Kommun och Politik

Linsgryta

Här hittar du receptet på Linsgrytan som lagades på Hagatorget, måndag 23/9 under Beredskapsveckan - perfekt krismat!

Linsgryta

4 portioner

4 port havreris
1 gul lök
1 msk olja
1 vitlöksklyfta eller 1msk vitlökspulver
1 tsk curry
1tsk torkad ingefära eller 3msk färsk ingefära
2 msk tomatpuré
400 ml kokosmjölk
2 1/2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl torkade röda linser
1 tsk sambal oelek
200g morötter
200g vitkål
salt
peppar

Gör så här

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

Skala och hacka lök och vitlök. Skala och tärna morot. Strimla vitkål. Fräs vitlök, curry, ingefära och tomatpuré i oljan i en gryta. Tillsätt vitkål, morot, lök och fräs det en stund tillsammans med kryddorna.

Rör i kokosmjölk, vatten, smulad buljongtärning, linser och sambal oelek. Låt koka ca 15 minuter eller tills linserna är mjuka. Späd eventuellt med mer vatten.

Smaka av grytan med salt och peppar.

Servera grytan med ris eller andra gryn.

Tillgång till mat i kris

Myndigheten för samhällsskyd och beredskap, MSB, har samlat tips på vilken slags mat som är bra att ha hemma, hur den kan tillagas och hur du bäst förvarar den vid längre strömavbrott. Här finns också Checklista: Mat i kris.