Kultur och Fritid

Klosterområdet i Drothem

Denna del av Söderköping är ett av de viktigaste i svensk kyrkohistoria. Här anlades det första franciskankonventet på fastlandet. Enligt en krönika skall franciskanerna, som även kallades gråbröder, ha grundat ett konvent i Söderköping 1235, bara nio år efter ordensgrundaren Sankt Franciskus död. Att de valde att slå sig ned i just Söderköping berodde troligen på att det var den största och viktigaste tätorten i östra Sverige. Prinsessan Magdalena Karlsdotter Bonde lär vara begravd i konventets kor.

Vi vet att franciskanerna även bedrev skolverksamhet. En viss broder Torsten uppges ha varit lektor och föreståndare för konventets skola år 1281.

Efter flera sekler av blomstring drabbades verksamheten av en katastrof i samband med Gustav Vasas reformation. År 1529 lades konventet ned. Många byggnader revs och kom att fungera som stenbrott för renoveringen av Stegeborgs slott.

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.