Nyheter

Hem / Nyheter / Yrkeshögskoleutbildning flyttas till Norrköping

Yrkeshögskoleutbildning flyttas till Norrköping

Östsvenska yrkeshögskolan byter utförare av Yrkeshögskoleutbildningen Stödpedagog inom funktionshinderområdet, från Söderköpings kommun till Norrköpings kommun, från höstterminen 2024.

Publicerad den 02 februari 2024

Norrköpings kommun arbetar aktivt med att skapa förutsättningar för att fler yrkeshögskoleutbildningar (YH) ska etableras i Norrköping, och från höstterminen 2024 kommer YH-utbildningen i Söderköping att flytta till Norrköping.

- Vi har kommit till ett läge där utbildningen behöver flytta på sig på grund av ekonomiska skäl, berättar Madeleine Brink, rektor på Nyströmska skolan i Söderköping. Vi har i flera år varit utförare av utbildningen men nu tar Norrköpings kommun över. För vår del innebär det ingen flytt av befintliga elever. De som idag går utbildningen är klara till sommaren, fortsätter Madeleine. De som kommer välja utbildningen till hösten kommer att få information om att platsen för utbildningen har flyttats till Norrköping.

Det här berättar Norrköpings kommun om flytten

– Det här är vi mycket glada för! Norrköpings kommun arbetar aktivt med att skapa förutsättningar för att fler yrkeshögskoleutbildningar ska etableras i kommunen, så vi välkomnar att den här utbildningen hamnar hos oss, det är helt i linje med vår ambition, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i kompetensförsörjningsnämnden.

Norrköpings kommun kommer att driva utbildningen inom Kompetensförsörjningskontoret och förlägga den tillsammans med andra yrkeshögskoleutbildningar, för att ta tillvara på kompetensen som finns inom yrkeshögskoleutbildningar.

– Stödpedagog inom funktionshinderområdet är en mycket viktig yrkesutbildning för regionens kompetensförsörjning, så vi är glada att kunna driva utbildningen vidare, säger verksamhetschef Marie Palmgren.

Östsvenska Yrkeshögskolan är ett kommunalägt aktiebolag med uppdrag att se till att antalet strategiskt viktiga Yrkeshögskoleutbildningar i regionen ökar.

– Omvärlden förändras ständigt och ett av våra uppdrag är att ha koll på framtidens bristyrken. I tät dialog med privat och offentlig sektor identifierar vi bristyrken som vi sedan skräddarsyr utbildningar för, tillsammans med våra erfarna utförare. För denna utbildning har vi sedan många år haft ett gott samarbete med Söderköpings kommun som utförare, som nu inte längre har möjlighet att driva utbildningen och nu har vi hittat en ny lösning. Vi tror att med Norrköpings kommun som utförare kommer utbildningen attrahera fler sökande. Vi ser fram emot att fortsätta att utbilda stödpedagoger för regionens bästa, säger Ann-Charlotte Thorén, vd, Östsvenska Yrkeshögskolan.

Kontakt

Madeleine Brink
Titel: Rektor, Nyströmska skolan
Telefon: 0121-184 73