Kultur och Fritid
Dumpen med vapenfynd
Vid en större utgrävning i kv Mjölnaren vid Hagatorget hittades inga huslämningar och inga rester efter bränderna. Eftersom fyndmaterialet var väldigt blandat, många olika produkter, en hel del med högreståndskaraktär och tjocka avfallslager med gödsel, träflis och djurben, förstod man att detta måste vara stadens soptipp.Från början slängde man allt i gränder och på gården, där även djurens och människornas exkrementer hamnade. Stanken var troligen mycket påtaglig. Så småningom samlade man ihop avfall i bingar som hämtades med vagn och kördes till dumpen. Glas, rustningsdelar, pilspets, beslag m m från dumpenI kvarteret har även pågått hantverksverksamhet. Smide, armborsttillverkning, färgeri eller skrädderi och benhantverk har någon gång funnits här.
Bland de många fynden finns hela eller fragment av nycklar och lås, blosshållare, målat fönsterglas, glas, keramik, hushållskärl av trä, träskedar, kopparsked, flätad korg, dricksglas och glasskålar, knivar bl a med eleganta bronsbeslag, eldslagningssten, nålar, saxar, brynen, skor, finger och tumhandskar, färgade tygbitar väskor och pungar, pärlor, en sigillstamp, bältesbeslag varav ett stort och påkostat, bokbeslag, vapendelar som delar till armborst och pilspetsar, rustningsdelar som stridshandskar, svärsslidor, sporrhakar och mycket mer. Men ett mycket ovanligt fynd har också gjorts - en hel pilbåge i trä. Den är 144 cm lång och har elegant skurna hak för strängen.
Pilbågarna var ofta långbågar, tillverkade av idegran, ask eller alm. Långbågar sköt man mycket träffsäkert och snabbt med, bättre än ett armborst. Söderköping hade en stadsvakt, ett garde om ca 15 bågskyttar. De var populära att rekrytera för de olika stormännen vid oroligheter. Kv Mjölnaren låg vid stadsgränsen där kanske en del av stadsvakten befann sig.
Föremålen finns på Östergötlands Länsmuseum där även pilbågen är utställd.