Visit Söderköping - turism

Båtresor

Bråvikslinjen

Sälsafari varje lördag, startar i april månad 2024.
Samling kl 10 för go-fika.
Leta efter sälar och njuta av en snabb färd med RIB-båten genom skärgården.
Lunch vid kl 12: Österrikisk Gulaschsoppa med Crème Fraiche. Till efterrätt nygräddade plättar med smaskiga tillbehör. Kaffe & chokladkaka ;)
Åter i Arkösund ca kl 14.

Hamnen i Arkösund
610 25 Vikbolandet
Telefon: 046-0703383333
E-post: info@bravikslinjen.se
Hemsida: https://bravikslinjen.se

Båtsafari mellan öar och kobbar i innerskärgården

Varje tis, tors, lör och sön. 29 juni till 11 aug 2024
11.00 Avgång från Hindös brygga, vid Kalvholmens Camping, Sankt Anna. Turen går förbi Hindö mot Lusholmen och runt Tväsäck. Du kommer att se betande djur på öarna, fiskegarn, fåglar, vackra holmar och klippor. Vi avslutar med att stanna och mata getterna på ön Krösaholmen med lite knäckebröd. Åter där vi startade ca 12.30.

Britta och Lennarts Bed and Boat
Hindö
Telefon: 0705-79 48 54
Hemsida: https://sanktannabb.se/batturer/#/
E-post: britta@sanktannabb.se

Båtslingan i Sankt Anna

Fyra lördagar i sommar kommer båtslingan i Sankt Anna att trafikeras. Den 29:e juni, 6:e juli och den 3:e och 10:e augusti kan man åka båt mellan Tyrislöt, Uvmarö hamn, Eriksvik och Sankt Anna gården.

Man kan till exempel ta sig till Uvmarö för en middag eller till Eriksvik för en bastukväll. Ett restaurangbesök på Sankt Anna gården kanske lockar? Det går också bra att åka till Tyrislöt för en glass eller ett besök på puben. Oavsett vilket stopp du väljer så får du njuta av både en trevlig utflykt och en härlig upplevelse. För tidtabell och bokning, se hemsidan.

Harstena
610 42 Gryt
Telefon: 0760-775550
E-post: info@skargardskompaniet.se
Hemsida: https://www.skargardskompaniet.se

M/s Ellen af Harstena

Följ med på en dagstur till Harstena med fartyget M/S Ellen af Harstena. Vi avgår alla dagar i veckan under hela sommaren (19 juni - 25 augusti) från hamnen i Fyrudden. Välkommen att följa med på en resa du sent ska glömma. Koppla bort lite av din vardag till fördel för blått hav, kobbar och skär.

Ellen af Harstena byggdes 1885 på Motala Mekaniska Verkstad, sedan dess har hon hunnit vara både i Norrland, insjöar och på Västkusten. Nu är hon äntligen tillbaka i Östergötland och här i vår vackra östgötska skärgård! Vi tar 90 passagerare och tillsammans kryssar vi sakta fram mot målet som är det lilla fiskesamhället Harstena längst ut i skärgården.

Harstena ligger i Gryts skärgård på gränsen till Sankt Anna och turen tar en dryg timme. Väl på ön kan man äta på skärgårdskrogen, sola och bada eller bara utforska omgivningarna. Här finns också ett bageri och ett litet museum.

På vägen passeras även Ämtö. På Ämtö finns en fin liten sandstrand om man vill stanna över dagen och bada, här finns också en kiosk med glass för varma dagar. Vill man stanna över natten finns fina små stugor att hyra

Harstena
610 42 Gryt
Telefon: 0760-775550
E-post: info@skargardskompaniet.se
Hemsida: https://www.skargardskompaniet.se

Harstena Skärgårdsresor

Vi kör taxitrafik mellan Harstena och alla de närliggande hamnarna på fastlandet. De hamnar vi oftast går till är Fyrudden, Gryts brygga och Tyrislöt. På vår hemsida (www.harstena.nu) bokar man enkelt sin resa online, snabbt och enkelt.

Man kan antingen boka plats på en redan inplanerad resa eller så bokar man en ny resa. Man ser enkelt om det finns plats kvar på nästa båt, våra båtar tar 12 passagerare.

Harstena
61042 Gryt
Kontaktperson: Magnus Lindkvist
Telefon: 070-5420506
Hemsida: www.harstena.nu

Skärgårdslinjen

Fri som fågeln – båtluffa genom Östgötaskärgården!

Sommaren 2024 kan man, från den 19:e juni till och med den 25:e augusti, dagligen båtluffa bland öarna i vackra Östgötaskärgården.

Östgötaskärgården består av Arkösunds, Sankt Annas och Gryts skärgårdar. Här finns många fina öar att besöka: Harstena, Ämtö, Gräsmarö och Kopparholmarna är exempel på öar som nås via våra båtar.

Båtarna utgår från Arkösund, Tyrislöt eller Fyrudden. Vill man så kan man byta båtlinje på ön Harstena. Det går även att boka boende på några öar längs rutten. Vill man inte stanna över natt efter en dag i skärgården, tar man båten tillbaka samma dag. En härlig skärgårdsupplevelse kan vara att njuta av fantastisk flora och fauna och fina vyer eller bara ta det lugnt med sol och bad!

Välkomna ombord!

https://www.skargardslinjen.com/

Fisketur vid Harstena

Att följa med fiskaren när han åker ut innomskärs vid Harstena och vittjar sina nät och ryssjor kan bli en spännande tur där du kan få se flundra, abborre, sik och flera av de andra sorters fiskar som finns i vattnen runt Harstena. Fisketuren brukar vara barnens favoritaktivitet.

Fiskebåten är en 5 meters träbåt med inombordsmotor och den rymmer 3 gäster ombord, utöver skepparen. Egen flytväst och regnplagg tar man med sig. Det finns också en del utrustning i sjöboden, men inte i alla storlekar.

Oftast sätter fiskaren först de nät som skall vittjas nästa dag och därefter tar man upp dagens fångst. Hela turen tar ca en timme eller två. När man kommer hem med näten kan gästerna få delta i att plocka ur fisk om man har handlag för det, och även hänga upp garnen för att rensa ur tång och sjögräs. Den som vill får kaffe och böckling med skepparen vid handelsboden, eller kan köpa av den färska fisken och gå hem och laga

Harstena
61042 Gryt
Kontaktperson: Gunni Lindkvist
Telefon: 0123-10100
Telefon: 070-8910110
Bokning: 0708-910110
E-post: info@harstena.se
Hemsida: www.harstena.nu