Kultur och Fritid

Rådhustorget

Det var här som den medeltida staden Söderköping växte fram under vikingatiden. Tidigare var området för vattensjukt, men på 1000-talet insåg köpmän att det blivande Rådhustorget var en lämplig plats att rasta på, att besiktiga varor på och att sova på. Förmodligen byggdes små hus vid Storåns norra strand, som förhållandevis flack och därigenom som gjord för 1000-talets klinkbyggda skepp och flatbottnade båtar.

Steg för steg omvandlades Söderköping till en hantverks- och omlastningsby. Här fanns en marknad som har gett staden dess namn: "den södra köpingen" det vill säga marknadsplatsen söder om Norrköping. Utmed vattenlinjen norr om Storån, och mellan Storån och den idag kulverterade Lillån, anlades nu bryggor, pirar och små hus. Senare, när byn på 1200-talet övergått till att bli stad, blev torget stadens centrum. Här låg rådsstugan, på samma plats som det 1777 uppförda rådhuset, som var borgarnas viktigaste byggnad.

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.