Överförmyndarkontoret Söderköping - Valdemarsvik

Hem / Stöd och Omsorg / Överförmyndarkontoret / Du som VILL BLI god man eller förvaltare

Du som vill bli god man eller förvaltare

Här finner du relevant information för dig som är intresserad av att bli god man eller förvaltare. Du kan även med fördel läsa under övriga rubriker  på överförmyndarens webbplats för att få så mycket information som möjligt om vad det kan innebära att hjälpa en annan människa genom att man blir god man eller förvaltare. 

  • Utöver att man gör detta för att man vill hjälpa en medmänniska säger lagen att en god man eller förvaltare ska vara ”rättrådig, erfaren och i övrigt lämplig”. Det innebär att du inte får ha betalningsanmärkningar eller förekomma i polisens belastningsregister. Du ska heller inte förekomma i socialtjänstens register eller själv vara huvudman (dvs har hjälp av en god man eller förvaltare).
    Eftersom du ska redovisa hur du sköter ditt uppdrag som god man eller förvaltare behöver du ha ordningssinne och ett intresse av privatekonomi. Det är också viktigt att kunna sätta sig in i sin huvudmans situation för att på så bra sätt som möjligt kunna bevaka huvudmannens intressen. Uppdragen varierar i omfattning och tidsåtgång.

    Bra egenskaper som god man är förutom social kompetens, ordningssinne och stort hjärta att vara vetgirig och ha en vilja att lära sig mer om hur vårt samhälle fungerar. Det är även viktigt att lära sig vart gränsen för uppdraget som god man eller förvaltare går. Detta för att man ska ”orka med”.

  • Olika uppdrag kan se väldigt olika ut. Vi försöker så långt det är möjligt matcha rätt ställföreträdare med rätt huvudman. Det innebär att vi försöker ge ”enklare uppdrag” till nya ställföreträdare. Vi försöker även matcha ställföreträdares erfarenheter och kunskaper med huvudmannens behov.

    Ett uppdrag kan bestå av tre delar, Bevaka rätt, Förvalta egendom och Sörja för person. Behovet avgör vilken eller vilka delar som ska ingå i ett uppdrag.

    Bevaka rätt

    Att bevaka rätt innebär att du som god man eller förvaltare ska bevaka din huvudmans rättigheter mot olika myndigheter, privatpersoner och företag. Det kan innebära att du behöver ansöka om- och följa upp att personen har det stöd och de ersättningar hen behöver och har rätt till. Det är viktigt att alltid se till att få skriftliga beslut på det man ansöker om, oavsett om ansökan blivit beviljad eller ej.

    Förvalta egendom

    Innebär att du som god man eller förvaltare sköter personens ekonomi genom att till exempel se till att räkningar betalas, fickpengar betalas ut osv. Förvalta egendom kan även innebära förvaltning av en fastighet om sådan finns.

    Sörja för person

    Innebär att du företräder personen och bevakar dennes intressen i mer personliga frågor och försöker se till att personen har så goda levnadsvillkor som möjligt. Det kan innebära att vara delaktig vid vårdplaneringar. Stötta personen för en sysselsättning eller en meningsfull fritid.

     

  • En god man eller förvaltare har rätt att få ett skäligt arvode för sitt uppdrag. Huvudregeln är att den enskilde, det vill säga huvudmannen, ska betala arvodet. Men om huvudmannens ekonomi understiger ett visst belopp i inkomst och/eller tillgångar kan kommunen stå för hela eller delar av arvodeskostnaden.

    Arvodet betalas ut en gång per år och sker efter att den årliga redovisningen granskats. Ett normalarvode i Söderköpings och Valdemarsviks kommuner ligger mellan 10 000–15 000 kr innan skatt. Dock är det baserat på den arbetsinsats som krävs av ställföreträdaren och kan utifrån detta bli både mer eller mindre. Ställföreträdaren får endast arvode för uppgifter som ingår i uppdraget. Det betyder att du inte kan få ersättning för om du exempelvis hjälpt din huvudman att städa eller köra hen till läkaren.

  • Förutom att överförmyndaren är en tillsynsmyndighet över gode män, förvaltare och förmyndare har även överförmyndaren  i uppdrag  att ge ställföreträdarna utbildning i sitt uppdrag. Årligen skapas flera tillfällen för årsräkningsutbildning. Utöver detta finns det informationsmaterial på kommunens hemsida att ta del av.

    Läs gärna även materialet som Riksförbundet för frivilliga samhällsarbetare tagit fram. Det beskriver på ett bra sätt vad som ingår i uppdraget som god man och förvaltare. Det tar även upp exempel på var hjälpen kan komma från om det är delar som inte ingår i uppdraget som god man.

    Kunskapsbank för gode män och förvaltare se:

  • Om du är intresserad av att ta uppdrag som god man eller förvaltare ska du gå till vår e-tjänst och fylla i dina uppgifter. I e-tjänsten godkänner du att vi inhämtar de uppgifter vi behöver från socialtjänsten, överförmyndaren i din hemkommun, Kronofogden och Polisen. När vi fått svar på dessa uppgifter (tar vanligtvis ca 1-2 veckor) kommer vi att kontakta dig för fortsatt handläggning.