Överförmyndarkontoret Söderköping - Valdemarsvik

Hem / Stöd och Omsorg / Överförmyndarkontoret / Du som ÄR god man eller förvaltare

Du som är god man eller förvaltare

Ditt uppdrag som god man eller förvaltare är att ge din huvudman så bra förutsättningar som möjligt.

Att vara god man eller förvaltare åt någon betyder att du är ställföreträdare för personen. Det innebär att du företräder och bevakar personens ekonomiska, juridiska och personliga intressen.

En grundprincip är att alltid handla på det sätt som är bäst för huvudmannen, genom att:

  • i skälig omfattning använda huvudmannens medel för dennes nytta
  • placera huvudmannens övriga medel i tillräckligt trygga placeringar som ger skälig avkastning
  • löpande föra räkenskaper och redovisa ekonomi
  • skilja på huvudmannens och din egen ekonomi
  • hålla dig uppdaterad om huvudmannens situation.

Kom ihåg att godmanskap sker med samtycke. Det betyder att du behöver din huvudmans samtycke i det du företar dig för din huvudman. För den löpande förvaltningen behövs inte samtycke vid varje enskild åtgärd. Samtycke antas föreligga om inget annat framkommer. Som förvaltare har man rätt att företa handlingar utan att huvudmannen samtycker. Det är dock bra att så långt det är möjligt involvera och låta din huvudman vara delaktig.

  • Som god man eller förvaltare ska du säkerställa att din huvudman får den hjälp och det stöd han eller hon har rätt till. Det är därför viktigt att du både vet vad som ingår i ditt uppdrag och lär känna din huvudman väl.

    I början av ditt uppdrag är det bra att skaffa sig en god uppfattning över hur din huvudmans nätverk, sociala situation och ekonomi ser ut. Det kan innebära en del arbete inledningsvis. Det är även viktigt att ta reda på huvudmannens sjukdomstillstånd/funktionsvariation för att lättare kunna få en förståelse över vilka behov som kan tänkas finnas.

    Presentera ditt uppdrag noga och var tydlig med vad som ingår i ditt uppdrag som god man eller förvaltare. Prata med huvudmannen om vilka förväntningar hen har på dig. Låt huvudmannen få berätta om sin situation.

    Kartlägg din huvudmans nätverk. För att kunna stötta din huvudman så bra som möjligt behöver du ha en god kännedom om huvudmannens nätverk. Skriv upp kontaktuppgifter till nätverk som finns omkring din huvudman såsom vårdpersonal, biståndshandläggare, socialsekreterare eller andra kontakter inom kommunen, hyresvärd, anhöriga och eventuellt andra bekanta som är viktiga i din huvudmans liv.

    Lämna kopia på ditt registerutdrag till berörda.

  • När delen förvalta egendom ingår i uppdraget:

    Så fort som möjligt när du fått ett nytt uppdrag behöver du besöka din huvudmans bank/banker. Vissa banker kan man genom sin bank -id hantera även uppstart av nya ärenden men tyvärr långt från alla banker har den servicen. Ta reda på vad som gäller för just din huvudmans bank.

    Kom ihåg att allt utom det konto som du som ställföreträdare hanterar (dvs där pengar kommer in och där räkningar ska betalas från) ska vara överförmyndarspärrade.

    Ta reda på om din bankman har ett bankfack. Besök i detta skall göras tillsammans med en banktjänsteman.

    Inom två månader från att du fått ditt nya uppdrag skall du lämna en tillgångsförteckning över din huvudmans samtliga tillgångar och eventuella skulder. Du ska därefter årligen redovisa förvaltningen av din huvudmans ekonomi till överförmyndaren. Detta ska ske någon gång mellan den första jan och sista februari och ska avse föregående års förvaltning.

    Oavsett vilka delar som ingår i ditt uppdrag som god man eller förvaltare så ska du redovisa till Överförmyndaren varje år. Ingår inte delen förvalta egendom ska du endast lämna en redogörelse där du beskriver vad du gjort i ditt uppdrag. Det är även i redogörelsen du ansöker om arvode och eventuell reseersättning.

  • Som god man eller förvaltare är det viktigt att du inte blandar ihop din roll som ställföreträdare med insatser som andra ansvarar för. Det ingår till exempel inte i ditt uppdrag att hämta ut mediciner, handla, följa med på utflykter, följa med till läkare eller städa och hänga upp gardiner.

    Ditt uppdrag däremot är att ansöka om och följa upp det stöd som din huvudman behöver.

    Hjälp och insatser från annat håll kan exempelvis vara anhöriga, kontaktpersoner, ledsagare, boendestödjare, hemtjänst, personliga assistenter och vid vissa tillfällen inhyrda företag (ex städ, flytt etc.). För mer information kan du läsa Rfs material Rollkoll för gode män och förvaltare:

  • Du har inte rätt att som god man eller förvaltare skänka bort din huvudmans tillgångar. Det råder gåvoförbud.

    Överförmyndaren saknar möjlighet att samtycka till gåvor. Gåvoförbudet gäller all egendom huvudmannen har, både pengar och saker.

    Vid godmanskap behåller huvudmannen sin rättshandlingsförmåga. Huvudmannen kan därför själv besluta att ge en gåva. Detta förutsatt att din huvudman förstår vad saken gäller. Gåvoförbudet gäller enbart ställföreträdaren. Dock kan det vara viktigt att som god man bevaka att din huvudman har förmågan att bevaka sina intressen i händelse frågan om gåva kommer upp.

    Vid förvaltarskap saknar huvudmannen rättshandlingsförmåga och kan på grund av detta inte skänka bort sina tillgångar. Inte ens med förvaltarens samtycke. Om huvudmannen i ett förvaltarskap uttrycker att han eller hon vill skänka något, ex en summa pengar till någon finns det en möjlighet att förvaltaren vänder sig till tingsrätten med begäran att förvaltarskapet ska jämkas just för detta ändamål. Överförmyndaren vill dock rekommendera att förvaltaren först kontaktar överförmyndaren för en dialog om vad som kan vara lämpligt.

    Ta emot en gåva från sin huvudman

    Det är olämpligt att som god man ta emot en gåva från sin huvudman. Detta oavsett om man är anhörig eller ej. Det finns flera fall där gode män fått gåvor av sin huvudman och som på grund av detta fällts för brottet trolöshet mot huvudman.

    Den som har en god man blir inte av med sin rättshandlingsförmåga och kan således göra vad hen vill. Men, även om god man kanske inte är involverad i alla delar, kan det ändå sett till uppdraget, medföra att god man anses vara ansvarig eller att det ligger inom den gode mannens handlingsnorm. 

    Ställföreträdare bör således hålla sig från gåvor annat än mindre personliga presenter (exempelvis julklappar, födelsedagspresenter till barn och barnbarn). Dessa ska då vara av sådan art att de pågått innan huvudmannen fick god man och som inte står i strid med huvudmannens ekonomiska förhållanden. 

    Skulle huvudmannen stå på sig och verkligen vilja genomföra gåvan (samt förstår vad saken gäller), måste en ny god man enligt 11 kap. 2 § föräldrabalken tillsättas. Ett sådant beslut fattas av överförmyndaren. Det är alltså inte tillåtet att ta emot pengar eller något annat från huvudmannen om det inte finns en annan tillsatt god man förordnad.

  • Du kan vara god man åt en anhörig. Med anhörig menas föräldrar, syskon, make/maka, sambo, barn eller barnbarn. Att vara god man kan ge dig fler behörigheter att hjälpa den du är anhörig åt. Det ställer samtidigt högre krav på dig då du står under överförmyndarens tillsyn.

    Skyldigheterna och reglerna är samma oavsett om du är anhörig eller utomstående god man.

    Du har inte någon större skyldighet att utföra saker för din huvudman bara för att du är anhörig. Att hjälpa din huvudman med uppgifter som går utanför ditt godmanskap ska ske för att du själv vill och kan.

    Ett godmanskap ska bara anordnas om stödet inte kan ges på mindre ingripande sätt såsom exempelvis anhörigbehörighet, fullmakt eller framtidsfullmakt.

    Du kan inte få arvode för uppgifter du gör utanför ditt uppdrag som god man. Vid behov ska du ansöka om det stöd din huvudman behöver.

  • Som god man eller förvaltare får du inte bestämma i strikt personliga frågor för din huvudman.

    Huvudmannen får alltid på egen hand bestämma till exempel vad hen vill rösta på i allmänna val, om hen vill ingå äktenskap, vilken vård huvudmannen vill ta emot, var huvudmannen vill bo eller om hen vill testamentera bort sina pengar.

  • Som god man eller förvaltare kan du bli skadeståndsskyldig om du avsiktligen eller av vårdslöshet orsakar ekonomisk skada för din huvudman. Detta regleras i föräldrabalken 12:14.

    Skulle årsräkningen ha fått en anmärkning av överförmyndarförvaltningen vägs detta in i beslutet om skadestånd. Ställföreträdaren kan, enligt föräldrabalken 16:6, vända sig till tingsrätten och begära frihet från skadestånd.

    Om du bedöms ha orsakat ekonomisk skada med flit eller genom vårdslöst beteende kan det vara bra att ha några av föräldrabalkens regler i åtanke:

    • Godmanskapet är frivilligt och samtycke ska ges från huvudmannen (undantaget vardaglig skötsel och om samtycke inte kan ges).
    • Ställföreträdare ska redovisa uttag, hålla ordning på utgifter med mera.
    • Ställföreträdare ska vidta åtgärder som bäst gagnar huvudmannen.
    • Ställföreträdare ska vidta åtgärder för huvudmannens nytta.
    • Medel ska placeras säkert med skälig avkastning.
    • Ställföreträdare ska inte sammanblanda sina och huvudmannens medel.
    • Ställföreträdare ska höra anhöriga inför större förvaltningsåtgärder om det är möjligt.
    • Ställföreträdare ska iaktta jävsregler.
    • Ställföreträdare får inte medverka till att ge bort huvudmannens egendom.
    • Inhämta samtycke vid åtgärder i dödsbo och arvskifte.

    Läs mer om föräldrabalken:

    Tidsgräns för begäran av skadestånd

    En begäran om skadestånd kan lämnas av en behörig person, exempelvis huvudmannen eller huvudmannens dödsbodelägare, inom tre år från det att redovisningshandlingarna har lämnats över. Om begäran inte lämnas in innan dess är rätten förlorad. Detta gäller inte om gode mannen/förvaltaren har gjort sig skyldig till brott. Då är preskriptionstiden 10 år.

    En god idé att teckna en ansvarsförsäkring 

    Ett felaktigt beslut eller en bortglömd faktura kan få stora konsekvenser och du kan bli stämd. Då måste du som ansvarig betala med eget kapital. Du har dock möjlighet att teckna en ansvarsförsäkring. Riksförbundet för frivilliga samhällsarbetare och Stockholms läns god mans- och förvaltarförening erbjuder försäkringar för gode män.

    Försäkringar:

  • Överförmyndaren har i uppgift att utbilda gode män och förvaltare. Som en del i utbildningen ingår att ta del av det informationsmaterial som gås igenom och delas ut vid ett nytt uppdrag. Bland annat häftet Information till ställföreträdare som du hittar på förstasidan av detta avsnitt. 

    Utöver det informationsmaterial som tillhandahålls anordnas även ett antal tillfällen varje år där största fokuset ligger på redovisningen men där vi även tar upp andra viktiga ämnen som du kan komma i kontakt med i ditt uppdrag.

    Under fliken Tips och länkar finner du en hel del bra information som kan komma till användning i ditt uppdrag som ställföreträdare.

    Tipsa oss gärna om det är något område som du skulle behöva mer kunskap kring för att på ett så bra sätt som möjligt kunna stötta din huvudman.

    Överförmyndaren kan inte tvinga någon ställföreträdare att delta på de utbildningar som erbjuds men vi hoppas du vill delta då det även är tillfällen för ställföreträdare att kunna dela med sig av varandras erfarenheter och kunskaper.

  • Varje år ska du som ställföreträdare lämna en redovisning för ditt uppdrag. Redovisningen ska vara överförmyndaren tillhanda någon gång mellan 1 jan och 1 mars och du ska redovisa föregående års förvaltning. Har du påbörjat sitt uppdrag under året ska du redovisa från den dag du förordnades (se registerutdrag).

    Kraven på vilken form av redovisning som ska lämnas ser olika ut beroende på vad som ingår i ditt uppdrag. 

    Om delen Förvalta egendom ingår i ditt uppdrag skall alltid både Årsräkning och Redogörelse lämnas.

    Om endast någon av -eller båda delarna Bevaka rätt och Sörja för person ingår skall endast Redogörelse lämnas. 

    Nedan följer lite påminnelser kring krav som följer årsräkningen:

    • Endast det konto som du som god man/förvaltare disponerar ska redovisas i detalj.
    • Ingående belopp ska vara samma som föregående årsräknings utgående belopp (eller belopp på förteckning om det är ett nytt ärende).
    • Övriga tillgångar ska redovisas med ingående och utgående belopp. Aktier ska även redovisas med andelar. Fastigheter ska verifieras med taxeringsunderlag.
    • Hemförsäkring ska finnas och bifoga en kopia av försäkringbrev 
    • Inkomster ska verifieras med kontrolluppgifter och redovisas brutto (innan skatt). Kom ihåg att allt som kommit in på kontot skall redovisas någonstans under inkomster.
    • Utgifter ska styrkas med verifikationer till exempel fakturor. 
    • Löpande utgifter såsom hyra, omvårdnad, telefon räcker med en verifikation (faktura) förutsatt att resterande går att följa i kontoutdraget.
    • Fakturor ska vara utställda på huvudmannen
    • Skatt på inkomst ska redovisas som utgift.
    • Utgifterna skall vara kategoriserade för att lätt kunna följas vid granskning. Alternativ till kategorisering är en bifogad förteckning över vilka utgifter som tagits upp på vilken rad.
    • A+B = C+D när årsräkningen är upprättad och du fått med uppgifterna rätt.
    • Bifoga och fyll noggrannt i redogöelsen. Det är utifrån redogörelsen överförmyndaren sedan fattar beslut om arvode. Obs! Redogörelsen skall alltid fyllas i oavsett om du avser söka arvode för ditt uppdrag.
    • Både årsräkning och redogörelsa ska skrivas under på heder och samveta med bläckpenna. Är ni flera ställföreträdare med samma uppdrag skall båda skriva under. 

    Lite bra att komma ihåg

    • Av föräldrabalken 12 kap. 5 § framkommer bland annat att "Förmyndare, gode män och förvaltare skall fortlöpande föra räkenskaper över sin huvudmans förvaltning och göra anteckningar i övrigt".
    • Räntor som utbetalats och skatt som dragits från andra konton skall ej tas upp som inkomst eller utgiftt
    • Tänk på att begära kvittenser om du lämnar fickpengar till din huvudman eller dennes boende. 
    • Följ noga och regelbundet upp att pengarna kommer huvudmannen tillgodo om fickpengar lämnas till boendet samt att de sparar kvitton vid inköp. Fickpengskonto som hanteras av personal bör ej innehålla för stora summor
    • Din huvudman har rätt att göra vad han eller hon vill med sina fickpengar och detta behöver ej redovisas till överförmyndaren.
    • Om du som ställföreträdare handlar åt din huvudman (ingår ej i uppdraget) skall bankkortet vara utställt på dig och inte huvudmannen. Kortet ska vara kopplat till det konto du som ställföreträdare disponerar.