Kommun och Politik

Frågor och svar om förskola och skola

 • Alla med symtom som kan bero på covid-19 behöver stanna hemma, det är för att undvika att smittan sprids. Hur länge du ska stanna hemma beror på om du behöver lämna prov för covid-19, vad provsvaret visar och hur du mår.

  Du behöver lämna prov om du inte har haft covid-19 någon gång de senaste sex månaderna.

  Du som inte har covid-19

  Det är viktigt att du stannar hemma om du har symtom, även om provsvaret visar att du inte har covid-19. Stanna hemma om du känner dig sjuk tills följande gäller:

  • Du har varit utan feber i minst ett dygn.
  • Du känner dig frisk, även om du fortfarande har kvar lätta symtom som hosta eller snuva.

  Vad gäller för barn upp till cirka sex år?

  Barn upp till cirka sex år behöver inte lämna prov. Men det är viktigt att de stannar hemma om de är sjuka. Det är för att minska risken att covid-19, förkylningar, RS-virus, influensa och andra virus sprids.

  Ett barn som får symtom ska stanna hemma tills följande gäller:

  • Barnet har varit utan feber i minst ett dygn.
  • Barnet verkar frisk och pigg, även om hen har kvar lätta symtom som hosta eller snuva.

  Då kan barnet återvända till förskolan eller andra aktiviteter.

  Här kan du läsa mer om vad som gäller om du är sjuk, eller har varit nära eller bor med någon som är sjuk, länk till 1177.se...

  Hämta hem sjuka barn

  Pedagogerna måste följa rekommendationerna vilket innebär att de kommer att ringa till dig som vårdnadshavare om barnet uppvisar nya symtom. Om du som vårdnadshavare önskar diskutera bedömningen kontakta ansvarig rektor. Vi ber er att vara extra noggranna så att vår personal kan förbli frisk så att våra verksamheter kan hållas öppna med hög kvalitet.

  Läs mer på 1177.se om coronaviruset för att få vägledning hur och när du ska stanna hemma.

 • Vi följer rekommendationerna från region Östergötland, följ länken för att se vad som gäller när någon i din närhet har eller misstänker har covid-19 beroende på om du själv haft covid-19, är vaccinerad eller inte vaccinerad mot covid-19.

  Länk till 1177.se...

   



 • Våra skolor arbetar förebyggande för att allmänt minska smittspridning då även andra influensavirus är i omlopp. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendation, via Skolverket, gällande förskolor och skolor.

   

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra din upplevelse av vår webbplats. Genom att surfa vidare accepterar du dessa kakor. Läs mer om cookies.