Kultur och Fritid

Hem / Kultur och Fritid / Kultur / Kulturpris & kulturstipendium

Kulturpris & kulturstipendium

På grund av nödvändiga besparingar uteblir utdelning av kulturpris och kulturstipendium 2024.

I Söderköpings kommun delas det årligen ut Kulturpris och Kulturstipendium för insatser inom det kulturella området. Det är representanter från Servicenämnden som i samråd med Kulturkontoret utser pristagarna. Utdelningen sker vid en kulturfestlighet under året.

Kulturpris 
Kulturpriset utdelas till någon som utfört en "berömlig gärning inom kulturområdet" i Söderköpings kommun. Förslag skickas in till Kulturkontoret senast den 31 maj.

Priset består av en gåva som väljs ut i samråd med juryn.

Tidigare pristagare i listan nedan.

Kulturstipendium 
Kulturstipendiet är på 5 000 kronor och delas ut som uppmuntran till en ung, upp till 25 år gammal, lovande kulturutövare i Söderköpings kommun.

Ansökan ska skickas in till Kulturkontoret senast den 31 maj och ska innehålla en beskrivning av sökandes kulturutövning samt hur denne vill utnyttja stipendiet. Stipendiet kan delas på högst två sökande.

Tidigare stipendiater i listan nedan nedan.

Tord Kempes arbetsstipendium
Tord Kempes arbetsstipendium inrättades av Söderköpings kommun för att hedra Tord Kempes minne. Tord Kempe (1926 - 2005) var en mångkunnig inredningsarkitekt, formgivare, konstnär, illustratör, författare m.m. som under många år bodde och verkade i Söderköping.

Sökande ska ha anknytning till Söderköping och verka i hans anda inom områdena konst, författarskap, design eller inredning. I ansökan anges vad stipendiet skall användas till och skickas in till Kulturkontoret senast 31 maj. Arbetsstipendiet är på 10 000 kronor.

Om det inte kommit in någon ansökan kan juryn istället besluta att dela ut ett hederspris i Tord Kempes minne. Hederpriset består då av en gåva till ett värde av max 5 000 kr.

Tidigare stipendiater i listan nedan.

  • 2005 Sonny Löfvall tilldelas stipendiet för sitt mångfacetterade konstnärskap inom områden som möbelformgivning, inredning, utsmyckning och design. Han delar också Tord Kempes intresse för träbåtar och kärlek till skärgården.

    2006 Konstnären Janne Bergström och skräddaren Lena Victor erhåller stipendiet för sitt nyskapande samarbete „Konst på kläder„. projektet är ett fruktsamt och utvecklande möte där konstnärens kreativitet och den skickliga hantverkarens yrkeskunnande resulterar i unika plagg som samtidigt är bärbar konst.

    2007 Anna Doll är en mångsidig for givare och konstnär som utifrån en sammanhållen design skapar i många olika material och tekniker. I hennes senaste kollektion finns produkter av trä, metall, glas och textil. Hon är också en driftig entreprenör som marknadsför och säljer sina varor både via Internet och i sin egna butik. Anna erhåller stipendiet för att kunna utveckla nya ideer inom produktdesign. .

    2008 Lars Malm

    2011 Anna-Lena Rydberg

    2019 Rolf Larsson tilldelas hederspriset för sin mångåriga gärning som bygghantverkare med kulturhistoriska hus och byggnadsvård som specialitet. Med sin djupa kunskap om äldre byggnadstekniker och sin stora hantverksskicklighet har han bidragit till att bevara flera av Söderköpings viktiga kulturhistoriska miljöer.

    2020 MADAM Snickeri och restaurering. Möbelsnickare/dekupör Marie Carlsson och möbelkonservator/möbelrestaurerare Magdalena Marano, i hanterverkssamarbetet MADAM snickeri och restaurering erhåller stipendiet för sin stora yrkesskicklighet, kreativitet och engagemang för ekologisk omställning, för vidare arbete med design, konst och inredning.

    2021 Lovisa Lesse för sin förmåga att i Tord Kempes anda röra sig inom många olika konstnärliga uttryck. Lovisas skicklighet som illustratör har setts av många i böcker, tv, film och utställningar. Bilderna berör över flera generationer, och priset belyser hennes unika färdighet som fler bör få kännedom om.

  • 2002 Madeleine Johansson
    Under sin uppväxt i Söderköping har Madeleine ägnat sig åt musik i alla former och deltagit i bl a musikskolans olika orkestrar och i Kammarorkestern. Så småningom har cello blivit huvudinstrument. Våren 2002 avslutade hon en fyraårig utbildning på cellopedagoglinjen vid Kungliga Musikhögskolan. Madeleines mål är att bli en bra lärare och en duktig musiker. Kulturstipendiet är en uppmuntran i hennes fortsatta förkovran och utveckling.

    2003 Malin Blixt
    För Malin har det alltid varit piano och klassisk musik som lockat. Via Söderköpings musikskola, musikgymnasium och folkhögskola har hon gått vidare till Kammarmusikerutbildningen vid Mälardalens Högskola där hon studerar sedan ett år tillbaka. Samtidigt arbetar hon som pianolärare på kulturskolan i Västerås och studerar till lärare i svenska. Malin har också en bredd i sin repertoar. I Söderköping har hon givit kyrkokonserter, medverkat vid musikcaféer och andra arrangemang och varit kapellmästare vid revyer. Kulturstipendiet är en uppmuntran i hennes fortsatta musikaliska utveckling och gärning.

    2004 Rickard Svensson & Jonas Edström
    Rickard intresserar sig för drama. Han har spelat skolteater och nyårsrevy. Sedan några år tillbaka sysslar han också med rollspel, en form av teater som helt bygger på improvisation och som inte kräver en scen utan kan utövas var som helst. "Alla dörrar står öppna för den som har fantasi", skriver Rickard. Kulturstipendiet är en uppmuntran i hans fortsatta utforskning av rollspelen och dess uttrycksmöjligheter.

    Poesi är Jonas stora intresse. Både att skriva egna dikter och att framföra dem. Som avslutningsarbete på gymnasiet valde han poesi för att fördjupa sig språkligt och kreativt i skrivandet. Resultatet blev ett dikthäfte och ett manus till en bok som skickats till flera förlag. Jonas har framför sina dikter i många olika sammanhang. I söderköping på Förintelsens Minnesdag, på Kulturkammaren i Norrköping, på diktarfestival i Kristianstad och vid poesitävlingen Poetry Slam i Malmö. Kulturstipendiet är en uppmuntran i hans fortsatta utforskning av språket och skrivandet.

    2005 Oskar Lissheim
    Oskar började sin musikaliska bana i 6-årsåldern med att spela fiol enligt Suzukimetoden. Så småningom blev det också piano och fiolen byttes ut mot basfiol. På Musikgymnasiet i Norrköping fortsatte Oskar med båda instrumenten, men pianot blev huvudinstrument och intresset för komposition växte allt större. Efter gymnasiet studerade Oskar under två år vid kompositionslinjen vid Folkuniversitetet i Visby. Hösten 2005 börjar Oskar på kompositionslinjen vid universitetet i Göteborg. Kulturstipendiet är en uppmuntran i Oskars fortsatta förkovran och utveckling.

    2006 Johannes Lindgren

    2007 Matilda Karlsson
    Matildas stora intresse är konst och kultur. Som elev på Estetiska programmet vid Nyströmska skolan har hon visat att intresset är kombinerat med begåvning och initiativkraft. Matilda har varit aktiv i skolans estetråd och dessutom anordnat en uppmärksammad utställning med egna bilder på Ungdomscaféet. Efter avslutade gymnasiestudier fortsätter Matilda nu med konststudier på folkhögskola med målet att därefter utbilda sig till illustratör/animatör. Kulturstipendiet är en uppmuntran i hennes fortsatta förkovran och utveckling.

    2008 Rockgruppen Pegasus
    Pegasus bildades 2006 av Joel Selsfors, klaviaturer, Rasmus Carlson, bas och Simon Selsfors, trummor. Gruppen komponerar och framför instrumentalmusiki "progressive rock"-tradition med mycket udda taktarter,klassiska influenser och improvisationspartier. Pegasus premiärspelade på Storåfestivalen 2007. Därefter har gruppen haft en mängd spelningar som gett mycket rutin. Just nu komponerar de nya låtar med ambitionen att även lägga till sång. De har också planer på att gå in i studio för att spela in sin musik. Kulturstipendiet är en uppmuntran i deras fortsatta förkovran och utveckling.

    2009 Mikaela Strömstedt
    För Mikaela är musiken mer än ett intresse, den fyller hela hennes liv. Hon är mångsidig, spelar fiol, trummor, bas och gitarr samt sjunger.. Mikaela är en singer-songwriter som tycker om att stå på scen och möta publiken. Mikaelas dröm är att någon gång i framtiden kunna leva på sin musik. Därför blev hennes gymnasieval Rytmus, en utbildning för ungdomar som vill utvecklas musikaliskt, kanske bli yrkesverksam musiker eller fortsätta studera inom musikområdet. Kulturstipendiet är en uppmuntran i hennes fortsatta förkovran och utveckling.

    2010 Therese Sahlin
    Dansen har alltid funnits med Therese, allt från det att hon började i barndans som treåring, fortsatte med jazzdans som nioåring, hittade hip hop som elvaåring, kom med i en uppvisningsgrupp vid tretton och blev danslärare ett par år senare. Therese har också varit medlem i VIBE Street Style Crew, med dem har hon uppträtt och tävlat runt om i landet. Therese beskriver dansen som ett världsspråk och har beslutat att satsa på sin dröm, att testa sina egna gränser och se hur långt hon kan gå. Som nästa steg väntar nu en dansutbildning inom hip hop på Flow Dance Academy i Köpenhamn. Therese tilldelas Söderköpings kommuns kulturstipendium som en uppmuntran i hennes fortsatta förkovran och utveckling.

    2011 Lina Holmberg
    Lina har så länge hon kan minnas tecknat och målat. För henne är konst och kreativitet en viktig drivkraft i livet. För det mesta tecknar Lina för den egna upplevelsen och för att skapandet skänker henne lugn och harmoni. Men hon har också hunnit illustrera en diktsamling med texter av Marianne Wik. Till hösten följer hon med till årets Bokmässa där boken skall lanseras. Lina har många framtidsdrömmar, en av dem är att bli illustratör. Kulturstipendiet är en uppmuntran i hennes fortsatta förkovran och utveckling.

    2012 Fredrik Edkrantz
    Fredrik har sjungit sedan han var elva år. Han har medverkat i musikaler, deltagit i nationella sångtävlingar och sjungit såväl hårdrock som visor. Fredrik gick ut Rytmusgymnasiet förra året och nu hägrar en framtid där vi hoppas att musiken får fortsätta att spela en huvudroll. Kulturstipendiet är en uppmuntran till hans fortsatta musikaliska förkovran och utveckling.

    2013 Josefin Holst
    2013 års Kulturstipendium tilldelas Josefin Holst för sitt mångsidiga engagemang inom musik och teater. Hon har visat prov på stor talang och kreativitet då hon tagit sig an rollen som regiassistent för barnteater samt medverkat med sång och drama under flertalet av Söderköpings kommuns årliga traditionella firanden och arrangemang. Vi hoppas att utmärkelsen skall vara ett erkännande för allt det hon redan presterat och en uppmuntran till ett fortsatt arbete inom kulturen.

    2014 Sara Ullvetter

    2014 års Kulturstipendium tilldelas Sara Ullvetter för hennes fortsatta utveckling och arbete inom fotokonsten. Med sin känsla för färg och form samt genuina intresse för människor visar hon på stor talang och ett konstnärligt sinne. Med kameran som verktyg gestaltar hon på ett äkta och kreativt sätt både porträtt-, mode-, arkitektur- och reklamfotografi.

    2015 Freadon Negargar

    2015 års Kulturstipendium tilldelas Freadon Negargar. Med ett intresse för bild och form och konstnärligt sinne skapar han naturtrogna avbildningar med innehåll och betydelse. Hans tekniska skicklighet visar på vilja och engagemang att lära nytt. 2015 års Kulturstipendium tilldelas Freadon Negargar för hans fortsatta utveckling inom bildkonsten.

    2016 Elsa Göransson 

     2016 års Kulturstipendium tilldelas Elsa Göransson. Med sitt stora intresse och sin musikaliska talang har hon med stor självklarhet tagit steget in i den östgötska musikvärlden, och har alla möjligheter att gå ännu mycket längre. Elsa Göransson tilldelas 2016 års kulturstipendium för sin fortsatt musikaliska utveckling och resa framåt.

    2017 Tone Linghult

    Det konstnärliga uttrycket är undersökande och gränsöverskridande och hon kombinerar olika material med spännande ljussättningar. Efter Lunnevads folkhögskola har hon gått vidare till högre studier på Konstfack i Stockholm. Söderköpings kommuns kulturstipendium tilldelas Tone Linghult för hennes fortsatta experimenterande inom konsten.

    2018 Ottilia Svensson

    Med sitt stora intresse, sin musikaliska talang och teaterbegåvning har hon med stor självklarhet tagit steget in i den östgötska musik- och teatervärlden och har alla möjligheter att gå ännu mycket längre. Ottilia Svensson tilldelas 2018 års kulturstipendium för sin fortsatt musikaliska utveckling och resa framåt.

    2019 Elsa Forsberg

    Trots sina unga år har Elsa Forsberg kommit en bra bit på väg i sin skådespelarkarriär. Efter grundskolan i Söderköping tog hon steget att flytta till Stockholm och teaterlinjen på gymnasieskolan Södra Latin. Nu medverkar Elsa i två TV-produktioner, Andra Åket och Sjukt oklar. Att framtiden finns i teatervärlden har hon vetat sedan barnsben och målmedvetet arbetat för att nå dit där hon är idag. Drömmen nu är att kunna fortsätta utvecklas genom studier vid Dramatiska Institutet. Vi önskar Elsa Forsberg lycka till i framtiden!

    2020 Liza Czarnecki

    för hennes fortsatta utveckling som författare. Med inkännande berättande och gestaltning i kombination med stor känsla för språket visar hon talang och förmåga för såväl prosa som poesi. Genom att utgå från egna upplevelser och miljöer skriver hon så att många unga kan känna igen sig. Ambitionenerna går inte att ta miste på.

    2021 Embla Niklasson

    för fortsatt förkovran inom sitt konstnärsskap. Embla vågar testa många olika uttryck och tar ut svängarna genom tänkvärda, kreativa och roliga alster. Som yngsta utställare på Liljevalchs vårsalong tar hon nu sin konstnärliga utveckling vidare genom fortsatta studier.  

  • Tidigare kulturpristagare

    1987 Teater Sythercopie

    1990 Kjell Jonasson

    2002 P-G Pålbäck...för sitt mångåriga engagemang med att visa kvalitetsfilm för barn och vuxna och ett outtröttligt arbete med att bygga upp biografverksamhet i Söderköping.

    2003 Marianne Wiik...för att hon i ord och skrift mycket personligt och med humor och stor värme förmedlar och levandegör skärgårdens och stadens kulturhistoria.

    2004 Rein Norberg

    2005 blandArt

    2006 Bo Vastesson

    2007 St Anna Hembygdsförening

    2008 Bottna Konst- och Hantverkscafé

    2009 Sune Johansson

    2010 Peter Johansson

    2011 Ragni Wåtz och Lena Karlsson...för hennes engagerade arbete med att samla foton och dokumentera Söderköpings 1900-tals historia.

    2012 Stefan Wållberg

    2013 års Kulturpris tilldelas Sythercopie för sitt hängivna arbete inom scenkonsten och brinnande engagemang för att sprida och skapa intresse för teater. Det är med stor glädje vi uppmärksammar föreningen, dess eldsjälar och de drygt 150 medlemmarna, vars arbete sedan starten 1981 har berikat och lyft Söderköpings kommun. Under årens lopp har vi fått ta del av föreningens breda repertoar, allt från folklustspel, historiska spel, barn- och familjeteater till nyårsrevyer. Vi hoppas att utmärkelsen skall vara en uppmuntran till föreningens fortsatta arbete med att underhålla och utveckla kulturlivet.

    2014 års Kulturpris tilldelas skådespelaren, regissören och dramatikern Mats Huddén för hans hängivna arbete och betydelse för scenkonsten i Söderköpings kommun. Särskilt värt att framhäva är sommarteateruppsättningarna och föreställningarna på Söderköpings brunn samt arbetet med Introvux. Mats Huddén är utbildad vid statens scenskola i Malmö samt Dramatiska Institutet i Stockholm och har i över fyrtio år varit verksam på regionala och nationella scener. Han har medverkat i musikal, drama, barn- och ungdomsteater, film, tv-serier samt visat på ett stort socialt engagemang. Det är med stor glädje vi uppmärksammar hans varmhjärtade gärningar och hans professionalitet som har berikat och lyft Söderköpings kommun.

    2015 års Kulturpris tilldelas Söderköpings föreläsningsförening för sitt hängivna arbete med föreläsningsserien Nyfiken på. Föreningen har under många år bjudit in välkända författare och samhällsdebattörer till Söderköping och därigenom haft stor betydelse för staden. Föreläsningarna med efterföljande diskussioner och samtal har berikat kulturlivet.

     2016 års Kulturpris tilldelas Matilda Grün för hennes strålande musikaliska karriär och hårda arbete. Att säga att Matilda Grün är en av traktens stoltheter är i det närmaste en underdrift. Med sin fantastiska röst och sin starka scennärvaro har hon förgyllt mångas tillvaro, både vinter och sommar. Hennes musikaliska förmåga, tillsammans med hennes starka band och hängivna arbete för sin hemort gör henne till en självskriven mottagare av Söderköpings

    2017 Karl-Gunnar Främberg tilldelas Söderköpings kommuns kulturpris 2017 för sitt utmärkta och mångåriga musicerande både inom den profana och sakrala musiken. Åtskilliga åhörare har med glädje fått ta del av hans kunnande och inte minst alla elever som Kalle inspirerat och undervisat. Kalle har en ovanlig spelglädje som smittar av sig till oss lyssnare. Han har också bidragit till att Östra Ryds församling framstår som ett föredöme på kyrkomusikområdet.

    2018 Anders Karlin för hans strålande arbete med Söderköpings bokhandel och antikvariat. Anders Karlin har under fem år byggt upp en mycket god och välbesökt bokhandel, Söderköpings bokhandel och antikvariat. Anders ordnar arrangemang som poesiuppläsning, författaraftnar, musikkonserter som är välbesökta och uppskattade. Anders är kunnig inom sitt område och förstår att göra böcker tillgängliga för en bred allmänhet. Anders har gjort Söderköpings bokhandel till en intressant mötesplats full av modern men även antikvarisk litteratur.

    2019 Stig Jacobsson för sin långa och fantastiska gärning inom musikvetenskap.Få personer kan som Stig Jacobsson berätta om klassisk musik, tonsättare, dirigenter och musikaliska trender genom tiderna. De senaste 15 åren har han delat med sig av sina kunskaper genom föreläsningar i Söderköping.Stig Jacobssons djupa kunskaper, pedagogiska skicklighet och förmåga att ständigt hitta nya intressanta perspektiv gör att intresset för föreläsningarna fortfarande är lika stort som vid starten.

    2020 Roland Engdahl för sin stora musikalitet och mångåriga insatser som musiker. Med trombonen som huvudinstrument har han varit aktiv på musikscenen i mer än 35 år, med otaliga spelningar i stora som små sammanhang. Utöver att sprida glädje med hjälp av musik visar han också ett socialt engagemang genom att lyfta fram unga talanger och genom att ofta spela inom äldreomsorg och på boenden med särskilt stöd, där han många gånger låter en pratstund få ta tid efter spelningen.

    2021 Korp och Robert Wallman För sitt outtröttliga arbete med Söderköpings Gästabud. Korp och Robert var initiativtagare till Gästabudet och har under alla år varit delaktiga på olika sätt och i olika roller. Deras hängivenhet, kunskap och energi har utvecklat evenemanget till stadens största som nu genomförts under 15 år. Kvalitetstänkandet och medeltidskunskaperna märks också i de olika textil- och läderhantverk Korp och Robert skickligt utövar.