En förmyndare är en person som företräder ett barn under 18 år och avser förvaltning över barnets egendom. I vanligaste fall är det föräldrarna som är förmyndare och står under överförmyndarens tillsyn.
Om vårdnadshavare/förälder inte kan ha hand om barnets ekonomi utser tingsrätten en särskilt förordnad förmyndare eller en medförmyndare.
Om ett barn har tillgångar över åtta prisbasbelopp, barnet äger en fastighet, om barnet mottagit pengar genom arv, gåva som förordnats att stå under särskild överförmyndarkontroll. Vårdnadshavaren ska tillvarata barnets intressen och se till barnets bästa.
Överförmyndarens uppgift är att se till att barnets pengar kommer barnet tillgodo och inte används på ett olämpligt sätt. Tillgångar ska placeras säkert och ge en rimlig avkastning.
Barnets tillgångar ska inte användas till barnets uppehälle eller för sådana kostnader som går under föräldraansvaret.
Barnets tillgångar får aldrig skänkas bort. Som förälder har du försörjningsplikt för ditt barn även om barnet har pengar.
Reglerna om förmynarskap kan du läsa mer om på Sveriges riksdags webbplats:
Om barnet ska göra vissa rättshandlingar behöver du som förmyndare alltid få överförmyndarens tillstånd. Detta oavsett hur stora tillgångar barnet har.
Följande är exempel på när tillstånd krävs:
Uttag från överförmyndarspärrat konto
Om barnet ska driva rörelse
Om barnet ska låna eller låna ut pengar
Om barnet ska ta emot gåva som rör fast egendom, tomträtt eller bostadsrätt
Om barnet ska köpa, inteckna eller sälja fastighet, tomträtt eller bostadsrätt.
Grundregeln är att barns tillgångar står under fri föräldraförvaltning om inte annan regel tränger undan detta. Det innebär att du som förälder själv får bestämma hur barnets pengar ska placeras eller användas. Du behöver inte lämna någon årsredovisning för förvaltningen av barnets tillgångar till överförmyndaren.
Det finns dock vissa generella regler som alltid gäller vid förvaltning av barns tillgångar.
Alltid handla på det sätt som är bäst för barnet.
Bara använda barnets pengar till sådant som inte ingår i föräldrars underhållsskyldighet och som bäst kommer barnet till gagn.
Ansöka om överförmyndarens godkännande om du vill sälja, köpa, hyra ut fast egendom för barnets räkning. Det gäller även om barnet ska ta emot fast egendom i gåva. I fast egendom räknas även tomträtt och bostadsrätt.
Ansöka om överförmyndarens samtycke om barnet vill driva företag, låna pengar eller ta lån.
Placera barnets tillgångar tryggt och med rimlig avkastning.
Hålla dina barns tillgångar åtskilda.
Alltid fråga barnet innan beslut fattas om egendom och tillgångar från det att barnet fyllt sexton år.
Inte ge bort barnets tillgångar.
Viktigt att komma ihåg och känna till är att föräldrar förvaltar sina barns tillgångar under skadeståndsansvar. Det innebär att ett barn kan kräva skadestånd av föräldrarna om de har misskött förvaltningen.
Huvudregeln är att alla barns bankkonton är utan spärr även om barnet har tillgångar över åtta prisbasbelopp. Det innebär att du som förälder kan ta ut pengar utan överförmyndarens samtycke.
Barnets bästa och dess behov ska avgöra hur tillgångar används och placeras. Undantag är arv eller försäkringsersättning som överstiger ett prisbasbelopp.
Fri föräldraförvaltning gäller för barns tillgångar under åtta prisbasbelopp. Det innebär att föräldrar tar hand om barnets pengar utan att överförmyndaren har någon tillsyn. Men begreppet ”fri” innebär inte att du som förälder kan hantera ditt barns pengar hur som helst.
Det kan vara aktuellt med överförmyndarspärr om du som förälder använder barnets pengar på ett felaktigt sätt och pengarna behöver tryggas.
Vid kontrollerad förvaltning är överförmyndaren mer involverad än vid fri föräldraförvaltning.
Överförmyndaren kontrollerar hur du som förmyndare förvaltar barnets pengar.
Du ska fortfarande följa de allmänna reglerna för fri föräldraförvaltning. Reglerna gäller alla förmyndare.
Den fria förvaltningen kan ersättas av kontrollerad förvaltning vid tre olika situationer:
När tillgångarna överstiger åtta prisbasbelopp.
När tillgångarna har tillkommit genom arv, testamente, gåva eller förmånstagarförordnande och givaren ställt villkoret att tillgångarna ska stå under särskild överförmyndarkontroll.
Vid misstanke om att förmyndarna inte sköter förvaltningen på ett bra sätt. Då kan överförmyndaren besluta om skärpande föreskrifter vilket innebär att kontrollerad förvaltning ska tillämpas.
Skyldigheter vid kontrollerat förvaltning
Vid kontrollerad förvaltning behöver förmyndaren göra följande:
Skicka in en tillgångsförteckning över barnets samtliga tillgångar. Det ska göras senast en månad efter att barnets tillgångar överskridit åtta prisbasbelopp. Detta ska göras utan att överförmyndaren ska behöva begära in den. Samma skyldighet gäller även när barnet fått tillgångar med villkor om särskild överförmyndarkontroll eller om beslut tagits om skärpande föreskrifter.
Lämna in en årsräkning någon gång mellan den 1 januari och den sista februari varje år. Den ska vara en sammanställning över barnets alla tillgångar, inkomster och utgifter under föregående år. Årsräkningen ska undertecknas på heder och samvete. Finns två förmyndare ska båda skriva under.
Lämna sluträkning inom en månad från att barnet fyllt 18 år.
Ansöka om överförmyndarens samtycke om du vill placera tillgångar i aktier eller andra mer riskfyllda placeringar eller fast egendom.
Det finns tillfällen när överförmyndaren beslutar om skärpta regler för att trygga förvaltningen. Det gör vi om det finns en misstanke om att du som förmyndare inte sköter barnets tillgångar på ett korrekt sätt.
Skärpta regler kan utformas på olika sätt. Överförmyndaren kan använda flera eller bara enstaka åtgärder beroende på vad som behövs.
Följande kan beslutas:
barnets konton ska ha överförmyndarspärr.
barnets tillgångar ska omfattas av reglerna för kontrollerad förvaltning.
barnets värdehandlingar ska förvaras och förvaltas av ett värdepappersinstitut.
pengar som betalas ut till barnet ska sättas in på bankkonto med överförmyndarspärr.
Socialtjänsten ska på eget initiativ lämna upplysningar till överförmyndaren om att åtgärder behöver vidtas.
Om barnet får tillgångar genom arv, testamente, gåva eller förmånstagarförordnande i försäkring kan det finnas villkor om särskild överförmyndarkontroll.
Villkoret ska vara inskrivet i testamentet, gåvobrevet eller förmånstagarförordnande för att vara giltigt. Vid gåva ska givaren dessutom ha anmält villkoret skriftligen till överförmyndaren.
Tillgångar som har villkor om särskild överförmyndarkontroll omfattas av reglerna om kontrollerad förvaltning och pengarna ska betalas ut till ett överförmyndarspärrat konto.
Om barnet har fyllt sexton år behöver föräldrarna överförmyndarförvaltningens samtycke för att hen ska kunna driva en rörelse med bokföringsskyldighet enligt bokföringslagen (1999:1078).
Utan överförmyndarens samtycke får föräldrarna inte heller driva en sådan rörelse för barnets räkning.
Samtycke lämnas endast om rörelsen går ihop med barnets ekonomiska och personliga förhållanden (1999:1080).
Om en förälder av olika anledningar inte kan ta hand om sitt barns tillgångar så kan tingsrätten utse en medförmyndare.
Medförmyndaren kan tillsammans med förmyndaren, eller ensam, ha hand om barnets ekonomi.
Att en medförmyndare utses behöver inte betyda att föräldern har misskött sig. Som exempel kan vara att förälder och barn bor väldigt långt från varandra. Att barnet har stora tillgångar som föräldern själv inte kan förvalta med mera. Det kan även gälla om du som förälder är väldigt ung eller om ditt barn ärvt en hyresfastighet och du som förmyndare saknar kunskaper om fastighetsförvaltning.
I vanliga fall är föräldern barnets vårdnadshavare. Vårdnadshavare är i regel också barnets förmyndare och har hand om barnets ekonomiska angelägenheter. Detta gäller även särskilt förordnade vårdnadshavare (se avsnitt om särskilt förordnad vårdnadshavare).
Tingsrätten kan dock besluta att en annan person ska ansvara för barnets ekonomiska angelägenheter.
Det betyder att det kan finnas två eller flera som ansvarar för barnet och att ansvaret kan delas upp i en vårdnadsdel och i en förmyndarskapsdel.
En särskilt förordnad förmyndare kan förordnas om exempelvis:
båda föräldrarna är underåriga.
båda föräldrarna är avlidna.
båda föräldrarna har blivit entledigade som förmyndare.
en ensam förmyndare fått en förvaltare förordnad för sig.