Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.

Pressmeddelanden

Hem / Press / Pressmeddelanden / Söderköping fortsätter fokusera på ett bättre företagsklimat

Söderköping fortsätter fokusera på ett bättre företagsklimat

Publicerad den 23 september 2020

Idag tillkännages Svenskt Näringslivs resultat av den årliga rankingmätningen. Söderköpings kommun har i år tappat 18 platser och landar på plats 251. För att vända den vikande trenden satsar nu kommunen på fler företagsbesök, studiebesök, NKI-mätningar* och fortsatt samverkan med näringslivet.

Rankingen baseras bland annat på den attitydundersökning som genomfördes hos ca 100 lokala företag i januari-februari 2020, alltså strax innan corona-pandemin utbröt. Söderköping har under flera år visat en nedåtgående trend i denna ranking, samtidigt som det sammanfattande omdömet som tillkännages i maj varje år balanserat relativt oförändrat på 2,85 de senaste fem åren.

Kommunstyrelsens ordförande Martin Sjölander som även är ordförande i Näringslivsrådet berättar;
- Vi ser att vi ännu inte skördat resultatet av de satsningar som vi gjort inom näringslivsutveckling under de senaste åren. Tillsammans med företagarföreningarna Företagarna, LRF, Navet i havet, Östsvenska Handelskammaren samt Stadskärnan har det tagits flera initiativ för en närmare samverkan mellan näringsliv och kommun.

- Målsättningen är naturligtvis att stiga i ranking igen. För att möjliggöra än bättre uppföljning och mätvärden ser vi nu över att komplettera med NKI-mätningar några år framåt, fyller Inga-Lill Östlund, ordförande i Servicenämnden som ansvarar för kommunens Näringslivsenhet, i.

Det senaste konkreta exemplet på samverkan är de Fokuspunkter för Näringslivs- och platsutveckling 2019-2025 som utarbetats i Näringslivsrådet och antogs av kommunstyrelsen i juni 2019.

- Både tjänstemän och politiker genomför under hösten så många företagsbesök och kontakter som möjligt, ofta tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Martin Sjölander och kommundirektör Maria Fredriksson. Dessutom följs tidigare företagsbesök upp löpande; säger näringslivssamordnare Björn Ekengren och fortsätter; dessutom kommer vi genomföra studiebesök för att lära av kommuner som lyckats med de här processerna.

För mer information, kontakta:
Björn Ekengren 
Näringslivssamordnare 
0121-181 61 

Martin Sjölander
Kommunstyrelsens ordförande och ordförande i Näringslivsrådet
0121-187 40

 

*NKI-mätning – Mätning av Nöjd Kund Index som mäter nöjdheten hos de företag som haft kontakt med kommunen i olika ärenden.