Visit Söderköping - turism

Hem / Visit Söderköping / Uppleva / Båtturer

Båtturer i Göta kanal och St: Anna Skärgård

Foto: Bild visar ett klassiskt gammalt kryssningsfartyg som åker i Göta kanal

Att resa med båt på Göta kanal eller i Sankt Anna skärgård är en dröm för många. Att stillsamt resa längs Götas kanal och se dess vackra omgivning och slussar eller att se Sankt Anna skärgårds genuina skärgårdsmiljöer, orörd natur och kanske stanna till på en ö eller två. I sommar finns det många olika båtturer att välja på: 

Båtturer i Göta Kanal

Lilla Kanalresan Söderköping - Motala

Kryssningar | Lilla Kanalresan med M/S Wilhelm Tham är kryssningen för dig som vill prova på en kanalresa i ett lite mindre format. Trots att du endast spenderar en natt ombord är det otroligt hur mycket du ändå hinner uppleva – exempelvis Bergs imponerande slusstrappa.

Lilla Kanalresan med M/S Wilhelm Tham är kryssningen för dig som vill prova på en kanalresa i ett lite mindre format. Trots att du endast spenderar en natt ombord är det otroligt hur mycket du ändå hinner uppleva – exempelvis Bergs imponerande slusstrappa.

For information och bokning: https://boka.gotacanal.se

 

Kanaltur till Stegeborg med M/S Athene

En härlig dagstur från Söderköping genom två slussar i Göta kanal till Stegeborgs hamn och tillbaka!

Från kanalkajen i Söderköping kan du ta en femtimmarstur med M/S Athene till Stegeborg. Vi slussar genom Tegelbrukets sluss samt Mem sluss och glider sedan fram på Slätbaken, skärgårdens början. Framme i det trånga sundet av havsviken lägger vi till vid holmen som tidigare spärrade av inloppet till Söderköping. Vi stannar till vid Stegeborgs hamn i en timme. Ta en rudvandring i slottsruinen, gå på promenad i de häftiga eklandskapen eller varför inte en glass eller öl i hamnen. Kl 14.00 avgår vi tillbaka till kanalen och Söderköping. 

Ombord på M/S Athene kan du njuta av en sommarlunch och svalkande drycker medan du guidas genom landskapen. Denna dagstur går att resa enkel samt tur och retur. 

Bokning och information: https://www.skargardskompaniet.se

 

Sluss, kryss & räkor

Följ med M/S Athene på en förtrollande kvällstur på kanalen och ut på Slätbaken! 

Vi glider försiktigt fram på kanalen och förförs av de vackra landskapen i kvällskrud. Med start vid kanalkajen i Söderköping sätter vi sikte mot Tegelbruket med sin enkelsluss. I Mem slussas vi vidare ut på Slätbaken för en kortare kryss i skärgårdens början. Under denna tretimmarstur får ni njuta av en stämningsfull sommarkväll ombord med musik och gemenskap. 

Under turen serveras en läcker räklåda med färskt bröd och aioli och svalkande drycker om så önskas. 

Bokning och information: https://www.skargardskompaniet.se

 

Dagstur Söderköping - Arkösund

Slussa ut i den östgötska skärgården med M/S Göta Lejon. En dagstur från Söderköping till Arkösund med besök på Capella Ecumenica längs vägen.

Upplev två världsattraktioner på samma dag – Göta kanal och den svenska skärgården! Resan börjar i Östergötlands gamla handelsstad Söderköping, med anor från 1100-talet och går sedan genom Göta kanal österut. Ni passerar Tegelbrukets sluss innan ni kommer fram till Mem, där Göta kanal invigdes 1832.

Färden går vidare ut i Slätbaken, som är en lång vik av Östersjön och vars stränder kantas av slott och herresäten. Stegeborg, som byggdes på 1400-talet, är idag en slottsruin och passeras på nära håll. Dessutom görs strandhugg på Capella Ecumenica innan ni, efter cirka 4 timmars färd kommer fram till det gamla fiskeläget Arkösund.

Bokning och information: http://www.rscl.se/

 

Lilla slussturen till Mem

En dagstur med sluss - upplev Göta kanal från vattensidan med M/S Athene! Med start i pittoreska Söderköping följer vi kanalen till Tegelbrukets sluss. Slussen, som också är känd som Nyqvistens sluss, har en fallhöjd på 2,3 meter och är en enkelsluss. Vi slussar och fortsätter till den sista slussen av Göta kanal, Mem sluss. Det var här som kanalen officiellt invigdes då den kungliga jakten “Esplendian” fördes genom slussen. M/S Athene, byggd som privat lustjakt, tar dig genom denna invigningssluss och vidare ut på Slätbaken en kortare sväng innan vi går tillbaka. 

Likt invigningsturen Söderköping-Mem år 1832, får du här på den “Lilla slussturen” testa på hur det känns att flyta fram på kanalen och slussas. Under tre timmars färd guidas du genom de vackra landskapen som omger kanalen medan du njuter av en sommarlunch och svalkande drycker ombord om så önskas. 

Bokning och information: https://www.skargardskompaniet.se

 

Söderköping – Häradsskär – Capella Ecumenica – Söderköping

Under denna tur med M/S Joséphine får ni uppleva den unika kombinationen av både Göta kanal och S:t Anna skärgård.

Färden startar i Söderköping och går genom två slussar ut på Slätbaken som Strandhugg gör vi på den vackra skärgårdsön Capella Ecumenica, Hilding Bielkhammars livsverk. Under cirka 30 min upplever vi den Ecumeniska kyrkan med rundvandring.Efter besöket på Capella Ecumenica fortsätter vi vår resa. Lagnö passeras och vi fortsätter mot Gryts skärgård där vi gör ett strandhugg på Häradsskär under en timme innan vi vänder tillbaka mot Söderköping.

Bokning och information: http://www.rscl.se/

 

Dagstur Söderköping - Norsholm

Denna guidade dagstur med M/S Göta Lejon, tar dig från Söderköpng till Norsholm genom 12 av Göta kanals slussar .

Denna dagstur startar i Östergötlands medeltida handelsstad Söderköping och går sedan västerut. Fartyget M/S Göta Lejon tar dig förbi Söderköpings gamla skeppsdocka och Mariehofs slottsbyggnad från 1300-talet.

Du får slussa genom Carlsborgs dubbelslussar som lyfter fartyget 20 meter över havet och sedan åka genom en av de mer besvärliga passagerna på Göta kanal. Slussen där heter Klämman och har fått sitt namn av att kanalen där ligger inklämd mellan höga kullar. Vidare passeras Västra Husby kyrka, som byggdes på 1100-talet och helgades åt den norske kungen Sankt Olof. Han kom till de här trakterna på 1100-talet för att kristna den då hedniska befolkningen. Efter det korsar fartyget sjön Asplången och slussarna Hulta och Brådtom innan det närmar sig Norsholm, som en gång var en betydande järnvägsknut.

Bokning och information: http://www.rscl.se/

 

Kvällstur med räkor i S:t Annas skärgård

Kvällstur med M/S Göta Lejon där det serveras räkor med tillbehör medan fartyget glider fram på Göta kanal och en bit ut i S:t Annas skärgård.M/S Göta lejon tar dig med på denna vackra kvällstur där du serveras havets läckerheter med tillbehör medan du njuter av naturen utmed Göta kanal och S:t Annas skärgård.

Bokning och information: http://www.rscl.se/

 

Dagstur till Stegeborg och Capella Ecumenica

En spännande dagstur från Söderköping till Stegeborg och Capella Ecumenica med M/S Göta Lejon.

Guidad dagstur från Söderköping till Stegeborgs slottsruin, där du får en guidad rundvandring i ruinen och den fina örtagården. Stegeborgs historia omfattar bland annat riddare från 1300-talet, kungligheterna Gustav Wasa, Johan III, Drottning Kristina och Pfalz-grevarna.Efter besöket vid Stegeborg kryssar fartyget vidare ut i S:t Annas skärgård och gör ett besök på Capella Ecumenica. Även där får du en guidad visning.

Bokning och information: http://www.rscl.se/

 

Söderköping – Mem T/R

Vi avreser med M/S Joséphine från Östergötlands gamla handelsstad Söderköping med anor från 1100-talet. Färden går genom Göta kanal, detta storslagna byggnadsverk som började anläggas 1810 och stog klart 1832.

Vi passerar Tegelbrukets sluss vidare mot slussen i Mem där Göta kanal invigdes 1832.Vi gör ett uppehåll i Mem i 2 h och 20 min där ni har möjlighet att njuta av något gott på Kanalmagasinets restaurang innan vi beger oss tillbaka till Söderköping.

Bokning och information: http://www.rscl.se/

 

Skaldjurskväll med M/S Wiktoria

Wickboms Rederier presenterar några tidiga skaldjurskvällar i samband med Uppträdanden på Söderköpings brunn 5/7, 7/7. Vi utgår från Viktorias kajplats, Ågatan 51, 614 34 Söderköping. Vi avgår 15,00 med vårt K-märkta fartyg som är byggd 1915, Viktoria stävar ut genom Söderköping ner till vår första sluss Tegelbruket med en fallhöjd på 2,3 meter. Efter Tegelbruket har vi 20 minuter till vi är i vackra Mem med sin enkelsluss, fallhöjd på tre meter. Det var den sista slussen som byggdes i det stora kanalprojektet. Väl nere på Slätbaken serveras räkor och såser, smör och bröd som ingår i biljetten för 495 kr/per person.  Vi är åter tillbaka till Söderköping klockan 18.00.

Bokning och information: https://www.ms-viktoria.se/

 

Flerdyngskryssningar på Göta Kanal

En  längre kanalkryssning en riktig drömresa och en upplevelse för livet. Allt sedan Göta kanal invigdes har den trafikerats av passagerarfartyg mellan Stockholm och Göteborg, och några av dem går fortfarande i trafik. En kryssning på Göta kanal är alltså en riktigt klassisk resa!  För bokning av M/S Juno, M/S Wilhelm Tham och M/S Diana  besök: https://www.gotakanal.se/sv/dagsturer-och-kryssningar/kryssningar

 

Båtturer i Sankt Anna skärgård samt Ostkusten.

Bråvikslinjen

Sälsafari varje lördag, startar i april månad 2024.
Samling kl 10 för go-fika.
Leta efter sälar och njuta av en snabb färd med RIB-båten genom skärgården.
Lunch vid kl 12: Österrikisk Gulaschsoppa med Crème Fraiche. Till efterrätt nygräddade plättar med smaskiga tillbehör. Kaffe & chokladkaka ;)
Åter i Arkösund ca kl 14.

Hamnen i Arkösund
610 25 Vikbolandet
Telefon: 046-0703383333
E-post: info@bravikslinjen.se
Hemsida: https://bravikslinjen.se

Båtsafari mellan öar och kobbar i innerskärgården

Varje tis, tors, lör och sön. 29 juni till 11 aug 2024
11.00 Avgång från Hindös brygga, vid Kalvholmens Camping, Sankt Anna. Turen går förbi Hindö mot Lusholmen och runt Tväsäck. Du kommer att se betande djur på öarna, fiskegarn, fåglar, vackra holmar och klippor. Vi avslutar med att stanna och mata getterna på ön Krösaholmen med lite knäckebröd. Åter där vi startade ca 12.30.

Britta och Lennarts Bed and Boat
Hindö
Telefon: 0705-79 48 54
Hemsida: https://sanktannabb.se/batturer/#/
E-post: britta@sanktannabb.se

Båtslingan i Sankt Anna

Fyra lördagar i sommar kommer båtslingan i Sankt Anna att trafikeras. Den 29:e juni, 6:e juli och den 3:e och 10:e augusti kan man åka båt mellan Tyrislöt, Uvmarö hamn, Eriksvik och Sankt Anna gården.

Man kan till exempel ta sig till Uvmarö för en middag eller till Eriksvik för en bastukväll. Ett restaurangbesök på Sankt Anna gården kanske lockar? Det går också bra att åka till Tyrislöt för en glass eller ett besök på puben. Oavsett vilket stopp du väljer så får du njuta av både en trevlig utflykt och en härlig upplevelse. För tidtabell och bokning, se hemsidan.

Harstena
610 42 Gryt
Telefon: 0760-775550
E-post: info@skargardskompaniet.se
Hemsida: https://www.skargardskompaniet.se

M/s Ellen af Harstena

Följ med på en dagstur till Harstena med fartyget M/S Ellen af Harstena. Vi avgår alla dagar i veckan under hela sommaren (19 juni - 25 augusti) från hamnen i Fyrudden. Välkommen att följa med på en resa du sent ska glömma. Koppla bort lite av din vardag till fördel för blått hav, kobbar och skär.

Ellen af Harstena byggdes 1885 på Motala Mekaniska Verkstad, sedan dess har hon hunnit vara både i Norrland, insjöar och på Västkusten. Nu är hon äntligen tillbaka i Östergötland och här i vår vackra östgötska skärgård! Vi tar 90 passagerare och tillsammans kryssar vi sakta fram mot målet som är det lilla fiskesamhället Harstena längst ut i skärgården.

Harstena ligger i Gryts skärgård på gränsen till Sankt Anna och turen tar en dryg timme. Väl på ön kan man äta på skärgårdskrogen, sola och bada eller bara utforska omgivningarna. Här finns också ett bageri och ett litet museum.

På vägen passeras även Ämtö. På Ämtö finns en fin liten sandstrand om man vill stanna över dagen och bada, här finns också en kiosk med glass för varma dagar. Vill man stanna över natten finns fina små stugor att hyra

Harstena
610 42 Gryt
Telefon: 0760-775550
E-post: info@skargardskompaniet.se
Hemsida: https://www.skargardskompaniet.se

Harstena Skärgårdsresor

Vi kör taxitrafik mellan Harstena och alla de närliggande hamnarna på fastlandet. De hamnar vi oftast går till är Fyrudden, Gryts brygga och Tyrislöt. På vår hemsida (www.harstena.nu) bokar man enkelt sin resa online, snabbt och enkelt.

Man kan antingen boka plats på en redan inplanerad resa eller så bokar man en ny resa. Man ser enkelt om det finns plats kvar på nästa båt, våra båtar tar 12 passagerare.

Harstena
61042 Gryt
Kontaktperson: Magnus Lindkvist
Telefon: 070-5420506
Hemsida: www.harstena.nu

Skärgårdslinjen

Fri som fågeln – båtluffa genom Östgötaskärgården!

Sommaren 2024 kan man, från den 19:e juni till och med den 25:e augusti, dagligen båtluffa bland öarna i vackra Östgötaskärgården.

Östgötaskärgården består av Arkösunds, Sankt Annas och Gryts skärgårdar. Här finns många fina öar att besöka: Harstena, Ämtö, Gräsmarö och Kopparholmarna är exempel på öar som nås via våra båtar.

Båtarna utgår från Arkösund, Tyrislöt eller Fyrudden. Vill man så kan man byta båtlinje på ön Harstena. Det går även att boka boende på några öar längs rutten. Vill man inte stanna över natt efter en dag i skärgården, tar man båten tillbaka samma dag. En härlig skärgårdsupplevelse kan vara att njuta av fantastisk flora och fauna och fina vyer eller bara ta det lugnt med sol och bad!

Välkomna ombord!

https://www.skargardslinjen.com/

Fisketur vid Harstena

Att följa med fiskaren när han åker ut innomskärs vid Harstena och vittjar sina nät och ryssjor kan bli en spännande tur där du kan få se flundra, abborre, sik och flera av de andra sorters fiskar som finns i vattnen runt Harstena. Fisketuren brukar vara barnens favoritaktivitet.

Fiskebåten är en 5 meters träbåt med inombordsmotor och den rymmer 3 gäster ombord, utöver skepparen. Egen flytväst och regnplagg tar man med sig. Det finns också en del utrustning i sjöboden, men inte i alla storlekar.

Oftast sätter fiskaren först de nät som skall vittjas nästa dag och därefter tar man upp dagens fångst. Hela turen tar ca en timme eller två. När man kommer hem med näten kan gästerna få delta i att plocka ur fisk om man har handlag för det, och även hänga upp garnen för att rensa ur tång och sjögräs. Den som vill får kaffe och böckling med skepparen vid handelsboden, eller kan köpa av den färska fisken och gå hem och laga

Harstena
61042 Gryt
Kontaktperson: Gunni Lindkvist
Telefon: 0123-10100
Telefon: 070-8910110
Bokning: 0708-910110
E-post: info@harstena.se
Hemsida: www.harstena.nu

Skärgårdstrafik Östgötatrafiken

Kollektivtrafiken i skärgården går enligt en fast tidtabell, med en start- eller slutdestination på fastlandet. Rutterna anpassas till beställningarna och kan därför variera. Du kan inte boka resor mellan öarna.

Kollektivtrafiken i skärgården är öppen för alla men är i första hand en beställningstrafik för dig som bor på öar kring Gryt, Sankt Anna och Arkösund.

Båtarna är anpassade för att göra resan enkel, även för dig som har en funktionsvariation. Beställ din resa senast klockan 18:00 dagen före på 0771-71 10 20. Beställning kan göras alla dagar klockan 06:00 − 23:00 och upp till två veckor i förväg.

Vid beställningen får du veta vilken tid du blir upphämtad. Vid ändring av tid meddelar trafikföretaget (skepparen) dig detta. I möjligaste mån är tiderna anpassade för att du ska kunna resa vidare med vår busstrafik. Boka gärna tur- och returresa samtidigt.

 

För mer information och bokning: https://www.ostgotatrafiken.se