Nyheter

Hem / Nyheter / Uppdatering - Dataintrång hos vår SMS-leverantör

Uppdatering - Dataintrång hos vår SMS-leverantör

Publicerad den 30 augusti 2024

 

Uppdatering, 18 september

Vi har fått ny information om personuppgiftsincidenten som inträffade hos en av våra leverantörer. Incidenten har lyckligtvis inte drabbat någon av våra kunder. Det innebär att inga personuppgifter i form av telefonnummer eller reservationer har läckt.

Tidigare information

Den 26 augusti uppmärksammade vår leverantör av SMS till bibliotekets låntagare ett intrång i deras system. Det kan innebära att telefonnummer och titlar på reserverade medier som du gjort via Götabiblioteket kan ha plockats upp. Leverantören bedömer att det är väldigt liten risk att information har hämtats ut, men vi vill göra dig som användare medveten om att det här har hänt. Anmälan är gjord till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY).

Var uppmärksam om du får sms eller samtal som känns konstiga. Ett resultat av eventuellt läckta telefonnummer kan vara att numren används vid bluff-sms och blufftelefonsamtal. Tänk på:

  • Svara inte på sms eller mejl du misstänker är bluff
  • Klicka inte på länkar som ser konstiga ut
  • Öppna inte bifogade bilagor i sms eller mejl du misstänker är bluff
  • Lämna aldrig ifrån dig personliga uppgifter som personnummer, kontonummer, kortnummer eller inloggningsuppgifter
  • Götabiblioteken skickar inte fakturor eller ber dig betala något via sms

Det gäller sekretess i biblioteksverksamhet, bland annat för uppgift i register om en enskilds lån och reservationer, enligt 40 kap 3 § offentlighets- och sekretesslagen. Vissa uppgifter som kan avslöjas på grund av de lån eller reservationer en person gjort på biblioteket kan också utgöra känsliga personuppgifter, till exempel uppgift om politisk åskådning och religiös eller filosofisk övertygelse. Det är denna typ av uppgifter sekretessbestämmelsen är avsedd att skydda. Resultat av intrånget kan därför också vara förlust av kontrollen över de egna personuppgifterna, begränsning av dina rättigheter enligt GDPR och förlust av skyddet när det gäller personuppgifter som omfattas av tystnadsplikt.

Servicenämnden i Söderköpings kommun är personuppgiftsansvarig och vi kommer att se över användningen av SMS-tjänsten för att försäkra oss om att säkerheten är hög. Det är viktigt för oss att hantera dina personuppgifter på ett säkert sätt och vi beklagar det inträffade.

Om du vill ha mer information kan du kontakta biblioteket via växeln 0121-181 00 eller e-post bibliotek@soderkoping.se

Du når vårt dataskyddsombud Matilda Weinberger via telefon 073-250 49 52 eller e-post dso.soderkoping@insatt.com