Samhälle och Trafik

Hem / Samhälle och Trafik / Trafik, parkering och resor / Färdtjänst & Riksfärdtjänst

Färdtjänst & Riksfärdtjänst

 • I år ser det tyvärr ut att bli extra svårt att få fram tillräckliga resurser för julens resor för färdtjänst och riksfärdtjänst. Detta beror bland annat på att tågoperatörerna lider av personalbrist och trafikerar med färre tåg än tidigare, vilket ger färre bokningsbara platser. Taxibolagen har en akut chaufförsbrist och därmed begränsade resurser.

  Boka senast torsdag 8 december

  Vi kommer att göra vårt yttersta för att hjälpa till med resor under julhelgen, men du behöver vara medveten om att det kan bli stora tidsjusteringar, längre restider och mer samplanering på resorna än normalt.

  Om du har möjlighet är ett tips att resa på mindre attraktiva dagar, för att du ska få en behagligare och smidigare resa.

  Sista bokningsdag för julresor, som ska göras från 22/12 till och med 26/12, är torsdag den 8/12.

  • Bokning av julresa med färdtjänst: 0771-71 10 20
  • Bokning av julresa med riksfärdjänst: 0121-181 47

Färdtjänst

Beställ färdtjänst på telefon 0771-71 10 20, senast två timmar innan. Resan kan komma att läggas senare eller tidigare med 45 minuter. Resan planeras utifrån den servicenivå som färdtjänsthandläggaren hos din kommun har beslutat att du ska ha. Beställningar kan göras alla dagar klockan 06:00−23:00 och upp till två veckor i förväg. Avbeställningar kan göras dygnet runt.

Vid beställningen behöver vi veta:

 • Ditt namn och födelsedatum eller kundnummer
 • Var du vill hämtas och lämnas
 • När du vill åka eller när du vill vara framme
 • Om vi ska köra dig tillbaka och i så fall vilken tid
 • Portkod och telefonnummer till de platser där vi ska hämta dig vid resan dit och resan tillbaka.
 • Om resan till sjukvården är för egen behandling eller eget vårdbesök
 • Om du använder hjälpmedel, exempelvis rullstol eller rollator
 • Om du har ledsagare eller medresenär
 • Om du behöver extra hjälp av föraren (och fått det beviljat av din handläggare)

Sjukresa

Om du av medicinska skäl eller på grund av funktionsnedsättning inte själv kan ta dig till vården kan du boka en sjukresa. Beställ sjukresa på telefon 0771-71 10 20.

Beställ din resa i god tid − en planerad sjukresa inom länet bokas senast två timmar i förväg. Resan kan komma att läggas senare eller tidigare med 45 minuter. Sjukresor utanför länet beställs senast klockan 16:00 vardagen före vårdbesöket. Resorna utförs alla tider på dygnet och sker med taxi, minibuss eller liknande. Oftast reser du tillsammans med andra eftersom sjukresorna samordnas med färdtjänsten.

Vid beställningen uppger du ditt födelsenummer och att det gäller just en sjukresa. Meddela om du har med en följeslagare/ledsagare eller om du behöver hjälp att ta dig från bostaden till fordonet.

Ansökan om riksfärdtjänst

Riksfärdtjänst är resor som går utanför länet och ansökan ska göras för varje enskild resa. Ansökan ska göras senast 20 dagar före resdag. Detta för att kommunen ska kunna garantera att resan kan utföras enligt önskemål.

Beställning riksfärdtjänst

Telefon: 0121-181 47

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.