Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.

Kultur och Fritid

Hem / Kultur och Fritid / Kultur / Kulturpris & Kulturstipendium / Kulturpris / Tidigare mottagare av kulturpriset

Tidigare mottagare av kulturpriset

1987 Teater Sythercopie

1990 Kjell Jonasson

2002 P-G Pålbäck...för sitt mångåriga engagemang med att visa kvalitetsfilm för barn och vuxna och ett outtröttligt arbete med att bygga upp biografverksamhet i Söderköping.

2003 Marianne Wiik...för att hon i ord och skrift mycket personligt och med humor och stor värme förmedlar och levandegör skärgårdens och stadens kulturhistoria.

2004 Rein Norberg

2005 blandArt

2006 Bo Vastesson

2007 St Anna Hembygdsförening

2008 Bottna Konst- och Hantverkscafé

2009 Sune Johansson

2010 Peter Johansson

2011 Ragni Wåtz och Lena Karlsson...för hennes engagerade arbete med att samla foton och dokumentera Söderköpings 1900-tals historia.

2012 Stefan Wållberg

2013 års Kulturpris tilldelas Sythercopie för sitt hängivna arbete inom scenkonsten och brinnande engagemang för att sprida och skapa intresse för teater. Det är med stor glädje vi uppmärksammar föreningen, dess eldsjälar och de drygt 150 medlemmarna, vars arbete sedan starten 1981 har berikat och lyft Söderköpings kommun. Under årens lopp har vi fått ta del av föreningens breda repertoar, allt från folklustspel, historiska spel, barn- och familjeteater till nyårsrevyer. Vi hoppas att utmärkelsen skall vara en uppmuntran till föreningens fortsatta arbete med att underhålla och utveckla kulturlivet.

2014 års Kulturpris tilldelas skådespelaren, regissören och dramatikern Mats Huddén för hans hängivna arbete och betydelse för scenkonsten i Söderköpings kommun. Särskilt värt att framhäva är sommarteateruppsättningarna och föreställningarna på Söderköpings brunn samt arbetet med Introvux. Mats Huddén är utbildad vid statens scenskola i Malmö samt Dramatiska Institutet i Stockholm och har i över fyrtio år varit verksam på regionala och nationella scener. Han har medverkat i musikal, drama, barn- och ungdomsteater, film, tv-serier samt visat på ett stort socialt engagemang. Det är med stor glädje vi uppmärksammar hans varmhjärtade gärningar och hans professionalitet som har berikat och lyft Söderköpings kommun.

2015 års Kulturpris tilldelas Söderköpings föreläsningsförening för sitt hängivna arbete med föreläsningsserien Nyfiken på. Föreningen har under många år bjudit in välkända författare och samhällsdebattörer till Söderköping och därigenom haft stor betydelse för staden. Föreläsningarna med efterföljande diskussioner och samtal har berikat kulturlivet.

 2016 års Kulturpris tilldelas Matilda Grün för hennes strålande musikaliska karriär och hårda arbete. Att säga att Matilda Grün är en av traktens stoltheter är i det närmaste en underdrift. Med sin fantastiska röst och sin starka scennärvaro har hon förgyllt mångas tillvaro, både vinter och sommar. Hennes musikaliska förmåga, tillsammans med hennes starka band och hängivna arbete för sin hemort gör henne till en självskriven mottagare av Söderköpings

2017 Karl-Gunnar Främberg tilldelas Söderköpings kommuns kulturpris 2017 för sitt utmärkta och mångåriga musicerande både inom den profana och sakrala musiken. Åtskilliga åhörare har med glädje fått ta del av hans kunnande och inte minst alla elever som Kalle inspirerat och undervisat. Kalle har en ovanlig spelglädje som smittar av sig till oss lyssnare. Han har också bidragit till att Östra Ryds församling framstår som ett föredöme på kyrkomusikområdet.

2018 Anders Karlin för hans strålande arbete med Söderköpings bokhandel och antikvariat. Anders Karlin har under fem år byggt upp en mycket god och välbesökt bokhandel, Söderköpings bokhandel och antikvariat. Anders ordnar arrangemang som poesiuppläsning, författaraftnar, musikkonserter som är välbesökta och uppskattade. Anders är kunnig inom sitt område och förstår att göra böcker tillgängliga för en bred allmänhet. Anders har gjort Söderköpings bokhandel till en intressant mötesplats full av modern men även antikvarisk litteratur.

2019 Stig Jacobsson för sin långa och fantastiska gärning inom musikvetenskap.Få personer kan som Stig Jacobsson berätta om klassisk musik, tonsättare, dirigenter och musikaliska trender genom tiderna. De senaste 15 åren har han delat med sig av sina kunskaper genom föreläsningar i Söderköping.Stig Jacobssons djupa kunskaper, pedagogiska skicklighet och förmåga att ständigt hitta nya intressanta perspektiv gör att intresset för föreläsningarna fortfarande är lika stort som vid starten.

2020 Roland Engdahl för sin stora musikalitet och mångåriga insatser som musiker. Med trombonen som huvudinstrument har han varit aktiv på musikscenen i mer än 35 år, med otaliga spelningar i stora som små sammanhang. Utöver att sprida glädje med hjälp av musik visar han också ett socialt engagemang genom att lyfta fram unga talanger och genom att ofta spela inom äldreomsorg och på boenden med särskilt stöd, där han många gånger låter en pratstund få ta tid efter spelningen.