Överförmyndarkontoret Söderköping - Valdemarsvik

Hem / Stöd och Omsorg / Överförmyndarkontoret / Du som HAR god man eller förvaltare

Du som har god man eller förvaltare

Du som har en god man eller förvaltare kallas huvudman. En god man eller förvaltare utses av tingsrätten till myndiga personer som behöver hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom och sörja för sin person. Här finns mer information om vad det kan innebära att ha en god man eller förvaltare.

Informationsblad; Vem hjälper till med vad?

  • God man

    Anledningarna till att du fått en god man kan vara många. Det finns troligtvis en sjukdom eller annat liknande tillstånd som ligger till grund för beslutet. Ett godmanskap är en frivillig insats och du som huvudman måste samtycka till godmanskapet. Undantaget till samtycke är om du inte förstår vad saken gäller och därför svårt att företräda dig själv, något som kan intygas med ett läkarintyg.

    Den som får god man behåller sin rättshandlingsförmåga och begränsas inte på något sätt. Kan huvudman framföra din vilja och förstår vad saken gäller, måste god man under uppdraget ha ditt samtycke i de handlingar som utförs. Undantaget för samtycke kan vara de uppgifter som sker löpande i uppdraget, exempelvis att betala dina räkningar varje månad.

    Förvaltare

    Att ha en förvaltare är en tvångsåtgärd. Du som har fått en förvaltare har förlorat din rättshandlingsförmåga. Det betyder att du inte får ingå avtal eller ha bank id. Förvaltaren ska göra vad som anses bäst för dig, även om du som huvudman ibland kanske vill något annat. En förvaltare behöver inte ditt samtycke för att vidta åtgärder.

    Förvaltarskap ska prövas varje år. Det innebär att överförmyndaren årligen ska utreda om behov av förvaltarskap kvarstår. Om det framkommer att det inte längre behövs så ska en ansökan om upphörande göras till tingsrätten. Det allra vanligaste är att det fortfarande finns ett hjälpbehov men att det är tillräckligt med godmanskap istället för förvaltarskap. I dessa fall ansöker man om upphörande av förvaltarskapet och förordnade av godmanskap istället.

    En huvudman som har en förvaltare är inte omyndigförklarad. Du har fortfarande rätt att rösta i allmänna val, gifta dig, söka jobb och bestämma din egen sjukvård.

    Oavsett om du har en förvaltare eller en god man så handlar det om att tillvarata dina juridiska och ekonomiska rättigheter såsom att betala räkningar, ansöka om bidrag eller se till att beviljade insatser fungerar. Överförmyndaren är den myndighet som följer upp att din god man eller förvaltare fullföljer sitt uppdrag.

  • En god man eller förvaltare får inte vidta rättshandlingar utan överförmyndarens samtycke för din räkning. Det innebär att ställföreträdaren exempelvis inte får sälja en fastighet du har, eller företräda dig i ett dödsbo, eller placera dina pengar hur som helst utan överförmyndarens samtycke.

    Du som har förvaltare får inte vidta någon rättshandling, så länge förvaltarskapet kvarstår har du förlorat din rättshandlingsförmåga.

    Har du god man får du vidta rättshandlingar själv om förmågan och kunskapen finns, vid dessa tillfällen ska du inte blanda in din god man alls och det kan även vara en fördel att ni skriver ett papper som intygar att du vidtagit rättshandlingen utan stöd av god man.

  • Det är viktigt att du får den hjälp du behöver och som ingår i uppdraget som god man eller förvaltare.

    Upplever du att en god man eller förvaltare inte sköter sitt uppdrag kan både du själv och personer i din omgivning lämna ett klagomål till överförmyndaren.

    Ett klagomål behöver inkomma skriftligt och det ska framgå vad klagomålet består av. Din god man eller förvaltare kommer då få svara på klagomålet. Ett klagomål kan leda till att god man eller förvaltare byts ut eller att det avskrivs.

  • En god man eller förvaltare har rätt att avsluta sitt uppdrag, begära sig entledigad. Det behöver inte finnas någon särskild anledning för att begära sig entledigad.

    Om din god man eller förvaltare önskar avsluta sitt uppdrag tar vi kontakt med dig och påbörjar sökandet efter en ny god man eller förvaltare som kan ta över uppdraget och hjälpa dig.

    Innan bytet sker kommer du att få träffa den personen. Oftast brukar träffarna vara tillsammans med din nuvarande god man/förvaltare som kan hjälpa till och förklara hur ditt stöd sett ut. Om det känns bra med föreslagen god man/ förvaltare får den person skriva på en åtagandehandling och överförmyndaren fattar beslut om byte. När man byter god man/förvaltare behöver man inte ansöka om det till tingsrätten.