Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.

Pressmeddelanden

Hem / Press / Pressmeddelanden / Söderköping först ut i länet med att servera certifierat naturbeteskött från Östergötland på skolor och äldreboenden

Söderköping först ut i länet med att servera certifierat naturbeteskött från Östergötland på skolor och äldreboenden

Publicerad den 24 september 2020

Torsdag 24 september serveras för första gången certifierat naturbeteskött från Östergötland på Söderköpings skolor, LSS- och äldreboenden.

- Jag tror det är jätteviktigt både för framtiden och för vår hälsa att vi gör rätt livsmedelsval. Det är en trygghet att vi vet var och hur maten är producerad samtidigt som vi måste värna om svensk matproduktion, säger Eva-Lott Blixt, kostchef i Söderköpings kommun och får medhåll av Inga-Lill Östlund, ordförande i serviceförvaltningen. – Det här är helt i enlighet med kommunens nya måltidsplan om att använda närproducerad mat, berättar Inga-Lill, och jag är stolt över att kommunen har upphandlat lokalproducerat naturbeteskött.

I naturbetesmarkerna finns många utrotningshotade växter, insekter, fåglar. Naturbeteskött kommer från djur som vårdar och bevarar dessa värdefulla marker. Certifierat svenskt naturbeteskött rankas som det mest hållbara köttet i WWFs Köttguiden.

- Naturbetena där de certifierade djuren går får inte vara bearbetade, gödslade eller plöjda på åtminstone tjugo år, men många av markerna har betats på liknande sätt i hundratals år. Det här är en viktig insats för att bevara den biologiska mångfalden, säger Anna Jamieson, projektledare för Naturbeteskött i Östergötland och själv naturbetesproducent.

Östgötamat, föreningen Naturbeteskött i Sverige och LRF samarbetar i projektet Naturbeteskött i Östergötland, med ekonomiskt stöd från Jordbruksverket. Målet är att öka produktionen av naturbeteskött och öka arealerna av naturbeten i länet. Fler kommuner stå på kö för det eftertraktade köttet, och idag söker man fler certifierade producenter. Det östgötska initiativet följs med intresse från andra delar av landet.

Torsdagens meny är köttfärslimpa, sås, potatis och grönsaker.
- En klassiker som brukar gå hem i alla åldrar, säger kostchef Eva-Lott Blixt.

Mer information:
Kostchef Eva-Lott Blixt eva-lott.blixt@soderkoping.se eller 0121-184 67.
Projektledare Anna Jamieson anna@naturbete.se, 076-7657740
www.naturbete.se