Nyheter

Hem / Nyheter / Gratis busslinje i tätorten läggs ner

Gratis busslinje i tätorten läggs ner

Publicerad den 12 november 2019

Albogaexpressen kommer att läggas ner från och med första januari. Statistiken visar att den största delen av passagerna har möjlighet att istället använda färdtjänst för sin resa. En nedläggning ger en besparing med drygt 300 000 kr per år för kommunen.
Albogaexpressen är gratislinje som alla i Söderköpings tätort kan använda för att ta sig runt i Söderköping, enligt en utsatt tidtabell. Bussen har i snitt cirka 15 passagerare per tur och kostar kommunen 350 000 kr per år.

- Den statistik som vi har visar att den största delen, cirka 75 procent, av dagens passagerare istället kan använda färdtjänst för sin resa. Den stora skillnaden för den enskilda personen blir att man måste betala för sin resa, berättar Martin Sjölander, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden och ansvarig för Albogaexpressen. Han fortsätter: - Vi har förståelse för att det här kan bli en försämring för en del personer, då bussen även har haft en viss social betydelse som vi hoppas man kan få på andra sätt, exempelvis genom andra verksamheter inom kommunen. Vårt jobb är att se till det större perspektivet och att vi utnyttjar kommunens resurser på bästa sätt.

Kommunen har ingen möjlighet att ta ut en avgift från passagerarna på Albogaexpressen, för att på så sätt kunna ha kvar linjen. Kollektivtrafik, som till exempel Albogaexpressen, är kollektivtrafikmyndighetens ansvar.

Idag betalar kommunen en fast kostnad för färdtjänstens förare och fordon. På de tider när Albogaexpressen har gått är det ett lågt användande av färdtjänstens fordon. Om de passagerare som idag har färdtjänsttillstånd och använder Albogaexpressen, istället kommer att använda färdtjänst så kommer det bli en jämnare fördelning av hur färdtjänsten nyttjas under dagtid.

- Vi kommer att få en minskad kostnad med drygt 300 000 kr per år för kommunen, säger Martin Sjölander. Vi får troligen en ökning av antalet resor med färdtjänst, och då ökar kostnaden där med cirka 25 000 - 40 000 kr per år. Men om vi ställer den summan mot de cirka 350 000 kr som vi betalar för Albogaexpressen, så blir det i slutänden en besparing, avslutar Martin.

Albogaexpressen kommer att upphöra första januari 2020.

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.