Vuxenutbildning Nyströmska skolan

Frisör

Frisör 

Är du intresserad av frisöryrket. Grattis då har du valt ett yrke som ger dig variationer i arbetet. Roliga möten med människor och en härlig känsla av att få människor att känna sig nöjda, stolta över sitt hår/utseende, glada över att få komma till dig för en härlig stund. 

Programmet ger dig kunskaper för att arbeta med människor med olika hår, åldrar och önskemål. Viss del av studietiden sker på frisörsalonger. Där prövas det du läser i teorin genom praktiskt arbete. Du kan även få använda en del av tiden på arbetsplatsen till att arbeta med arbetsuppgifter som du arbetat med i skolan.

Under utbildningen får du lära dig hantverket frisör med allt vad det innebär. Du får kunskaper om färg, form och stil och att lära dig att se kundens behov. När du börjar utbildningen så får du låna verktyg i form av saxar, knivar, kammar och borstar. Du får även en dam- och herrdocka som vi över och lär oss tekniker på i början, för att sedan gå över på att öva på levande kunder. I början brukar det vara bra att öva på familj och vänner då man kan känna sig tryggare med dem i början.

 

Frisör legitimation

I slutet av utbildningen erbjuds ett delprov som bedöms av branschorganisationen frisörföretagarna. Om kurs- och praktiknärvaron är bra och du följer din studieplan så betalar skolan för delprovet. Med godkänt prov får man sedan arbeta på salong som trainee 2000 tim. för att sedan göra det avslutande gesällprovet som visar på att du är färdig frisör. Genom det arbetsplatsförlagda lärandet lär du dig förstå yrkeskulturen och du får värdefull arbetslivserfarenhet och även en god chans till arbete.

Yrket

Som frisör arbetar man oftast långa dagar stående på frisörsalongerna, då är det viktigt att du har förståelsen i hur du tar hand om kroppen t.ex. genom träning och att tänka på ergonomin. Frisöryrket handlar om att ta hand om och ge alla kunder en upplevelse. Så det är viktigt med bra bemötande, förmåga att kunna kommunicera med alla kunders olika behov och önskemål.

Speciella färdigheter 

Centrala begrepp är serviceinriktad med social kompetens. Kreativ med en vilja att skapa med färg, form och stil, att skapa från idé till färdigt resultat. Entreprenörskap är även en viktig del, då många frisörer är drivande och startar sina egna företag, genom egen salong eller hyra av frisörstol.

 

Är du intresserad av att bli frisör ansök då med ett personligt brev där du berättar om dig.

 

Var du bor..

Hur gammal du är..

Tidigare utbildning…

Varför du vill bli frisör..

 

Vi kommer sedan att gå igenom alla ansökningar och kalla till intervju i steg 2, innan det slutgiltiga valet av elever som blir antagna.

 

Ansökan här nedan

Personligt brev och eventuella frågor mailas till  sissela.hagman@soderkoping.se

Ansökningsblankett finns här

 

 

 

Relaterade länkar