Telefontid
Måndag-fredag 08.30-09.30
Stöd och Omsorg
Kontaktinformation
Måltidsverksamheten
I Söderköpings kommun har vi duktiga kockar och biträden som med ett stort engagemang vill bjuda sina gäster på god och vällagad mat. Alla grytor, soppor, gratänger, såser, pastasåser och potatismos lagar vi själva från grunden och till äldreomsorgen gör vi ofta egna färsbiffar, bakar egna tårtor och annat gott. Menyn utvärderas och utvecklas kontinuerligt för att möta våra gästers behov och önskemål. Vi vill sprida matglädje då vi vet att aptit och matlust är väldigt viktigt för livskvaliteten.
-
Våra kök
Måltidsverksamheten har cirka 50 anställda och serverar dagligen ungefär 3 000 måltider.
Maten lagas i sju tillagningskök, varav fyra finns i tätorten: Storängsköket, Ramunderskolans kök och Nyströmska skolans kök, Solängens förskola kök. Övriga kök finns på Stenbrinken i St Anna, Aspgården i Östra Ryd och i Västra Husby skola. Från tillagningsköken transporteras maten till enheter som har mottagningskök.
-
Så här väljer vi livsmedel
Här är några exempel på hur vi väljer livsmedel baserat på vår måltidsplan:
- Vi strävar efter att öka andelen lokalproducerade livsmedel.
- Den fisk vi serverar ska i så stor utsträckning som möjligt vara MSC-märkt.
- Just nu är 27% av våra livsmedelsinköp ekologiska.
- Vi handlar så mycket frukt och grönt som möjligt efter säsong.
- Kaffe, te, kakao och bananer ska vara etiskt märkta.
- Animaliska livsmedel ska vara producerade med god djuromsorg och uppfylla upphandlingsmyndighetens kriterier.
- Ägg ska komma från frigående höns utomhus.
- Just nu utvecklar vi menyerna med viltkött från trakten.
-
Vår måltidsplan
Måltidsplanen är vårt styrdokument för hur vi ska arbeta kring mat och måltider. Syftet med planen är att skapa möjligheter till alla kommunens matgäster att äta en god, näringsriktig och vällagad måltid i en trevlig miljö. Den tar också upp ämnen som livsmedelsval, hållbarhet och matsvinn.
Klicka här för att läsa måltidsplanen...
Film om måltidsplanen
I den här filmen får du information om hur vi jobbar med vår måltidsplan. Klicka här för att se filmen...
-
Så här jobbar vi med matsvinn
Matproduktion orsakar stora miljöproblem runt om i världen. Det är betydligt bättre för miljön om den mat som kastas aldrig hade behövt tillagas. Därför arbetar vår måltidsverkamhet tillsammans med våra förvaltningar för att minska matsvinnet.
Vi väger vårt svinn varje dag och i våra skolrestauranger mäter vi också hur mycket mat som gått åt, då kan vi se hur mycket varje elev ätit i genomsnitt. På så sätt kan vi anpassa våra menyer till våra matgäster.
Målet är att maten ska hamna i magen, inte i soptunnan!
-
Så här upphandlar vi livsmedel
Kommunen upphandlar livsmedel enligt LOU (Lagen om Offentlig Upphandling).
I dagsläget är vår huvudgrossist Martin & Servera. Vi har också avtal med Menigo, AB Kulls chark i Norrköping där vi handlar färskt kött och chark och Gyllen Linds bageri i Linköping där vi köper färskt bröd.