Kultur och Fritid

Tidigare kulturstipendiater

2002 Madeleine Johansson
Under sin uppväxt i Söderköping har Madeleine ägnat sig åt musik i alla former och deltagit i bl a musikskolans olika orkestrar och i Kammarorkestern. Så småningom har cello blivit huvudinstrument. Våren 2002 avslutade hon en fyraårig utbildning på cellopedagoglinjen vid Kungliga Musikhögskolan. Madeleines mål är att bli en bra lärare och en duktig musiker. Kulturstipendiet är en uppmuntran i hennes fortsatta förkovran och utveckling.

2003 Malin Blixt
För Malin har det alltid varit piano och klassisk musik som lockat. Via Söderköpings musikskola, musikgymnasium och folkhögskola har hon gått vidare till Kammarmusikerutbildningen vid Mälardalens Högskola där hon studerar sedan ett år tillbaka. Samtidigt arbetar hon som pianolärare på kulturskolan i Västerås och studerar till lärare i svenska. Malin har också en bredd i sin repertoar. I Söderköping har hon givit kyrkokonserter, medverkat vid musikcaféer och andra arrangemang och varit kapellmästare vid revyer. Kulturstipendiet är en uppmuntran i hennes fortsatta musikaliska utveckling och gärning.

2004 Rickard Svensson & Jonas Edström
Rickard intresserar sig för drama. Han har spelat skolteater och nyårsrevy. Sedan några år tillbaka sysslar han också med rollspel, en form av teater som helt bygger på improvisation och som inte kräver en scen utan kan utövas var som helst. "Alla dörrar står öppna för den som har fantasi", skriver Rickard. Kulturstipendiet är en uppmuntran i hans fortsatta utforskning av rollspelen och dess uttrycksmöjligheter.

Poesi är Jonas stora intresse. Både att skriva egna dikter och att framföra dem. Som avslutningsarbete på gymnasiet valde han poesi för att fördjupa sig språkligt och kreativt i skrivandet. Resultatet blev ett dikthäfte och ett manus till en bok som skickats till flera förlag. Jonas har framför sina dikter i många olika sammanhang. I söderköping på Förintelsens Minnesdag, på Kulturkammaren i Norrköping, på diktarfestival i Kristianstad och vid poesitävlingen Poetry Slam i Malmö. Kulturstipendiet är en uppmuntran i hans fortsatta utforskning av språket och skrivandet.

2005 Oskar Lissheim
Oskar började sin musikaliska bana i 6-årsåldern med att spela fiol enligt Suzukimetoden. Så småningom blev det också piano och fiolen byttes ut mot basfiol. På Musikgymnasiet i Norrköping fortsatte Oskar med båda instrumenten, men pianot blev huvudinstrument och intresset för komposition växte allt större. Efter gymnasiet studerade Oskar under två år vid kompositionslinjen vid Folkuniversitetet i Visby. Hösten 2005 börjar Oskar på kompositionslinjen vid universitetet i Göteborg. Kulturstipendiet är en uppmuntran i Oskars fortsatta förkovran och utveckling.

2006 Johannes Lindgren

2007 Matilda Karlsson
Matildas stora intresse är konst och kultur. Som elev på Estetiska programmet vid Nyströmska skolan har hon visat att intresset är kombinerat med begåvning och initiativkraft. Matilda har varit aktiv i skolans estetråd och dessutom anordnat en uppmärksammad utställning med egna bilder på Ungdomscaféet. Efter avslutade gymnasiestudier fortsätter Matilda nu med konststudier på folkhögskola med målet att därefter utbilda sig till illustratör/animatör. Kulturstipendiet är en uppmuntran i hennes fortsatta förkovran och utveckling.

2008 Rockgruppen Pegasus
Pegasus bildades 2006 av Joel Selsfors, klaviaturer, Rasmus Carlson, bas och Simon Selsfors, trummor. Gruppen komponerar och framför instrumentalmusiki "progressive rock"-tradition med mycket udda taktarter,klassiska influenser och improvisationspartier. Pegasus premiärspelade på Storåfestivalen 2007. Därefter har gruppen haft en mängd spelningar som gett mycket rutin. Just nu komponerar de nya låtar med ambitionen att även lägga till sång. De har också planer på att gå in i studio för att spela in sin musik. Kulturstipendiet är en uppmuntran i deras fortsatta förkovran och utveckling.

2009 Mikaela Strömstedt
För Mikaela är musiken mer än ett intresse, den fyller hela hennes liv. Hon är mångsidig, spelar fiol, trummor, bas och gitarr samt sjunger.. Mikaela är en singer-songwriter som tycker om att stå på scen och möta publiken. Mikaelas dröm är att någon gång i framtiden kunna leva på sin musik. Därför blev hennes gymnasieval Rytmus, en utbildning för ungdomar som vill utvecklas musikaliskt, kanske bli yrkesverksam musiker eller fortsätta studera inom musikområdet. Kulturstipendiet är en uppmuntran i hennes fortsatta förkovran och utveckling.

2010 Therese Sahlin
Dansen har alltid funnits med Therese, allt från det att hon började i barndans som treåring, fortsatte med jazzdans som nioåring, hittade hip hop som elvaåring, kom med i en uppvisningsgrupp vid tretton och blev danslärare ett par år senare. Therese har också varit medlem i VIBE Street Style Crew, med dem har hon uppträtt och tävlat runt om i landet. Therese beskriver dansen som ett världsspråk och har beslutat att satsa på sin dröm, att testa sina egna gränser och se hur långt hon kan gå. Som nästa steg väntar nu en dansutbildning inom hip hop på Flow Dance Academy i Köpenhamn. Therese tilldelas Söderköpings kommuns kulturstipendium som en uppmuntran i hennes fortsatta förkovran och utveckling.

2011 Lina Holmberg
Lina har så länge hon kan minnas tecknat och målat. För henne är konst och kreativitet en viktig drivkraft i livet. För det mesta tecknar Lina för den egna upplevelsen och för att skapandet skänker henne lugn och harmoni. Men hon har också hunnit illustrera en diktsamling med texter av Marianne Wik. Till hösten följer hon med till årets Bokmässa där boken skall lanseras. Lina har många framtidsdrömmar, en av dem är att bli illustratör. Kulturstipendiet är en uppmuntran i hennes fortsatta förkovran och utveckling.

2012 Fredrik Edkrantz
Fredrik har sjungit sedan han var elva år. Han har medverkat i musikaler, deltagit i nationella sångtävlingar och sjungit såväl hårdrock som visor. Fredrik gick ut Rytmusgymnasiet förra året och nu hägrar en framtid där vi hoppas att musiken får fortsätta att spela en huvudroll. Kulturstipendiet är en uppmuntran till hans fortsatta musikaliska förkovran och utveckling.

2013 Josefin Holst
2013 års Kulturstipendium tilldelas Josefin Holst för sitt mångsidiga engagemang inom musik och teater. Hon har visat prov på stor talang och kreativitet då hon tagit sig an rollen som regiassistent för barnteater samt medverkat med sång och drama under flertalet av Söderköpings kommuns årliga traditionella firanden och arrangemang. Vi hoppas att utmärkelsen skall vara ett erkännande för allt det hon redan presterat och en uppmuntran till ett fortsatt arbete inom kulturen.

2014 Sara Ullvetter

2014 års Kulturstipendium tilldelas Sara Ullvetter för hennes fortsatta utveckling och arbete inom fotokonsten. Med sin känsla för färg och form samt genuina intresse för människor visar hon på stor talang och ett konstnärligt sinne. Med kameran som verktyg gestaltar hon på ett äkta och kreativt sätt både porträtt-, mode-, arkitektur- och reklamfotografi.

2015 Freadon Negargar

2015 års Kulturstipendium tilldelas Freadon Negargar. Med ett intresse för bild och form och konstnärligt sinne skapar han naturtrogna avbildningar med innehåll och betydelse. Hans tekniska skicklighet visar på vilja och engagemang att lära nytt. 2015 års Kulturstipendium tilldelas Freadon Negargar för hans fortsatta utveckling inom bildkonsten.

2016 Elsa Göransson 

 2016 års Kulturstipendium tilldelas Elsa Göransson. Med sitt stora intresse och sin musikaliska talang har hon med stor självklarhet tagit steget in i den östgötska musikvärlden, och har alla möjligheter att gå ännu mycket längre. Elsa Göransson tilldelas 2016 års kulturstipendium för sin fortsatt musikaliska utveckling och resa framåt.

2017 Tone Linghult

Det konstnärliga uttrycket är undersökande och gränsöverskridande och hon kombinerar olika material med spännande ljussättningar. Efter Lunnevads folkhögskola har hon gått vidare till högre studier på Konstfack i Stockholm. Söderköpings kommuns kulturstipendium tilldelas Tone Linghult för hennes fortsatta experimenterande inom konsten.

2018 Ottilia Svensson

Med sitt stora intresse, sin musikaliska talang och teaterbegåvning har hon med stor självklarhet tagit steget in i den östgötska musik- och teatervärlden och har alla möjligheter att gå ännu mycket längre. Ottilia Svensson tilldelas 2018 års kulturstipendium för sin fortsatt musikaliska utveckling och resa framåt.

2019 Elsa Forsberg

Trots sina unga år har Elsa Forsberg kommit en bra bit på väg i sin skådespelarkarriär. Efter grundskolan i Söderköping tog hon steget att flytta till Stockholm och teaterlinjen på gymnasieskolan Södra Latin. Nu medverkar Elsa i två TV-produktioner, Andra Åket och Sjukt oklar. Att framtiden finns i teatervärlden har hon vetat sedan barnsben och målmedvetet arbetat för att nå dit där hon är idag. Drömmen nu är att kunna fortsätta utvecklas genom studier vid Dramatiska Institutet. Vi önskar Elsa Forsberg lycka till i framtiden!

 2020 Liza Czarnecki

för hennes fortsatta utveckling som författare. Med inkännande berättande och gestaltning i kombination med stor känsla för språket visar hon talang och förmåga för såväl prosa som poesi. Genom att utgå från egna upplevelser och miljöer skriver hon så att många unga kan känna igen sig. Ambitionerna går inte att ta miste på.

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.