Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.

Pressmeddelanden

Hem / Press / Pressmeddelanden / Söderköpings kommun har 85 % följsamhet till basala hygienrutiner och klädregler

Söderköpings kommun har 85 % följsamhet till basala hygienrutiner och klädregler

Publicerad den 17 juni 2020

Söderköpings kommun som helhet har gått från ett resultat på 19 % följsamhet till basala hygienrutiner och klädregler* i mars, till 85 % i maj samma år i den mätning Sveriges kommuner och regioner (SKR) gjort.

– Det är mycket glädjande att se den snabba och positiva utvecklingen, säger Boel Holgersson, ordförande i Socialnämnden.

Åsa Carlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska säger:
– Vi kommer att fortsätta arbetet med att säkra följsamhet till basala hygienrutiner och klädregler. Under vecka 40 och 41 erbjuder SKR åter en nationella mätning som vi kommer att delta i. Men vi kommer fram till dess att genomföra egna lokala mätningar då vårt mål är 100 % följsamhet redan under sommaren, avslutar Åsa.

I SKRs frivilliga mätning i mars 2020 deltog 70 av landets 290 kommuner. Söderköping var en av de kommuner som visade på ett lågt resultat i mätningen med 19 % följsamhet till basala hygienrutiner och klädregler. Resultatet fick kommunen att agera kraftfullt. Man analyserade vad det låga resultatet berodde på och flera insatser på olika nivåer sattes in. Insatserna har därefter utvärderats och justerats regelbundet för att så snabbt som möjligt komma tillrätta med problemen. En del av arbetet har varit att genomföra lokala mätningar till följsamheten löpande. Vissa enheter har behövt mäta en gång per vecka, andra en gång per månad beroende på utvecklingen.

Aspgården i Östra Ryd är en av de enheter där man har tagit krafttag för att förhindra smittspridning genom ett intensivt arbete med fokus på det som gör skillnad. Från 7 % följsamhet till basala hygienrutiner och klädregler i mars, till 100 % i maj. Enhetschef Sara Olofsson berättar:
– Vi har arbetat stenhårt med basala hygienrutiner och klädregler. Jag drog i handbromsen direkt och vi prioriterade om och avsatte tid för enskilda samtal med personal, både ordinarie och vikarier. Vi har vid flera tillfällen avsatt tid för löpande utbildning. En stor resurs i vårt arbete är våra hygienombud som är otroligt duktiga. Vi pratar också med varandra kollegor emellan, påminner och rättar när någon gör fel. Flera mätningar har genomförts för att personalen ska kunna följa resultatet.

Basala hygienrutiner och klädregler kan låta enkelt men är svårare än man kan tro. I vilka situationer får man använda en långärmad tröja när man fryser, i vilken ordning tar man på sig skyddsutrustning och varför är det så viktigt att det görs i rätt ordning.

I maj valde SKR att erbjuda en extrainsatt nationell mätning där resultatet inte kommer presenteras. Vi kan som deltagande kommun dock se vårt eget resultat i mätningen och kan konstatera att vi nu stigit till en följsamhet på 85 %. De flesta vårdverksamheter i Söderköping ligger idag på närmre 100 % följsamhet, det är endast några få som har mer arbete att göra för att komma dit.

*Följsamhet till basala hygienrutiner och klädregler är den enskilt viktigaste insatsen för att förhindra spridning av corona och andra infektionsrelaterade sjukdomar. Basala hygienrutiner och klädregler reglerar hur, var och när man använder exempelvis handsprit, handskar, förkläde och olika typer av arbetskläder.

 

Kontaktpersoner:

Boel Holgersson, ordförande i Socialnämnden
0121-185 21
boel.holgersson@soderkoping.se

Åsa Carlsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska
0121-183 69
asa.carlsson@soderkoping.se