Bostad och Miljö

Mat

Ät mer vegetariskt

Tänk grönt! Och inte grönt som i bara sallad och gurka, välj nötter, primörer, gryn, bönor, linser, rotsaker, linser, baljväxter, örter, svampar och annat gott!

Om du låter bli att äta nötkött en gång i veckan under ett år undviker du 90 kilo växthusgasutsläpp.

Köp ekologiskt

Det bidrar till mindre gifter och därmed mindre påfrestningar på djur och natur.
Bland de viktigaste varorna att byta ut till ekologiskt finns:

  • ekologiskt kaffe, kaffeplantager innehåller giftiga besprutningsämnen som inte ens är tillåtna i Sverige och EU
  • ekologiska mejeriprodukter där du bidrar till bättre vatten, friskare djur och gladare växtlighet
  • ekologiska vindruvor och bananer som annars innehåller mycket besprutningar och gifter
  • ekologiskt kött som bidrar till samma som mejeriprodukterna
  • byt potatis, undvik ”King Edward” som är en hårt besprutad sort

Ät säsongsbetonat

Tänk på att äta säsongsbetonad mat. Det betyder du använder de råvaror som är naturligt för säsongen, dessa innehåller även mer näring än de som de inte är säsong för.

Naturskyddsföreningen har en app för iphone och android som heter ”Grön Guide”. Den hjälper dig att ta reda på vad som är rätt just nu när du är och handlar. Ladda ner den som hjälp så blir det enkelt sen!

Släng inte mat!

Släng inte mat, det är bara dyrt, dumt och dåligt för vår planet. Spara dina rester och sväng ihop något spännande av dem. Om du har några favoritkryddor, se till att alltid ha dem hemma och gå lös på resterna enligt eget tycke och smak. När du har hushållit med dina rester ett tag så kan du njuta av pengarna som blivit över och gå och göra något kul istället!

Odla eget

Att odla dina egna grönsaker, potatis, bär m.m är bra för både dig och miljön, du får lite motion och en stunds avkoppling och grönsaker som inte besprutats är mycket nyttigare än konventionellt odlade grönsaker och frukter. Om du inte kan ha ett trädgårdsland hemma finns det odlingslotter för uthyrning i kommunen.