Kultur och Fritid

Hem / Kultur och Fritid / Medeltidscentrum & Kulturarv / Kulturhistoriska föreningar

Kulturhistoriska föreningar

Skällviksborg

Engelholms Bygdegårdsförening har inga samlingar eller något museum utan dokumenterar bygden genom studiecirklar, bl a finns en torpinventering och en digitalisering av lärarinnan Ingrids dagböcker.

Gårdeby hembygdsförening har inga föremålssamlingar eller något museum. Verksamhetenhar skett bl a i studiecirkelform som dokumenterat torp och föremål i bygden. Hembygdsföreningen har också en slåtteräng.

Hembygdsföreningen Vikingarna, Skällvik, har en museibyggnad med föremål som inte är öppen för allmänheten än. Större delen av föremålsbeståndet är katalogiserat och fotograferat digitalt. Föreningen har gjort en torpinventering, en lanthandelsinventering samt gjort intervjuer. Bland de utgivna böckerna märks "Saga och Sanning om Sankt Anna och Skällvik" och "Börrumsbilder".

Nartorp - Börrums hembygdsförening har ett mindre museum "Malmkullen" med ett par hundra föremål samt en del bilder som är katalogiserade och fotograferade digitalt o finns i en databas på hemsidan. Huvudsakligen har man dokumenterat gruvdriften och rekonstruerat Nartorps gruvor i en modell. Intervjuer, kulturminnesinventering av Nartorp-Trärum samt en enklare torpinventering har gjorts. Hembygdsföreningen har även vårdat de poetiska vägstenar som finns i bygden.

Sankt Anna hembygdsförening driver ett museum i Tyrislöt, öppet under sommaren, med skärgårdsbornas historia och levnadsvillkor. Samlingarna är katalogiserade och fotograferade digitalt. Föreningen innehar även privata dagböcker, brevsamlingar och filmer. Man har även gjort intervjuer, gett ut skrifter och har dokumenterat t ex barnmorskor i skärgården samt Aspöja. Hembygdsföreningen har även en natur- och kulturstig i Tyrislöt.

S:t Ragnhilds Gille är en hembygdsförening framför allt för staden. Föreningen driver ett museum på Gamla Skolgatan i Söderköping som är öppet sommartid. Föremåls- och fotosamlingen finns i en databas och är fotograferad digitalt. Fotosamlingen finns på hemsidan. Föreningen har gett ut en årsbok varje år sedan 1922.

Västra Husby genealogiska förening sysslar huvudsakligen med släktforskning vilket även innefattar förfäderna och boplatsens historia. Föreningen har gjort en soldattorpinventering av soldater och deras familjer i V Husby. Det har även gjorts intervjuer med personer från bygden som finns utlagda på hemsidan.

Västra Husby hembygdsförening disponerar byggnaden "Gamla hemmet". Föreningen har deltagit i VHGF:s soldattorpsinventering och ibyinventeringar. Framöver kommer föreningen att genom olika studiecirklar fortsätta kartläggasin hembygd. Föreningen har en bilddatabas på S:t Ragnhilds Gilles hemsida.

Östra Ryds hembygdsförening förvaltar en ryggåsstuga från 1700-talet, Hagstugan, som flyttats från Boda till kyrkan med komplett inredning och ett museum i Hållsta som är öppet vissa dagar sommartid med brukssamlingar från bygden. Samlingarna är katalogiserade och fotograferade digitalt och finns i en sökbar databas på hemsidan. Föreningen har också gjort en inventering av soldattorp och fortsätter med kvarnar, sågverk och torpbebyggelse. Hembygdsföreningen skall fortsätta inventera Ö Ryds industri- och infrastruktur under 1900-talet och ekonomibyggnader.

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.