Överförmyndarkontoret Söderköping - Valdemarsvik

Tips och länkar

På den här sidan försöker vi samla bra tips som inkommer från er ställföreträdare samt länkar till olika intresseorganisationer och myndigheter. 

Saknar ni information eller har tips ni vill dela med er av kan ni mejla oss på overformyndaren@soderkoping.se märk ert mejl med TIPS.

Frågor och svar

  • Huvudmannen har många olika vårdkontakter.

    Man kan inom Vårdcentralen söka rätt på en Rehabkoordinator/rehabsamordnare. Dessa kan vara till stor hjälp om en huvudman har flera vårdkontakter och bollas fram och tillbaka. Med en koordinator så samordnar denne vårdinsatserna så det blir enklare för både ställföreträdaren och huvudmannen. 

     

  • Det finns tillfällen när ett godmanskap inte fungerar så bra. Det kan till exempel handla om att huvudmannen inte följer de överenskommelser ni gjort upp, att huvudmannen tömmer transaktionskontot på pengar så räkningar inte kan betalas eller att huvudmannen utnyttjas av personer i hens omgivning.

    Börja alltid med att tala med din huvudman om hen förstår vad saken gäller. Kom överens om hur stödet behöver se ut och var tydlig med eventuella konsekvenser om exempelvis räkningar inte kan betalas. Ibland kan det vara bra att boka ett gemensamt möte med överförmyndarhandläggare för att tydliggöra uppdraget.

    I vissa fall kan det finnas goda skäl att ansöka om förvaltarskap. Det kan vara om huvudmannen exempelvis handlar på så sätt att hen riskerar att försätta sig själv i allvarlig fara såsom stora skuldsättningar, bostadslöshet med mera. Det kan även handla om att huvudmannen utnyttjas ekonomiskt av någon annan. Det är dock viktigt att komma ihåg att man har långt gående möjligheter att göra (vad omgivningen bedömer) dåliga val i sitt liv utan att det för den skull behöver finns grund för ett förvaltarskap.

    För vissa huvudmän kan det vara angeläget att säkerställa att räkningar betalas så fort som möjligt efter att pengar kommit in på kontot, detta för att minska risken att pengarna försvinner. För andra kan det handla om att du som god man behöver ha en tydlighet kring din huvudmans ekonomi. Gör en budget som tydligt visar vilka utgifter som finns och hur mycket huvudmannen kan ha att röra sig med utan att riskera att räkningar inte kan betalas.

    Många blir även hjälpta av att få fickpengar utbetalda i flera omgångar under månaden. Det finns de som får fickpengar så ofta som dagligen av sin god man eller förvaltare. Ordna så att det finns ett ”fickpengskonto” där din huvudman vet att det är fritt fram att använda pengarna utan risk att räkningar inte kan betalas.

    Kontakta överförmyndarhandläggarna om du har funderingar på hur ditt uppdrag fungerar.

  • Ett uppdrag ska aldrig vara mer omfattande än vad som krävs. Det innebär att om du som ställföreträdare har alla tre delar som god man men inte längre behöver stötta din huvudman med exempelvis ekonomin skall en ansökan om jämkning göras till tingsrätten. Det innebär att man ansöker om att de delar där behov av godmanskapet kvarstår ska bibehållas men där det inte längre finns behov ansöker man om upphörande.

    Detsamma gäller om man bara är god man med en eller ett par av delarna men behöver utöka för att kunna stötta din huvudman ordentligt. Exempelvis: du har delarna bevaka rätt och förvalta egendom men din huvudman har blivit sjukare och står i omfattande kontakter med vården. Då kan ditt uppdrag behöva utökas med sörja för person för att du kan behöva ha utökad kontakt med vården.

    Kontakta oss om du känner dig osäker och har funderingar kring omfattningen i ditt uppdrag.

  • Det är endast tingsrätten som kan fatta beslut om upphörande. Om ett godmanskap inte längre är nödvändigt eller om huvudmannen inte längre vill ha god man ska du som god man eller huvudmannen själv ansöka om upphörande hos tingsrätten. Du är skyldig att kvarstå i uppdraget tills det att tingsrätten beslutat om upphörande.

    När det gäller förvaltarskap är det vanligaste att detta övergår till ett godmanskap om behov inte längre föreligger. Finns inte längre behov av förvaltarskapet skriver du till tingsrätten om upphörande. Tingsrätten kommer då att förelägga överförmyndaren att utreda behovet. 

  • Om huvudmannen flyttar ska du snarast anmäla detta till överförmyndaren. Flyttar huvudmannen till en annan kommun så är det överförmyndaren i huvudmannens nya folkbokföringskommun som ska utöva tillsynen. Ställföreträdarskapet följer med flytten och du meddelar det nya överförmyndarkontoret om du vill vara kvar som ställföreträdare eller om du vill begära dig entledigad. Glöm inte att ändra folkbokföringsadress hos Skatteverket!

  • Meddela överförmyndaren om att din huvudman avlidit. Ditt uppdrag som ställföreträdare upphör samma dag din huvudman avlider.

    Den pågående förvaltningen som finns det vill säga tillgångar du förvaltat, obetalda räkningar, relevant myndighetsinformation med mera skall överlämnas till dödsbodelägare om sådana finns och i annat fall till dödsbohandläggare i huvudmannens hemkommun.

    Post som kommer till dig och som avser den avlidna huvudmannen behöver lämnas till någon av dödsbodelägarna eller om några sådana ej finns till kommunens dödsbohandläggare.

    Det sista du har att göra är att skyndsamt spara de kontohändelser som finns till din redovisning. Du skall nämligen lämna in en slutredovisning till överförmyndaren (samma som årsräkning och redogörelse).

    När överförmyndaren granskat din sluträkning kommer du få en kopia på denna samt beslut om arvode ifall du ansökt om detta.

    Det är vanligt att god man eller förvaltare får frågor från dödsbodelägare om dödsboets angelägenheter. Då ditt förordnade upphört har du inga skyldigheter att bistå dödsboet. Du kan med fördel hänvisa dem till Efterlevandeguiden som går att finna på nätet. 

    I tre år från det att dödsboet fått ta del av huvudmannens årsräkningar och sluträkning är du skyldig att hålla räkenskaper och övriga handlingar tillgängliga. Detta innebär att du ska vara beredd på att möjliggöra för dödsboet att titta på verifikationer med mera som hör till ärendet.

  • Att vara god man eller förvaltare är något man är dygnet runt. I uppdraget ingår inga fasta arbetstider och omfattningen av ditt stöd kan variera beroende på din huvudmans livssituation.
    Trots det finns det inget krav på att du som god man alltid ska svara i telefon eller alltid vara tillgänglig.

    Har man en huvudman som ringer konstant och kanske alla tider på dygnet behöver man vara tydlig och kanske även komma överens om hur ofta ni ska pratas vid och vilka tider din huvudman kan ringa dig. Denna information kan även vara bra att lämna till personer som finns omkring din huvudman, exempelvis boendepersonal eller anhöriga.

    Ingen begär att en ställföreträdare ska svara i telefonen mitt i natten till exempel. Trots detta är det bra att vara tillgänglig, med det menar vi att återkoppla om man har ett missat samtal från till exempel professionella omkring huvudmannen och att ha regelbunden kontakt med huvudmannen.

  • Som god man eller förvaltare ska du självklart kunna åka på semester. Dock kvarstår ditt uppdrag och du behöver därför förbereda din huvudman och personer omkring denne om att du kommer vara bortrest.

    Det finns även vissa praktiska saker som du behöver hantera, exempelvis att räkningar ändå betalas i tid, att din huvudman har fickpengar så det räcker.

    Mycket av det löpande du gör som ställföreträdare går att göra på distans tack vare digitala verktyg.

    Avser din resa en längre frånvaro kanske du bör överväga att begära entledigande från ditt uppdrag som god man eller förvaltare, det behöver du i så fall göra i god tid innan du avser resa.

  • För att kunna försäkra dig om att ingen viktig post för huvudmannen försvinner eller inte kommer fram i tid kan det vara bra att anmäla särskild postadress. Detta gör du hos Skatteverket. Handläggningen kan ta ett tag och det är därför bra om man inte skjuter upp anmälan.
    Den särskilda postadressen registreras som ett komplement till bostadsadressen i folkbokföringen och påverkar inte huvudmannens folkbokföringsadress.

    Adressen vidarebefordras till följande avsändare: Försäkringskassan, Migrationsverket, Lantmäteriet, Transportstyrelsen, CSN, Pensionsmyndigheten samt Kommuner och Regionen. Övriga måste du själv meddela.

    Vid särskild postadress går vanliga brev, vykort, tidningsprenumerationer m m fortsatt till huvudmannens folkbokföringsadress.

    Kom ihåg att du vid ett godmanskap behöver få din huvudmans samtycke för att anmäla särskild postadress (förutsatt att huvudmannen kan lämna sitt samtycke). För förvaltarskap krävs inget samtycke från huvudmannen.

  • Begäran om entledigande skall ske skriftligt och vara undertecknad av dig. Det behövs ingen anledning till att man begär sig entledigad. Det kan trots det vara av värde för överförmyndaren att få ta del av orsaken, detta för att säkerställa att ny tillfrågad ställföreträdare får rätt information.

    Observera att du kvarstår i ditt uppdrag som ställföreträdare fram till att vi hittat en lämplig ersättare alternativt till att uppdraget upphör genom beslut i tingsrätten.

  • Ställföreträdare inte har rätt att fatta beslut avseende frågor som rör huvudmannens hälso- och sjukvård. Detta innebär till exempel att en ställföreträdare inte kan samtycka till ett en huvudman ska vaccineras eller neka om en huvudman ska äta en viss medicin. Detta tar dock inte bort möjligheten till att ha en dialog med vården om ex ställföreträdaren har kunskap och kännedom om sin huvudmans medicinska förhållanden som kan vara av värde för vården att känna till.

    Det saknas idag en tydlig lagstiftning om vem som ska fatta beslut om en persons vård när denne inte själv har förmågan att kommunicera. Det har gjorts en skrivelse till Regeringen om att det är angeläget att skyndsamt skapa en tydlig lagstiftning i frågan.

  • Vad som ingår är beroende på vilka delar som ingår i ditt uppdrag. Se ditt registerutdrag.

    Dock ingår det aldrig att handla dagligvaror, hämta medicin, följa med till fotvård, frisör eller läkaren, att städa eller skjutsa din huvudman till olika platser med mera.

    Att vara god man eller förvaltare är till stor del ett administrativt uppdrag som visserligen ställer krav på att du träffar och besöker din huvudman men utöver det ska du vara som en spindel i nätet som säkerställer och ansöker om att din huvudman får det stöd han eller hon behöver.

    Överförmyndaren förbjuder ingen ställföreträdare att göra uppdrag för sin huvudman som går utanför uppdraget och som huvudmannen behöver hjälp med, men det är viktigt att veta att du inte kan få arvode för det som inte ingår i ditt uppdrag. 

  • Det finns ingen lag på hur många uppdrag en och samma ställföreträdare kan ha.

    På överförmyndarkontoret för Söderköping och Valdemarsvik har vi en maxgräns på 10 uppdrag per ställföreträdare. 

    Att ha så många ärenden ställer stora krav på att ställföreträdaren är väldigt kompetent och strukturerad.

    I Sverige saknas ett gemensamt register som visar om en ställföreträdare har ärenden i andra kommuner vilket innebär att vi bara kan sätta en gräns för antal ärenden på vårt kontor.

  • Det finns föreningar som riktar sig mot gode män och förvaltare. Exempelvis RGMF (Riksförbundet för gode män och förvaltare) och RFS (Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare). Finns det en lokalförening är det den du tar kontakt med. Saknas en lokalförening men intresse finns att skapa en sådan tar du kontakt med någon av ovanstående föreningar.

    Utöver dessa finns det en God mans pod (Spotify) och Facebooksidor:

    God man och förvaltare samt,

    Diskussionsforum för god man och förvaltare 

    Kom ihåg att det kan skilja sig mellan vissa riktlinjer hos de olika överförmyndarkontoren är du osäker kontaktar du oss. 

    Det finns även flera böcker skrivna i ämnet som finns på bibliotek och säljs i de flesta välsorterade butiker såsom Adlibris och Bokus.

    Eftersom överförmyndaren är en tillsynsmyndighet kan du inte alltid få exakt vägledning i vad du behöver göra i vissa fall. Utifrån detta är det bra att du skaffar dig så många andra vägar som möjligt för den kunskap du kan behöva i ditt uppdrag.

Tips och länkar