Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.

Nyheter

Hem / Nyheter / Nyårskonsert med tal

Nyårskonsert med tal

Publicerad den 31 december 2020

Gott Nytt År önskar Söderköpings kommun!

I år bjuder vi på en digital, inspelad nyårskonsert med Elsa Göransson, Olle Hilleberg, Karl-Gunnar Främberg och Roland Engdahl. I filmen får du också höra kommunfullmäktiges ordförande Anders Eksmo hålla tal.

Se, lyssna och njut när det passar bäst in i ditt nyårsfirande!

 


Film producerad av Magnus Jonsson Milkstudio

Nyårstal av Anders Eksmo, kommunfullmäktiges ordförande


Jag skulle vilja börja nyårstalet med en liten quiz-fråga. Är du med?

Det handlar om en känd, litterär sagofigur. Och ett av de mest kända citaten från denna spektakulära lilla flicka, det är det svar hon ger på frågan om hon kan spela piano. Kommer du ihåg? Vem var hon? Vem är hon? Och vad svarar hon?

Jo hon säger; hur ska jag kunna veta det, när jag aldrig har försökt? Och jag tror också att hon säger; det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag säkert. Det är något spännande över att lära sig nya saker, och just i år så fyller Pippi Långstrump 75 år. Den första Pippi-boken kom ut i november 1945. En annan tid, men kanske att det finns lite grann som påminner även dessa dagar.

När coronapandemin var ett faktum i våras gav oss alla in på outforskat och okänt territorium. De flesta av oss var nog inte lika självsäkra som Pippi, men som individer, som stad och som en del av det globala samhället tog vi oss an uppgiften som låg framför. Vi har tillsammans sökt den bästa, tryggaste vägen framåt. Ibland har vi famlat, men min upplevelse är att det är länge sedan som vi har kämpat så tydligt tillsammans mot ett gemensamt mål. Att skydda oss mot, och snart förhoppningsvis även gemensamt, besegra denna pandemi.

Den ena sidan av myntet har ibland verkat nattsvart, som när vi om och om igen har nåtts av vårdens ökade börda. Nattsvart när vi sett nära och kära som lidit och som vi inte kunnat finnas där för. Och nattsvart när vi hört nyheter om virusets fortsatta spridning.

Men den andra sidan av myntet har präglats av varm gemenskap, utsträckta hjälpande händer och stark samhörighet – om än på lite fysisk distans. Kanske har vi liksom Pippi börjat uppskatta livets små glädjeämnen. Till exempel som att då och då kunna lämna bostaden för att gå en promenad med en vän, eller ringa ett telefonsamtal till en släkting eller en vän. Eller varför inte städa ur det där förrådet som aldrig riktigt funnits tid för tidigare. Allt detta har kunnat bli små ljusglimtar under detta, för många av oss, så tunga år.

2020 har inte varit något ”one mans game”, men samtidigt har varje människa varit en ö i karantänen. Två sidor av året som gått. I år har erfarenheterna kanske varit mer dyrköpta för några av oss, men erfarenheten vi fått kommer alltid finnas med framåt. Förhoppningsvis kan vi använda våra nya erfarenheter till att fatta ännu klokare beslut i framtiden. Göra gott för varandra och finnas där när vi ser att någon lider.

I Söderköping är det många som ska hyllas för sin insats under året, och jag vill rikta ett stort varmt tack till alla som har jobbat självuppoffrande för varandras och samhällets bästa under denna kris.

Till sist, tänk på att ett leende smittar det också, som tur är. Men på ett varmt, positivt sätt förstås. Och säkraste sättet att få ett leende, ja det är ju att le själv. Med dessa ord vill jag önska dig, och de dina och hela Söderköping ett riktigt gott nytt och välsignat 2021. Tack!