Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.

Kommun och Politik

Frågor och svar till dig som ung

 • Känner du dig orolig för din eller någon annans mentala hälsa, hot eller våld? (uppdaterad 1 juli)

  Om du känner dig orolig för dig själv eller någon annans mentala hälsa, våld eller hot, ta kontakt med en vuxen som du litar på. Det kan vara:

  • någon på skolan som din mentor, skolsköterska eller skolkurator. 
  • en annan vuxen som en kompis förälder, släkting eller ledare du själv känner dig trygg med.
  • vår samlade elevhälsa som du kan läsa om här....
  • BRIS bris.se eller telefon 116 111
  • Socialtjänsten, Mottagningen 0121-182 39 eller  Familjeteamet 0121-186 00. Läs mer här...

  Här finns fler tips och råd

  För dig som är upp till 12 år - Stödlistan...

  För dig som är mellan 13-25 år - Stödlistan....

  För dig som är mellan 13-25 år - umo.se...

 • Vad är corona?

  Corona är ett virus som kan göra folk sjuka.
  Sjukdomen man får heter covid-19.

 • Hur känns det att ha sjukdomen corona?

  Sjukdomen är lik influensa. Du kan få feber, hosta och till exempel lite svårt att andas. De flesta blir snabbt friska igen.

  En del personer kan bli allvarligt sjuka, i till exempel lunginflammation. Några få blir så sjuka att de riskerar att dö. Det gäller främst de som är äldre eller personer som redan har problem med hjärtat eller lungorna. Därför är det just nu extra viktigt att tänka på att inte träffa äldre eller sjuka personer om man själv är förkyld. De som blir allvarligt sjuka får hjälp på sjukhus.

   

 • Är det farligt att få corona om man är barn?

  Eftersom viruset just har upptäckts, vet man inte allt om det än. Men kunskapen ökar hela tiden. Enligt det vi vet idag, drabbas inte barn och unga lika lätt av viruset som äldre.

  Det finns också helt nya studier som visa att barn inte blir lika sjuka som vuxna om de blir smittade av coronaviruset.

   

 • Hur blir man testad för coronaviruset?

  Testet för corona görs genom ett prov som tas i näsan. Det tas med en liten pinne som är gjord för att fånga virus och bakterier. En del tycker att det känns lite obehagligt, men det går fort.

  Ibland kan prov även tas från slem som du hostar upp.

  Personalen som tar proverna har på sig särskilda skyddande kläder. De täcker hela kroppen, även ansiktet. Det kan se lite läskigt ut, men kläderna används för att personalen inte ska få sjukdomen.

  Nu testas bara personer som befinner sig i riskgrupper, såsom äldre eller människor som redan har en sjukdom och kan bli väldigt sjuka om de blir smittade av corona. 

   

 • Hur smittar coronaviruset?

  När en sjuk person nyser eller hostar sprider sig viruset med små droppar i luften. Det kallas för droppburen smitta. De små dropparna faller snabbt mot marken, men om du står nära någon som nyser eller hostar kan du få droppar på dig. Då kan du bli smittad. Därför är det bra att hålla sig lite längre ifrån andra än vanligt.

  Det är också lätt att få viruset på händerna om du till exempel tar på ett handtag till en dörr.

   

 • Hur gör jag för att inte bli smittad?

  Även om, det i vanliga fall är bra att hålla händerna rena, så är extra viktigt just nu. Tvätta händerna noga med tvål och vatten flera gånger om dagen. Handsprit fungerar också bra mot viruset.

  Försöka att inte ta dig själv i ansiktet om du inte precis har tvättat händerna. På det viset hindrar du viruset från att komma in i kroppen genom ögonen, näsan eller munnen.

  Det är bra om du tänker på att inte krama någon, ta inte heller i hand med någon – även om någon sträcker ut sin hand mot dig. Även high-fives eller liknande hälsningar ska du försöka undvika.

   

 • Hur ska jag göra för att inte smitta mina kompisar eller andra personer?

  Du ska nysa och hosta i ditt armveck. Inte i dina händer.

  Det är bra om du tänker på att inte krama någon, ta inte heller i hand med någon – även om någon sträcker ut sin hand mot dig. Även high-fives eller liknande hälsningar ska du försöka undvika.

  Det är extra viktigt att tänka på att inte träffa äldre eller sjuka personer om man själv är förkyld. De har högre risk att bli allvarligt sjuka i till exempel lunginflammation och riskerar att då att dö.

   

 • Vad ska jag göra om jag känner mig sjuk? (uppdaterad 22 april)

  Är du sjuk ska du stanna hemma, även om du bara är lite sjuk. Det är inte säkert att du har blivit smittad av corona, men för att inte riskera att smitta någon annan ska du ändå vara hemma

  Stanna hemma så länge du är sjuk och sedan i två dagar till. Annars finns det en risk att du smittar någon annan. Den personen kan bli allvarligt sjuk även om du själv bara är lite förkyld. Du kan gå tillbaka till skolan även om du har fortfarande har torrhosta om det gått 7 dagar sedan du blev sjuk och du varit symtomfri i övrigt i minst två dygn.

  De flesta som blir sjuka behöver inte vård eftersom besvären ofta går över av sig själva. Om du är osäker kring dina symtom läs mer på 1177.se om coronaviruset för att få veta vad du ska göra.

  Det är väldigt många som ringer 1177 just nu. Om man har andra frågor om coronaviruset ska man därför istället ringa 113 13.

   

 • Finns det något botemedel?

  Idag finns det inget botemedel mot just det här viruset. Många personer över hela världen arbetar hårt med att få fram ett vaccin, men ingen vet just nu när det kan vara klart. Ett vaccin är ett medel som skyddar dig mot en viss sjukdom.

   

 • Vart kommer viruset ifrån?

  Viruset kommer antagligen från ett djur, men ingen vet säkert. Viruset startade i området Wuhan i Kina. Idag har viruset spritt sig till Sverige och många andra länder.

   

 • Kommer min skola att stänga?

  Många länder stänger sina skolor men i Sverige har regeringen bestämt att grundskolorna kan vara öppna för friska elever. Det beror bland annat på att pappor och mammor som arbetar med till exempel vård behövs på sina jobb just nu. Det blir svårt för dem att jobba om deras barn behöver vara hemma. Genom att skolor och förskolor hålls öppna bidrar man till att andra viktiga funktioner i samhället kan fungera.

  Det finns också barn som har det svårt hemma. För dem kan en stängning av skolan bli väldigt jobbig. Därför vill regeringen vara säker på att hitta bra lösningar för alla barn innan hela skolor stängs.

  Om smitta hittas på en skola kan skolans rektor i samråd med en smittskyddsläkare bestämma att den ska stänga. En smittskyddsläkare är en läkare som är väldigt bra just på smitta och hur man skyddar sig mot smitta.

  Regeringen har rekommenderat att gymnasieskolor, vuxenutbildningar samt högskolor och universitet ska hålla stängt för tillfället. Det här är vad som gäller just nu. Regeringen kan fatta andra beslut om skolan längre fram beroende på vad som händer gällande viruset.

   

 • Fake news

  Det kommer just nu många påhittade nyheter om coronaviruset. De kommer på digitala plattformar som till exempel Tiktok och Snapchat. Minst 70 falska nyheter har hittills kommit ut på internet, och de sprids snabbt.

  En del falska nyheter kommer från olika länder, som skyller smittan på varandra.

  Även i Sverige kommer det falska nyheter. En del handlar om att skolor ska stänga. Andra handlar om personer som blivit sjuka, fastän de inte har det.

  Om du läser om coronaviruset på internet är det viktigt att du funderar över, och helst försöker ta reda på vem som står bakom det du läser. Det kallas för att vara källkristisk, att kontrollera källan. Prata gärna med andra om ifall det som du läser verkligen kan vara sant. Dela heller inte information som du inte är helt säker på stämmer. På så vis hjälper du själv till med att stoppa falska nyheter om corona. Under rubriken Var kan jag få veta mer om corona hittar du säker information om coronaviruset.

   

 • Vad är Folkhälsomyndigheten?

  Folkhälsomyndigheten är en myndighet som arbetar för folks hälsa. Det gör de genom att stödja samhällets arbete med hälsa och genom att hjälpa till att skydda mot hälsohot. De vill att alla i Sverige ska kunna må så bra som möjligt.

 • Var kan jag få veta mer om corona?

  Om du har frågor om viruset kan du ringa 113 13

  Det finns också flera myndigheter som på olika sätt arbetar med frågan om corona:

  Hos Krisinformation.se kan du läsa de ansvariga myndigheternas information om coronaviruset.

  Folkhälsomyndighetens information till skolor och förskolor

  Skolverkets information till skolor och förskolor