommer att hamna på Googles startsida.
Våld i nära relationer omfattar alla typer av våld som kan förekomma i såväl heterosexuella som samkönade relationer. Våldet förekommer i andra konstruktioner för närstående relationer som är och uppfattas som en syskonrelation, familj och släkt.
Kännetecknande är att den utsatta har en nära relation till och ofta starka känslomässiga band till förövaren, vilket försvårar möjligheten till motstånd och uppbrott. Våldet sker vanligtvis inomhus i offrets egen bostad och kan öka i allvar och intensitet ju längre tid som relationen pågår. Våld i nära relationer handlar i grunden oftast om makt.
Våld i nära relationer kan ta sig i uttryck på olika sätt och är inte alltid könsbundet.
Om du, eller någon i din närhet, är utsatt för våld eller far illa på annat sätt kan du kontakta socialtjänsten på 0121-181 00.
Är du orolig för att någon råkar illa ut kan du:
1. Ring polisen. Kontakta alltid polisen i första hand vid situationer som upplevs akuta eller hotfulla.
2. Knacka på, om det inte innebär fara för dig själv
3. Vid behov - hämta hjälp av andra! Att reagera och agera på våld kan räcka för att stoppa pågående våld. Du kan rädda liv!
Är det inte ett pågående brott, kontakta polisen på 114 14. Du kan också läsa mer på polisens webbplats, klicka här... eller gå direkt till sidan Utsatt för brott...
"Våld är varje handling riktad mot en annan person som genom denna handling skadar, kränker, får denna person att göra något mot sin vilja eller avstå från att göra något den vill" Per Isdal, Alternativ till våld.
Våld är ett mångtydigt begrepp som i både forskning och praktik kan definieras på olika sätt. Våld kan också ta sig många olika uttryck. Det kan röra sig om grovt fysiskt våld och sexuella övergrepp men också om handlingar som enligt rådande lagstiftning inte definieras som brott, men som kan ingå i ett mönster av utsatthet: verbala sexistiska kränkningar, isolering från familj, vänner och omgivning, ekonomiskt utnyttjande eller emotionell utpressning. Våld kan ta sig många olika uttryck. Ofta förekommer en kombination av olika våldsformer.
Ibland blir ett barn utsatt för våld av sina föräldrar, syskon eller sin släkt. Det kan göra att du blir rädd och känner dig otrygg.
Fysiskt våld är varje form av fysisk handling som skadar en annan människa. Detta kan vara slag, sparkar, angrepp med olika föremål, att använda heta föremål för att bränna, luggning, att bitas, att skada genom att använda kniv eller andra vapen försök att strypa eller kväva.
Hot, tvång, våld och mord i hederns namn förekommer i samhällen eller grupper med starkt patriarkala familjesystem och ett gruppcentrerat skamtänkande. Bakom hedersbrotten ligger alltid ett kollektivt tryck om att bestraffning måste ske för hederns återupprättande. De allvarligaste hedersbrotten är alltid planerade och genom det kollektiva trycket blir kraven på bestraffning oftast kompromisslösa och långsinta.
Psykiskt våld kan vara kränkande ord, skrämmande röst, som innefattar utskällning, direkta eller indirekta hot, sårande kritik, ignorerande, nedsättande och förödmjukande beteende, falska anklagelser och förhör. Psykiskt våld kan även vara att någon försöker skada ditt husdjur för att på så sätt utöva hot.
Psykiskt våld är även när någon inte pratar med dig, inte svarar på tilltal och behandlar dig som om du inte finns. Kontrollerar dig genom att läsa dina sms, mejl och öppna din post. Det kan finnas relationer och familjeförhållande där det finns psykiskt våld utan att det förekommer fysiskt våld. Däremot finns det oftast psykiskt våld då det förekommer fysiskt våld.
Sexuellt våld är att vara utsatt för oönskad beröring, påtvingad sexuell aktivitet och bli utsatt för våldtäkt. Sexuellt våld är att bli tvingad till sexuella handlingar som skapar smärta och känns onaturliga.
Med materiellt våld menas att förstöra, kasta och slå sönder saker. Vi den här typen av våld är ofta är sakerna särskilt utvalda av förövaren för att de är speciell viktiga och har stor betydelse för den som är utsatt för våldet.
Det ekonomiska våldet betyder att den ena parten helt eller delvis kontrollerar den andra partens och/eller den gemensamma ekonomin. Det leder till att den ena parten blir helt beroende av den andra och förvägras självständighet och oberoende.
I första hand är det föräldrars ansvar att se till att barns behov av omvårdnad, trygghet och god uppfostran blir tillgodosett. Ibland kan föräldrar som upplever svårigheter och problem behöva samhällets stöd att reda ut dessa.
Här kan du läsa mer om vilken stöd och hjälp som finns eller om du vill anmäla barn som far illa...
Våld i form av försummelse kan vara då någon närstående på ett medvetet och aktivt sätt försvårar livet och vardagen för personer med omsorgsberoende, så som vid sjukdom, funktionsnedsättning eller ett framskridet åldrande. Det kan ske genom medveten medverkan till felaktig medicinering, bristande hjälp med till exempel personlig hygien, mat och andra omsorger.
Den som utsätts för våld i en nära relation lever i ständig beredskap och risken för nytt våld skapar ett strategiskt och anpassat beteende hos den utsatte för att undvika våld. Det latenta våldet är ständigt närvarande med kraft av sin möjlighet.
Våldsbejakande extremism är ett samlingsbegrepp för rörelser, ideologier eller miljöer som inte accepterar en demokratisk samhällsordning och som främjar våld för att uppnå ett ideologiskt mål.
Här finns framtagna affischer om våld och oro med kontaktuppgifter till den som behöver hjälp. Affischerna kan till exempel sättas upp i trappuppgånger eller andra lämpliga platser.
Ladda ner affischen på svenska här...
Ladda ner affischen på arabiska här...
Ladda ner affischen på engelska här...
Orostelefonen arbetar med frågor som rör hatbudskap och radikalisering. Vi finns till för dig som är anhörig, tillhör civilsamhället eller själv är involverad i en miljö du vill lämna. Ring oss på 020-100 200, anonymt och kostnadsfritt för stöd, råd och vägledning kring en oro för både barn och vuxna.
Läs mer i foldern Orostelefonen om radikalisering
The spread of the new corona virus is a crisis for human life and health. Several of us are currently living in situations that may be different from our usual everyday lives, for example, we are more at home in order to prevent the spread of infection. It can be stressful both mentally, physically and socially.
When we are more at home, everyday life risks getting worse for those who’s exposed at home. Children, young or adults - we all may need help if we not are well, subjected to violence or oppression by someone in our vicinity.
If you suspect that someone in your vicinity is being subjected to violence or is hurting in any other way - contact us, we are here for you!
Söderköpings kommun
If you go to school contact Elevhälsan at your school.
If you don’t go to school you can call our social services on 0121-181 00 or read more at söderköping.se/vald
BRIS
Everybody under the age of 18 can call BRIS on 116 111 and talk to an adult. Read more at bris.se
Frideborg
Söderköpings kommun has a collabora-tion with Frideborg. If you are a victim of violence call them at 011-15 00 00. Read more at norrkoping.se/frideborg
Ongoing crimes - contact the police at 112
If there’s not an ongoing crime, contact the police on 114 14. You can also read more on: polisen.se/utsatt-for-brott/