Kultur och Fritid

Hem / Kultur och Fritid / Kultur / För barn / Fantastisk Symbios

Fantastisk Symbios

I Fablernas värld...

Fabler har berättats i alla tider. Det är faktiskt en bra idé att veta vad du gör. Huvudpersonerna är riktiga eller påhittade djur som pratar och bättre sig som människor. Fabeln berättar vad som är rätt och fel och har en sensmoral på slutet, ett påpekande om hur man bör uppföra sig. 

I fablernas värld vill vi lyfta fram de medeltida fablerna genom att föra in halv i ett nutida sammanhang, vad anses som gott och ont idag? Kommer det att vara upp till dig att se vad det är inuti?

"Fantastiska symbios"

Placering: Vid Ramunderbergets fot, längs kanalen.  Konstnär: Jonathan Dewoon.
Det finns många djur som har kommit fram till att det är bra att arbeta tillsammans för att kunna ha det så bra som möjligt och det är inspirationen som kommer ifrån i “Fantatisk Symbios”.

Här har ett kluster av varelser kommit till världen, med inspiration från den verkliga skogen som finns i den verkliga naturen. In the end, I'm in the större varelses mun och får samtidigt en munsbit, en myra hjälper löss att hitta fram till trevliga växter, löss som sedan kan ge en söt dryck tillbaka till myran. 

Du kan hitta fem figurer som själva eller tillsammans med ett annat djur, i lite surrealistiskt och fantasieggande tappning, lever i Hagaparken i centrala Söderköping. 

Återödlan
Återödlan är en ödla som är intresserad av att samla upp skrap som dyker upp längs med sina promenader. Hen är idérik och återanvänder visst ”skräp” som smycken. Resten åker till återvinningen. 
Såfågeln
Vänskapen mellan Såfågeln och dess egen ormsvans skapar varm energi från hjärtat som blir till kärleksfulla liv skapande handlingar i form av att den sår ett frö för varje steg, och snart är marken full av blomster. 
Bondmyra
Det finns en symbios mellan myror och bladlöss i naturen. Här får ett gäng kossiga bladlöss beskydd av en bondmyra i utbyte mot en söt vätska som produceras av näring från bladet. När det är dags skjutsar bondmyran lössen vidare till nya goda blad.
Tandfågel
Vissa fåglar hjälper till att borsta tänderna på t.ex. Här får en medeltid katt-monster lite hjälp med tandborstningen. 
Hålfågel
Insekter gillar verkligen håligheter där de kan gömma sig och skapa mysiga hem. Hackspettar kan man ibland höra ute i naturen som ett hackande ko. Här är det en extra färgglad hackspett som bygger och inreder ett hem till en tacksam ekoxe. 

About Jonathan Dewoon, Ödeshög :
Utbildad inom konst och design på Glasgow School of Art, HDK och Ölands Folkhögskola. Jag har en experimentdriven och bred praktik, driven av en sökande inom Olika tekniker och material. Genom att röra mig fram och tillbaka mellan digitalt och analogt, verklighet och fiktion skapar jag lager som går in i och ut ur varandra.

"Jag intresserad av att leva med ligger lite i bakning, i uppvärmningsprocessen och i naturen. lätta rymmer i myriad av insekter och djur". 

Hemsida