Överförmyndarkontoret Söderköping - Valdemarsvik

Hem / Stöd och Omsorg / Överförmyndarkontoret / Särskilt förordnad vårdnadshavare

Särskilt förordnad vårdnadshavare (SFV)

I de allra flesta fall är föräldrar vårdnadshavare för sina barn tills de fyller 18 år. Dock finns det tillfällen då barn måste få en ny vårdnadshavare som kan företräda barnet. En sådan person kallas särskilt förordnad vårdnadshavare.

  • I Sverige blir man myndig först vid 18 års ålder. Innan dess behöver barnet någon som kan företräda dess intressen. Alla omyndiga behöver därför en vårdnadshavare och förmyndare.

    Oftast är det föräldrar som är både vårdnadshavare och förmyndare men det finns tillfällen då tingsrätten behöver utse någon annan person till dessa roller, en särskilt förordnad vårdnadshavare eller en särskilt förordnad förmyndare.

    Det är socialnämnden i barnets hemkommun som till tingsrätten begär att en särskilt förordnad vårdnadshavare ska tillsättas.

  • En särskilt förordnad vårdnadshavare ska utses om barnets egna föräldrar inte kan företräda barnet.

    Det kan vara exempelvis på grund av dödsfall eller att man är olämplig som vårdnadshavare och förmyndare. Det kan även vara om föräldrarna är frånvarande under lång tid och därför inte kommer kunna fatta beslut i frågor som rör barnet.

  • En särskilt förordnad vårdnadshavare tar över föräldrarnas roll. Det innefattar även förmyndarskapsdelen om inte tingsrätten beslutar något annat.

    En särskilt förordnad vårdnadshavare ansvarar för barnets personliga förhållanden tills barnet är 18 år. Det innebär att man företräder barnet i kontakt med skola, sjukvård, myndigheter, omsorg och den långsiktiga planeringen för barnets framtid.

    Även om det många gånger är barnets familjehem som blir särskilt förordnade vårdnadshavare finns det tillfällen där det är någon annan som förordnas till uppdraget.

    Oavsett om man som särskilt förordnad vårdnadshavare bor med barnet eller ej ingår det i uppdraget att ha regelbunden kontakt med socialtjänsten och se till att barnet får tillsyn, omsorg och trygghet.

    Om möjligt ska man även stötta barnet i att ha kontakt med sin biologiska familj och andra anhöriga.

    Ingen arvsrätt och ingen försörjningsplikt.

    Som särskilt förordnad vårdnadshavare har man ingen försörjningsplikt gentemot barnet. Barnet har heller inte någon arvsrätt efter den särskilt förordnade vårdnadshavaren.

  • Som särskilt förordnad vårdnadshavare ansvarar du för barnets ekonomi. Här ingår exempelvis att söka barnbidrag, studiebidrag och skriva på papper där vårdnadshavarens namnteckning krävs. Har barnet tillgångar, exempelvis pengar på bank eller aktier är det särskilt förordnad vårdnadshavare som ansvarar för förvaltningen av tillgångarna.

  • I vissa fall måste en särskilt förordnad vårdnadshavare få tillstånd från överförmyndaren för att handla för barnets räkning. Det kan bland annat handla om:

    • Köp av aktier och kapitalförsäkringar, vissa fonder och andra placeringsformer.
    • Uttag från överförmyndarspärrat konto.
    • Godkännande av arvskifte då barnet är delägare i ett dödsbo.
    • Köp och försäljning av fastigheter och bostadsrätter.
    • Om barnet behöver ta ett lån.

    Om man som särskilt förordnad vårdnadshavare ingår dessa typer av avtal utan tillstånd från överförmyndaren blir de ogiltiga. Kontakta oss om du känner dig osäker på om tillstånd från oss behövs.

    Vad får en särskilt förordnad vårdnadshavare inte göra?

    • Inte skänka bort barnets pengar. Det råder gåvoförbud.
    • Inte blanda ihop din egen ekonomi med barnets. Barnet ska ha eget/egna konton.
    • Om barnet får ärva tillgångar får du inte avstå arvet till förmån för någon annan.
  • En särskilt förordnad vårdnadshavare ska årligen redovisa barnets ekonomi. Förmynderskapsdelen står under överförmyndarens tillsyn i den kommun som barnet är folkbokfört.

    Som särskilt förordnad vårdnadshavare har du rätt till ersättning för din insats. Arvodet för den del av uppdraget som avser förmyndarskap beslutas av överförmyndaren. Arvodets storlek är baserat på uppdragets omfattning och regleras i riktlinjer antagna av överförmyndarnämnden i Söderköping och överförmyndaren i Valdemarsvik.

    Överförmyndarens roll

    Överförmyndaren är i första hand en tillsynsmyndighet. Tillsynen avser endast förmyndarskapsdelen i uppdraget som särskilt förordnad vårdnadshavare. Barnets vårdnad står under Socialnämndens tillsyn. 

  • Socialnämnden är oftast de som till tingsrätten föreslår vem som ska bli särskilt förordnad vårdnadshavare. De gör en utredning för att bedöma om personen som ska utses är lämplig att ge barnet det stöd och den omsorg som behövs.

    Det är endast myndiga personer som kan bli vårdnadshavare. Det görs även kontroller i bland annat polisens belastningsregister.

    Överförmyndaren gör sedan årliga kontroller på alla särskilt förordnade vårdnadshavare i Polisens belastningsregister, Kronofogden samt hos socialtjänst och överförmyndaren i den hemkommun den särskilt förordnade vårdnadshavaren bor i.

    Är du intresserad av uppdraget som särskilt förordnad vårdnadshavare ska du kontakta Socialtjänsten i din kommun.