Visit Söderköping - turism

Hem / Visit Söderköping / Inspiration / Sveriges äldsta bokhandel

Sveriges äldsta bokhandel

Visste du att Sveriges äldsta bokhandel som fortfarande är i drift finns i Söderköping? Den öppnade redan 1812 , kanske känns den igen från filmduken, nuvarande ägarna är med och arrangerar Söderköpings Bokhylla, Söderköpings poesifestival och mycket annat – där chansen finns i sommar att träffa och lyssna på kända författare som gästar staden.

Foto: Bild visar ägarparet i dörröppningen till Söderköpings bokhandel.

Söderköpings Bokhandel är en anrik butik som faktiskt har funnits i mer än 200 år. Det innebär att den är Sveriges äldsta inom sin genre som ännu är verksam.

– Givetvis känns det väldigt roligt att en liten ort som Söderköping har landets äldsta bokhandel. Det är verkligen ett historiskt och ärofyllt arv att förvalta, framhåller bokhandlaren

Anders Karlin som utnämndes till Årets inspiratör på Söderköpings näringslivsgala.

Postmästare Cederborg öppnade redan 1812, enligt forskande från den lokala historikern Ola Lönnqvist. Alltså tre år tidigare än de tidigare uppgifterna.

– Postmästaren var även borgmästare och antalet boktitlar var säkerligen i ganska liten skala till en början. När sedan hans son tog över blev det mer fokus på bokhandeln.

Anders berättar att många invånare i Söderköping är stolta över sin bokhandel.

– Det händer ganska ofta att någon tar med sig sina gäster hit och skryter lite om att vi har den äldsta bokhandeln i hela Sverige. Vi är en oberoende butik som alltså inte ingår i någon kedja och har även en antikvariatdel med äldre böcker.

Tillsammans med ett antal andra aktörer i stan arrangerar bokhandeln olika litterära evenemang. Sedan många år tillbaka arrangeras Söderköpings Bokhylla, ett samarbete mellan bokhandeln, Söderköpings bibliotek och kulturkontor, Studieförbundet Vuxenskolan och Riksteatern Söderköping.

Fyra olika författare gästar orten på måndagar under augusti och september månad. De berättar om sig själva och sin senaste bok. Det finns även möjlighet att ställa frågor och brukar vara mycket uppskattat. I år är det 19/8, 26/8, 2/9 och 9/9 som gäller och publiken får bland annat möta författare som berättar om ridsport, trädgård och spännande romaner!

Utanför sommarsäsongen driver bokhandeln och biblioteket det gemensamma projektet Litteraturscen Söderköping, med stöd av Kulturrådet. Under våren arrangeras bland annat litteraturquiz den 23/4, Öppen scen för poesi den  3/5 och boksamtal med biskop Marika Markovitz den 23/5.

Inför hösten planeras också Söderköpings Poesifestival den 11 och 12 oktober. Festivalen är inne på sitt fjärde år och samarrangeras med Riksteatern Söderköping och RadioArt. Under oktoberhelgen fylls staden avuppläsningar, upplevelser och framförallt: poesi. Läs mer om de olika evenemangen på  evenemangskalendern