Överförmyndarkontoret Söderköping - Valdemarsvik

Hem / Stöd och Omsorg / Överförmyndarkontoret / Du som HAR BEHOV av god man eller förvaltare

Du som har behov av god man eller förvaltare

Du som har svårigheter med att betala dina räkningar eller tillvarata dina intressen på grund av sjukdom eller liknande kan få hjälp av en god man eller förvaltare.

Ett godmanskap eller förvaltarskap ska bara anordnas om stödet inte kan ges med hjälp av mindre ingripande insatser. Det kan exempelvis vara genom anhörigbehörighet, fullmakt, framtidsfullmakt. I vissa fall kan det även räcka att du har stöd från socialtjänsten, ex boendestöd.

Läs mer om framtidsfullmakt, fullmakt och anhörigbehörighet på Svenska bankföreningens hemsida:

  • Både du själv och dina nära anhöriga kan ansöka om god man för din räkning. Ansökan ska lämnas till Norrköpings tingsrätt. Om den ändå kommer till överförmyndarkontoret hanteras den som en felsänd handling och skickas omgående vidare till Tingsrätten.

    Det är tingsrätten som fattar beslut om godmanskap och förvaltarskap. Överförmyndaren har i uppdrag att utreda om behov finns. Det görs genom att bland annat genom att begära in läkarintyg, yttranden från anhöriga och ibland kan även en social utredning från socialtjänsten begäras in.

    En person som har god man eller förvaltare kallas huvudman. En person som är god man eller förvaltare kallas ställföreträdare

    Om du eller en anhörig till dig behöver ansöka om god man ska du göra det till Norrköpings tingsrätt:

    I vissa fall kan en anmälan om behov av god man eller förvaltare behöva göras. En anmälan kan lämnas in av den som inte är behörig att ansöka. Det kan vara exempelvis en bekant eller en granne som uppmärksammat att behov av god man eller förvaltare finns.  

    Socialnämnden och verksamhetschefer inom hälso- och sjukvård har en ligt 5 kap. 3 § Socialtjänstförordningen skyldighet att anmäla till överförmyndaren om de finner att god man eller förvaltare bör förordnas för någon.

    En anmälan ska lämnas till Överförmyndarkontoret som utreder behovet och därefter antingen avskriver  anmälan (detta görs om behov ej bedöms finnas) eller så görs ansökan till tingsrätten.

  • God man

    Att få en god man är vanligtvis en frivillig åtgärd. Det betyder att den som behöver hjälp själv går med på att tingsrätten fattar beslut om en god man. Ett sådant beslut kan bara fattas om en god man finns föreslagen.

    Som huvudman har du kvar din rättshandlingsförmåga när du får en god man. Du har fortfarande rätt att bestämma över dina pengar, hantera egendom och ingå avtal. Det är viktigt att en god man alltid agerar i huvudmannens intresse i de fall du som huvudman har förmåga att förmedla detta.

    Det är viktigt att du som huvudman samarbetar med den gode mannen för att stödet ska fungera.

    Det är bara när den som behöver hjälp, huvudmannen, saknar förmåga att förstå vad saken gäller som ett godmanskap kan anordnas utan att huvudmannen samtycker. Det är läkare som skriver intyg och bedömer om en person inte förstår.

    Eftersom ett godmanskap är frivilligt kan du när som helst ansöka om att godmanskapet ska upphöra om du inte tycker att du behöver hjälpen längre. En ansökan om upphörande gör du till Norrköpings tingsrätt.

    Förvaltare

    Om det inte är tillräckligt med en god man, kan tingsrätten fatta beslut om en förvaltare för den som inte kan ta hand om sig själv eller sina tillgångar. Det kan till exempel handla om att du försätter dig själv i en sådan ekonomiskt utsatt situation att du exempelvis riskerar att bli hemlös eller att du drar på dig stora skulder. Det kan även anordnas ett förvaltarskap om andra personer utnyttjar dig ekonomiskt. Ett förvaltarskap kan då fungera som ett skydd för dig.

    En förvaltare är en tvångsåtgärd. Tingsrätten kan alltså besluta om förvaltare utan att den som behöver hjälp går med på det. Anhöriga måste inte heller hålla med om beslutet.
    Den som får en förvaltare förlorar rätten att själv ingå avtal eller hantera sina pengar. Det är förvaltarens ansvar. Den enskilde förlorar sin rättshandlingsförmåga.

    Eftersom ett förvaltarskap får stor betydelse för dig krävs det starka skäl och en tydlig utredning innan tingsrätten beslutar om du ska få en förvaltare. Ett förvaltarskap ska sedan årligen prövas för att se om behov av förvaltarskapet kvarstår. I de fall det inte längre är nödvändigt skall en ansökan om upphörande göras till tingsrätten. Det vanligaste är att när ett förvaltarskap upphör övergår det istället till ett godmanskap. Innan tingsrätten fattar beslut kvarstår förvaltarskapet i sin nuvarande form.

  • Den som blir utsedd som god man eller förvaltare för dig ska representera och företräda dig i olika frågor som har med din ekonomi att göra. En god man eller förvaltare ska också tillse att du får den hjälp och stöd som du behöver från samhället eller vården samt att du får de ersättningar som du har rätt till. Gode mannen och förvaltaren ska se till att du har så goda levnadsvillkor som möjligt.

    Ett godmanskap eller förvaltarskap ska inte omfatta mer än vad det enskilda ärendet behöver.

    Läs gärna broschyrerna som Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare tagit fram. Där kan man bland annat läsa om vad som ingår och inte ingår i uppdraget för en god man eller förvaltare.

  • Den gode mannen eller förvaltaren har rätt till ett arvode, det vill säga, en betalning för uppdraget. Summan på arvodet varierar beroende på hur omfattande ett uppdrag är och vilka delar som ingår i uppdraget. Ett arvode kan inte likställas med en avtalsenlig lön.

    Huvudregeln är att du som huvudman själv ska betala arvodet. Det som avgör om du själv får betala hela eller delar av ditt arvode är summan på din inkomst och dina tillgångar. Om inkomst och tillgångar inte uppnår den nivå när huvudmannen själv ska betala är det kommunen som får betala. 

    Vem som ska betala arvodet är bestämt i lag. Om du har 2,65 * prisbasbelopp i inkomst och/eller 2 prisbasbelopp i övriga tillgångar ska du stå för hela eller delar av arvodet själv. Läs mer om prisbasbelopp på Regeringens hemsida:

    Arvodeskostnad för god man eller förvaltare kan ingå i merkostnadsersättning. Läs mer om vad som gäller på Försäkringskassans hemsida: