Det finns tillfällen när ett godmanskap inte fungerar så bra. Det kan till exempel handla om att huvudmannen inte följer de överenskommelser ni gjort upp, att huvudmannen tömmer transaktionskontot på pengar så räkningar inte kan betalas eller att huvudmannen utnyttjas av personer i hens omgivning.
Börja alltid med att tala med din huvudman om hen förstår vad saken gäller. Kom överens om hur stödet behöver se ut och var tydlig med eventuella konsekvenser om exempelvis räkningar inte kan betalas. Ibland kan det vara bra att boka ett gemensamt möte med överförmyndarhandläggare för att tydliggöra uppdraget.
I vissa fall kan det finnas goda skäl att ansöka om förvaltarskap. Det kan vara om huvudmannen exempelvis handlar på så sätt att hen riskerar att försätta sig själv i allvarlig fara såsom stora skuldsättningar, bostadslöshet med mera. Det kan även handla om att huvudmannen utnyttjas ekonomiskt av någon annan. Det är dock viktigt att komma ihåg att man har långt gående möjligheter att göra (vad omgivningen bedömer) dåliga val i sitt liv utan att det för den skull behöver finns grund för ett förvaltarskap.
För vissa huvudmän kan det vara angeläget att säkerställa att räkningar betalas så fort som möjligt efter att pengar kommit in på kontot, detta för att minska risken att pengarna försvinner. För andra kan det handla om att du som god man behöver ha en tydlighet kring din huvudmans ekonomi. Gör en budget som tydligt visar vilka utgifter som finns och hur mycket huvudmannen kan ha att röra sig med utan att riskera att räkningar inte kan betalas.
Många blir även hjälpta av att få fickpengar utbetalda i flera omgångar under månaden. Det finns de som får fickpengar så ofta som dagligen av sin god man eller förvaltare. Ordna så att det finns ett ”fickpengskonto” där din huvudman vet att det är fritt fram att använda pengarna utan risk att räkningar inte kan betalas.
Kontakta överförmyndarhandläggarna om du har funderingar på hur ditt uppdrag fungerar.