Kommun och Politik

Borgerlig vigsel

Att gifta sig borgerligt innebär en vigsel utan religiösa inslag. I Söderköpings kommun finns det 4 borgerliga vigselförrättare.

Hindersprövning
När ni har bestämt er för att gifta er, måste i ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Ansöka gör ni genom att fylla i en blankett som ni skickar in till Skatteverket. Det tar cirka 2 veckor, så det är viktigt att ni lämnar in er ansökan i god tid före vigseln! Klicka här för att komma till Skatterverket.

Intyg
Om det inte finns något hinder mot äktenskapet skickar Skatteverket intyg om hindersprövning och vigsel. Dessa skall ni omgående skicka/lämna till vigselförrättaren. Observera att intygen bara gäller under 4 månader.
Vid vigseln behöver ni legitimation.

Vittnen
Vid vigseln ska två vittnen närvara. Dessa kan vara släkt eller vänner till paret, vittnen måste vara myndiga och ska kunna uppvisa legitimation vid vigseln. Uppgifter på dessa vittnen skall lämnas till vigselförrättaren senast 2 veckor före vigseln. Kontakta vigselförrättaren om ni behöver hjälp med vittnen.

Ceremoni
Ni har kanske önskemål om en speciell plats för vigseln, i en skogsglänta, i hemmet eller någon plats som ni förknippar med trevliga minnen. Detta kan ni diskutera i samråd med den vigselförrättare ni kontaktar när ni har fått era intyg. Vigselförrättarens kontaktuppgifter finns längst uppe på denna sida under kontaktinformation.

Förslag på platser i Söderköpings kommun där vigsel kan ske:
Rådhussalen i Söderköpings Rådhus
Söderköpings Brunn
Brunnsparken
Ramunderberget

För tips om boende, restauranger och festlokal kontakta Turistbyrån.

Efter ceremonin
När ceremonin är genomförd skickar vigselförrättaren in ert vigselintyget till Skatteverket för registrering. Inom några veckor finns vigseln registrerad i folkbokföringen.

För en kyrklig vigsel, kontaktar du Svenska kyrkan

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.