Visit Söderköping - turism

Hem / Visit Söderköping / Natur och friluftsliv / Sankt Anna skärgård natur

Sankt Anna skärgård natur

Strax söder om staden sträcker vackra S:t Anna skärgård ut sig från Aspöja och Bergön i norr till Södra Finnö i söder. Vandra, hyr en kajak eller hoppa på en skärgårdsbåt som tar dig till de många naturreservaten och tusentals öar och magiska vikar.

Det är inte svårt att på egen hand hittar stigar och vikar i Santk Anna skärgård. Några tips är - Natur- och kulturstigen i Tyrislöt, en ca 2,5 km lång stig som startar vid Skärgårdsmuseet och ungefär halvvägs på stigen kommer man till en rastplats. Inge långt därifrån, vid Edgards på Lagnö, finns en 800 meter lång strandängspromenad och ytterligare en fin vandring går till Uggleö, här går man över strandängar och en bro ut till den vackra ön.

På Naturstigar - Sankt Anna Portalen hittar man allt om dessa platser och fler därtill.

 

Skärgårdsnaturen i St Anna är unikt, ännu fler platser att ströva omkring på finns på Utflyktsmål - Sankt Anna Portalen


Sankt Anna naturreservat

Längst ut i havsbandet i Sankt Anna skärgård ligger ett område med talrika, mer eller mindre kala, kobbar och skär. Här finner du ett mycket rikt fågelliv som också satt sin prägel på den intressanta, om än sparsamma, växtligheten på öarna.
Sankt Anna naturreservat omfattar ett stort antal kobbar och skär i två delområden i ytterskärgården sydost om Aspöja samt ett mindre område närmare fastlandet.
Läs mer om detta underbara naturreservat här.