Kultur och Fritid

Utställningar i stadsmiljön

Installationen S:t Ilians kyrka

År 1307 omtalas S:t Ilians kyrka för första gången. Den byggdes troligen något årtionde innan och förstördes under 1500-talets slut, kanske under nordiska sjuårskriget.  Vi vet inte så mycket om den mer än att den var byggd i tegel, hade valv och var 20 meter bred. Men det hindrar oss inte från att göra en 1000 kg tung modell i skala 1:20! Installationen visar hur kyrkan skulle kunnat se ut. Film och ljud inne i kyrkan om du kikar in genom rosettfönstret. Bredvid installationen ligger sockelstenar från den riktiga kyrkan.

Läs mer om S:t Ilians kyrka

Film och ljudinstallation!

Söderköpingskjorteln

Vandra in i Färgargränd och se en uppförstorad kopia av Nordens äldsta medeltida plagg – en kjortel för en man eller kvinna i rött och blått. Den hittades vid en arkeologisk utgrävning i kvarteret intill gränden – en unik händelse då medeltida kläder är ovanliga fynd i hela Europa.

 

 

Läs mer om Söderköpingskjorteln

Utställningspaviljongen "Söderköping under våra fötter - Vintervadsgatan"

berättar i ord bild och ljud om den stora utgrävning som gjorts i Vintervadsgatan och kvarteren intill. Här fann man 17 olika gatunivåer och 4 meter tjocka kulturlager från 1100-talet och framåt samt en slaktares och en silversmeds gård från 1200-talet. Utställningen är illustrerad med Mimmi Tollerups humoristiska akvareller samt med foton och fynd.

Ljudinstallation!

Riket och makten

handlar om kungamakten och de kröningar som skett i Söderköping. Att vara kung på medeltiden var ett farligt yrke. Kungamakten gick inte i arv så bara man kunde ha ihjäl kungen så hade man själv chansen - åtminstone om man var rik storman. I Söderköping har två kröningar skett, dels Sveriges första kända drottningkröning av Magnus Ladulås hustru Helvig 1281, dels Birger Magnussons och hans hustru Märtas kröning 1302. Sätt dig i tronen och känn dig lite kunglig! Ljudinstallation

 

Hur låter medeltiden?

De flesta av våra utställningar i stadsmiljön innehåller en extra dimension - ljud. Plötsligt får man en känsla av att stå i folkvimlet i den medeltida hamnen eller uppleva stadsbranden som knastrande förstör husen.

Utställningarna I stadsmiljön är tillgängliga dygnet runt. Här behöver man inte fundera över öppettider - men ljudet stängs av framåt natten för att inte störa i vissa installationer.

Söderköping under våra fötter

Skyltar som sitter på platser där speciellt spännande fynd har gjorts. De berättar också om vad som fortfarande göms under staden. Ljudinstallation vid en av skyltarna.

Skyltarnas ämnen och placering:

  • Leksaker (Vid Hagatorget, Ö Hagagatan)
  • Söderköpingskjorteln (Färgaregränd)
  • Ovanliga fynd (Åpromenaden vid Färgaregränd)
  • Soptippen (Prästgatan)
  • Hamnen (Åpromenaden vid Rådhusbron)
  • Runt torget (Storgatan vid Rådhusbron)
  • Konventet (Trångsundsgränd)
  • Hospitalet (Vid Klosterkvarn)
  • Myntskatten (Breda gränd)
  • Gator och gränder (Hamngatan)
  • Vanliga fynd (Hotellplan)
  • Fiske (Kanalgatan)

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.