Visit Söderköping - turism

Glass

Två kvinnor med ett barn sitter vid ett cafébord vid Göta kanalhamnen i Söderköping. De äter glass.

Glass i stora lass

Det är inte särskilt svårt att förstå att de flesta turisterna som kommer till Söderköping på sommaren får en njutbar vistelse då det finns många glassbarer att välja mellan.

-Vi har lyckats skapa en stark tradition ungefär på samma sätt som att Gränna förknippas med polkagrisar. Många åker hit för att äta glass och hittar sedan även på andra aktiviteter när de ändå är här, menar Anders Lindskog.

Han är en av tre delägare i familjeföretaget Smultronstället. Mamma Rose-Marie och pappa Ingemar Persson förvandlade 1982 en liten kiosk alldeles bredvid Göta Kanal till Sveriges största glassrestaurang som i dag har plats för runt 200 gäster och erbjuder 60 egenkomponerade glassuppläggningar.

Efter att ha medverkat i ”Café Norrköping” på SVT 1986 kom det stora genombrottet – plötsligt kände folk i hela landet till glassparet i Söderköping.

-Smultronstället har betytt och betyder mycket för turismen i vår kommun. De har verkligen gått i bräschen för oss andra, genom att sticka ut och erbjuda något nytt som fött ett stort intresse för många människor att komma hit. Då upptäcker de vilken charmig och härlig stad Söderköping är och vill gärna återvända, framhåller Müller Bulkay, som äger och driver Göta Glass.

Genom åren har allt fler glassbarer poppat upp inte minst längs det underbara kanalstråket.

-Vi ser inte varandra som konkurrenter, utan snarare kollegor med olika inriktningar som kompletterar varandra och ger våra gäster ett ännu större utbud och valmöjligheter, säger Müller.

Göta Glass tillverkar exempelvis all sin italiensk inspirerade glass själva på plats och har 36 olika smaker.

Steffe´s Våffelstuga är ett av de senaste tillskotten. Där ligger det största fokuset på våfflor men har samtidigt 20 olika smaker av glass.

-Det märks tydligt hur populär glassen är och att många turister kommer hit för att prova olika sorter och smaker. Från början var det säkerligen dragplåstret Smultronstället som lockade de flesta, för att sedan upptäcka den stora bredden och att vi har ännu mer att erbjuda, ler ägaren Stefan Yavsan.

-Jag har alltid velat starta upp något här, för det är en fantastiskt fin och mysig stad. För egen del älskar jag att promenera längs kanalen och att slå mig ned någonstans för att äta, fika eller ta något att dricka, säger Stefan.

Risken att tröttna på glass, den är inte särskilt stor om man får tro Anders Lindskog.

-Haha, nej, det är nog omöjligt till och med för oss som jobbar här. Med så mycket att välja på – nya smaker och uppsättningar varje år – är det ingen risk. Att sitta någonstans i den härliga omgivningen en skön sommardag med en strut, våffla eller en större uppläggning är svårslaget, ler Anders.

 

Populära glasställen att besöka:

Smultronstället

Längs kanalen hittar du anrika glassrestaurangen Smultronstället. Denna glassrestaurang öppnade 1982 och har sedan dess skapat glassglädje i 40 år. På menyn hittar du 60 egenkomponerade glassuppläggningar med allt från choklad och frukt till strössel och godis.
https://www.smultronstallet.se/

Göta Glass

I kanalhamnen kan du även ta en glassig paus hos Göta Glass och titta på när båtarna slussas. Göta Glass har egentillverkad italiensk glass i 24 olika smaker.
Göta glass facebooksida

Steffe’s våffelstuga

Vid kanalen hittar du också Steffe’s våffelstuga. Nygräddade våfflor, glass och jordgubbar är svårslaget en varm sommardag.
Steffes våffelstugas facebook

Å-caféts våffelstuga

Restaurang Å-Caféet, mitt i Söderköping mellan Storån och Göta kanal. Här kan du avnjuta nygräddade våfflor med glass i deras lugna trädgård.
https://www.a-cafeet.se/

Konfekthörnan

I kärnan av Söderköping, på det pittoreska Rådhustorget hittar du Konfekthörnans glassbar i en källare. På menyn hittar du egentillverkad italiensk glass i alla möjliga smaker.
Konfekthörnans facebook

Jolla Choklad & Dessert

Ute i natursköna Vänneberga längs kanalen, med cykelavstånd från Söderköpings stadskärna, hittar du Jolla Choklad & Dessert vid kanalen. De tillverkar sin egen glass och använder ekologiska råvaror i så hög grad som möjligt. Semmelglass, tiramisu, mörk chokladsorbet och smörkola med flingsalt är bara några av deras unika smaker.
https://jolla.se/