Stöd och Omsorg

Hem / Stöd och Omsorg / Hjälp och socialjour / SSPF - Samverkan skola, socialtjänst, polis och fritid

SSPF - Samverkan skola, socialtjänst, polis och fritid

Är du orolig för att ditt barn eller din ungdom riskerar att hamna i kriminalitet eller drogmissbruk. SSPF (skola, socialtjänst, polis och fritid) är en samverkansform som används för att förebygga att barn och ungdomar hamnar i kriminalitet eller drogmissbruk. Inom SSPF arbetar skola, socialtjänst, polis och fritidssektorn tillsammans med barn/ungdom och vårdnadshavare för att ge stödinsatser och bryta en negativ utveckling.

Bryta negativ utveckling

SSPF syftar till att tidigt upptäcka barn och ungdomar med normbrytande beteende som är risk att hamna i kriminalitet eller drogmissbruk. Vi arbetar i första hand med barn och ungdomar mellan 13 och 18 år. Det kan finnas en kombination av flera riskfaktorer som till exempel oro för att barnet/ungdomen har:

  • Begått brott eller misstänks begå brott
  • Använt, sålt eller testat droger
  • Umgänge med kompisar som begår brott eller använder droger
  • En problematisk skolgång
  • Ett normbrytande eller aggressivt beteende
  • Befunnit sig i riskfyllda miljöer

Vårdnadshavare måste godkänna att sekretessen bryts

För att kunna samarbeta i SSPF behöver vårdnadshavare samtycka till att sekretessen mellan myndigheterna bryts. Detta krävs eftersom myndigheterna annars inte får dela information.

Så fungerar det

Samtliga deltar vid ett gemensamt SSPF-möte tillsammans med barn/ungdom och vårdnadshavare. Vid mötet delas information om den nuvarande situationen och fokus är därefter att göra en åtagandeplan med stödinsatser för att främja en positiv utveckling. Utgångs­punkten är att stärka skyddsfaktorerna runt barnet/ungdomen, exempelvis en fungerande skolgång och en meningsfull fritid.

Åtagandeplan med riktade stödinsatser

I åtagandeplanen beskrivs vilket stöd som planerats för ditt barn/ungdom och dig som vårdnadshavare. Det kan till exempel vara:

  • Anpassningar och stödinsatser i skolan.
  • Föräldrastödjande samtal från socialtjänsten.
  • Samtalsstöd eller kontaktperson till barn/ungdom från socialtjänsten.
  • Kontakt med områdespolisen, exempelvis stödjande kontakt med barn/ungdom och vårdnadshavare. Polisen kan också hålla extra uppsikt och arbeta trygghetsskapande för barnet/ungdomen på fritiden.
  • Stöd att hitta en fritidsaktivitet eller för att fortsätta med ett tidigare fritidsintresse.

Efter mötet arbetar var och en utifrån vad som har bestämts i åtagandeplanen. I planen ska det vara tydligt vem som ska göra vad och när insatserna ska följas upp i ett uppföljande SSPF-möte.

Kontakta oss

Om du som barn/ungdom eller vårdnadshavare är intresserad av samarbete enligt SSPF kan du kontakta socialtjänsten, rektor eller elevhälsan på skolan. Du kan också ringa kommunens växel och be att få prata med ansvarig för SSPF.